tiistaina, huhtikuuta 03, 2007

Tulevaa

Tietohärveli pyörii tyhjää, bitit liikkuvat kuin ihmiset kännissä. Tietokannat ovat solmussa, insinörtit raapivat päätään, joten ilmaantui aikaa höpöttää Tepsistä jotain. Miltä ensi kauden joukkue näyttää?

Sopimuksenalaisista pelaajista saisi tällaisen joukkueen:

Jani Hurme (32-vuotias)
Alexander Salak (20)

Marko Kiprusoff (35) – Aki Berg (29)
Juho Jokinen (20) – Antti Halonen (25)
Simon Backman (22) – Jesse Saarinen (30)

Ville Vahalahti (29)
Antti Erkinjuntti (20) – Jussi Makkonen (22) – Tuomas Suominen (23)
Max Kolu (23) – Mikko Rautee (27) – Matti Aho (24)
Teemu Ramstedt (19) – Tuukka Pulliainen (22) – Tommi Laine (20)
Arttu Virtanen (22)


19 sopimuspelaajaa. Pääasiassa ovat nuoria ja nälkäisiä, jotka haluavat värivaloihin menestymään.


Maalivahdeista täysi kymppi. Ei voi olla parempaa kaksikkoa. "Vanha" & loistava huippumaalivahti ja lahjakas oppipoika. Nuorelle Salakille kymmenkunta peliä SM-liigassa ja keikkaa Mestikseen. Vain pelaamalla kehittyy. Hurme on takuuvarma ykkösmaalivahti ja liigan paras maalivahti.

Puolustus on kapea ja siihen tarvitaan ehdottomasti yksi mies lisää ja loput täydennykset junioreista. Mies tarkoittaa lähinnä ikää, paitsi jos pätäkkä riittää kunnon vahvistukseen, niin saa toki tulla. Kevin Kantee voisi jatkaa ja pakisto olisi siinä. Junioreista varmasti löytyy miesten peleihin pari poikaa katselemaan menoa ja mahdollisesti mysteeri nimeltä Henrik Maunula voisi pelata edustuksessa ensi kaudella. Mysteeri on siinä, että korvien välistä kai kiikastaa Maunulan pelit. Parhautta Maunulalle olisi kausi TuTossa, Ika tekisi lahjakkuudesta pelimiehen.

Vahalahden mahdollisen lähdön jälkeen ei ykkösketjussa olisi yhtään pelaajaa. Kolme miestä pitäisi värvätä. Ykköskeskushyökkääjä on joukkueen tärkein kenttäpelaaja ja sille paikalle ei soisi tulevan yhdenkään ”toivotaan, toivotaan” -tyypin. 20 maalin miehiäkään ei kasva joka oksalla tai edes joka puussa ts on kova homma kasata menestyvä ykkösketju.

Huhuissa Mikko Eloranta olisi neuvottelemassa Tepsin kanssa. Hieman olen skeptinen Elorannan suhteen. Ikää alkaa olla ja loukkaantumisalttius on Elorannan pelityylillä suuri. Toisaalta toisi johtajuutta ja asennetta. Kunnon kapteeni olisi siinä. Toisaalta riittääkö miehen nopeus? Onko ”uuden aikakauden” Tepsin tarjous mistään kotoisin? Eloranta sopisi teoriassa Tepsin ykköseen, jos… ehtoja on tässä kohdassa niin monta, että parempi jättää jossittelematta.

Nostaisin Erkinjuntin suoraan kakkosketjuun. Kiekolliset taidot pitää käyttää hyväksi hyökkäyksessä. Ei ole mitään järkeä peluuttaa pienellä peliajalla ja puolustavassa roolissa. Rohkeasti vastuuta nuorelle miehelle, sieltä se timantti hioutuu esiin. Makkoselle kesällä vähän lisää lihaa varteen ja ripaus suoraviivaisuutta, niin hänestä tulee hyvä kakkosketjun keskushyökkääjä. Suominen täydentäisi taitokaksikkoa, toisi ketjuun vähän härkämäisyyttä ja kiekkokin tottelee tarpeeksi miestä.

Kolmosketjussa Rautee ja Aho ovat taattua laatua, varsinkin Raku ja Max Kolu korvaa Joni Yli-Torkon. Isot saappaat on Kolulla täytettävänä. Kuvausten perusteella yliopistopojan pitäisi siihen pystyä. Nelosketjuun heitin loput hemmot, vaikka kaikkien paikka pitäisi olla kiekollisessa roolissa. Virtanen jatkaa selkäpotilaana, toivottavasti uran jatko selviää kesän aikana. Ei ole varmasti mukava "roikkua" joukkueen liepeillä. Ura pakettiin tai kaukaloon.

Valmentajana on Hannu Virta. Virrallakin on näyttöhaluja, Hanttaa pidetään heikkona päävalmentajana ja epäjääkiekkoa (aka hanttakiekko) peluuttavana. Nyt on Hantalla paikka näyttää epäilijöille (lähes kaikille), olevansa Valmentaja. Palkinnoksi mainetta ja kunniaa sekä esim jatkopesti Tepsissä.

TPS 2007-2008 runko näyttää kohtalaisen hyvältä, jos sopimuksenalaiset pelaajat eivät vaihda seuraa. Runko tarvitsee ennen kaikkea maalintekijöitä ja vähän leveyttä puolustukseen. Yksi tai kaksi huippuluokan miestä ykköseen ja 2-3 täydennysmiestä. Täytemiehet ovat halpoja ja tuovat leveyttä & kilpailua pelipaikoista.

Ykköskeskushyökkääjä on prioriteetti numero yksi. Jos Vahalahti jatkaa, ei ykköseen tarvitse toista laitahyökkääjää palkata. Sinne laitetaan Suominen, Erkinjuntti, Ramstedt, Laine, joku joka sen paikan ansaitsee. Tuoreilla näytöillä. Jos Vahalahti ei jatka, niin siinä tapauksessa ”20 maalin mies” tilalle.

Pidän aikamoisena haihatteluna sitä, että koko ykkösketju pystyttäisiin värväämään. Pelaajabudjetissa ei voi olla niin paljon tilaa (paljon siellä sitten on tilaa? en tiedä, enkä tiedä onko ensi kauden pelaajabudjetista latin latia edes hankittuna). Ja jos on, niin miehet ovat todellisia kaappauksia ja hyväntekeväisyyttä harrastavia tai ovat floppeja tai ovat täydellisen kykyjenetsinnän päävoittoja. No voihan lotossakin voittaa pääpotin vaikka joka viikko. Tai sitten vedetään taloudellisella riskillä kuten tähänkin asti. Tai myydään muita pelaajia, jolloin paatti vuotaa toisesta kohdasta. Pahimmassa tapauksessa vuoto on tolppien välissä.


Ei ole helppo rakentaa kilpailukykyistä joukkuetta aikaisempaa huomattavasti pienemmällä rahalla. Tähän mennessä, muut olosuhteet huomioiden, on TPS onnistunut aika hyvin.

Ei kommentteja: