torstaina, lokakuuta 08, 2009

Sarjakakkonen vaan porskuttaa

Jokerit-TPS 1-3. Piti ihan pysähtyä kotimatkalla ottamaan pari voiton ja sarjakakkosen kunniaksi.

TPS teki itse ottelusta nihkeän. Kotijoukkue yritti tulla kovaa alussa ja neppaili kiekkoa Tepsin päässä. TPS yritti lähteä hyökkäyksiin kontrolloidusti, mutta ei oikein natsannut. Kotijoukkueen alkurynnistys oli loppujen lopuksi aika vaaratonta, joten jännitysruuvia piti kiristää jäähyillä. Lopuksi oli kolme miestä boksissa ja 5-3 ylivoima kotijoukkueella, josta ei tullut yhtään mitään. Kiekko liikkui lähinnä syöttämällä ja kukaan ei halunnut tehdä maalia. Itse asiassa nuori Pulkkinen halusi, mutta ei osunut Pirneksen poikittaissyöttöön.

Vähitellen TPS pisti koneeseen kierroksia ja ketju Birner-Uusikartano-Suominen sai eniten aikaan. Loppujen lopuksi kaksi maaliakin. Erätauolle oli kiva lähteä voitetun erän jälkeen. Alivoima toimi ja sitten ottivat peukalon pois pyllystä ja rupesivat pelaamaan. Narrit eivät mahtaneet yhtään mitään.

Toisen erän alussa sama meno jatkui ja kolme muna –tilanteessa peli oli ohi. Ei yksinkertaisesti pelottanut katsomossa. Niin hyvin maalit tehtiin ja vastustajalla ei ollut pelissä mitään jakoa.

Tepsin ykkösketjun Vahalahti-Plihal-Erkinjuntti peli toimi vain ja ainostaan ylivoimalla. Ottelun puolivälissä näyttivät kuinka ylivoimaa pelataan, vain maali jäi puuttumaan puolentoista minuutin pyörityksestä. Pitkästä aikaa on Tepsin ylivoimassa jotain ideaa. Tai viimeksi oli ideaa ja ennen kaikkea tehoa viime tammikuussa, kun akseli Jamie Johnson-Vahalahti pelitti pikajunan vessan tavoin.

Viidellä viittä vastaan ykkösketju on kehno tällä hetkellä. Eikä kehnous johdu Erkinjuntin kiekkorakkaudesta. Jostain syystä eivät tänään (tai tiistaina) päässeet hyökkäyspäässä juurikaan pelaamaan kiekollista peliä. Onneksi toimivia ketjuja löytyy.

Kolmannessa erässä oli vahvaa pelailun makua, kunnes vierasjoukkue antoi kotijoukkueelle mahdollisuuden tulla peliin mukaan. Jäähyä jäähyn perään ja kun tarpeeksi antaa, niin kehnokin joskus saa. Tosin jäähyt olivat aika kevyitä ja mm. Järvinen hermostui jäähystään kunnolla. Luisteli raivolla jäähylle ja molitti tuomareille jotain mukavaa.

Kolmannessa erässä Tepsin alivoima oli aika lepsua verrattuna ensimmäiseen erään. Jotenkin paistoi läpi, että pelaajat tiesivät miten tässä käy. Ja kyllähän vastustajasta näki, että henkinen lukko on päällä. Ratkaisut olivat mallia "vielä yksi syöttö". Kun olisi pitänyt laittaa silmät kiinni ja ranteet lukkoon.

Parhaimmillaan toisessa erässä TPS pelasi järjettömän pitkiä syöttöketjuja. Kyllä on hieno katsella sellaista peliä, jossa ei roiskita silmät kiinni. Jokaisella syötöllä on osoite ja kiekosta ei luovuta heti paineen noustessa. Puolustajista Vittasmäki erottui kiekollisella pelkuruudella eniten. Ei uskaltanut aina laittaa eteenpäin, vaan peruutteli.

IS-tähdet menivät Tepsin parhaalle ketjulle oikeutetusti, vaikka lopussa Suominen sai istua liikaa pelaajia -jäähyn.

Muuten Tepsin paras oli Antti Halonen. Mies on tällä hetkellä Tepsin ykköspakki. Pelaa kaikissa tilanteissa. Ensimmäisen erän alivoimapätkällä pelasi niin kauan kuin jaksoi. Valmennus olisi peluuttanut pidempäänkin, mutta mies näytti, ettei jaksa minuuttia pidempään pitää järjestystä.

Erityisesti pidin Halosen miehekkäästä toiminnasta. Meni mukaan pariin pieneen (todella pieneen) torikokoukseen selittämään kädet pystyssä miten tässä Joukkueessa toimitaan. Meidän jätkiä ette töni. Kolmannessa erässä oli jälkitilanteessa valmiina puhumaan käsillä Ben-amorin kanssa ja Helge-laivan liukuessa hitaasti samaan tilaan meni pää pystyssä isomman uhan eteen.

Varakapteeni näyttää hyvää esimerkkiä ja toki istuu kakkosia suoraviivaisista ratkaisuistaan. Onhan se jotenkin hellyttävää, kun puolusturatkaisu on poikittainen niskaan, hanska naamaan tai niskalenkki. Campbell sai muuten ensimmäisen jäähynsä tyylipuhtaasta niskalenkistä, laittoi nuoren Pulkkisen selälleen maalin takana. Olisi ehkä voinut toisenkin ratkaisun tehdä.

Antti Aalto kertoi ennen ottelua, että Bergillä on käsivamma. Mitä sitten tarkoittaakaan. Toivottavasti on puukäsi, jonka ei hirveästi pitäisi vaikuttaa.

Ei ollut elämää suurempi ottelu. Areena oli puolityhjä ja suurimmat suosionosoitukset sai vanha ”pusukamera”. Kolmannessa erässä. Muutenkin ottelutapahtuma oli aika köyhä. Alkuvideo oli sama kuin viime kaudella ja pelaajaesittely huonompi kuin Turussa. Itse asiassa Tepsin ottelutapahtuma on todella kovaa valuuttaa SM-liigassa. En ole joka paikassa käynyt, mutta ainakin pääkaupunkiseudun rahajengeillä on todella köyhät ottelutapahtumat. Ja lähimaaseudulla myös.

Tänään parempi voitti. Sarjakakkosena on kiva olla ja lauantaina on hieno peli edessä. HIFK kotona. Toivottavasti pääsen Turkuun!