lauantaina, joulukuuta 16, 2006

Hannu Jortikka 50 vuotta

TPS:n päävalmentaja täyttää tänään 50 vuotta. Onnittelut.

Mielestäni 50-vuotias Jortsu on vasta saapumassa valmentajan parhaaseen ikään. Vai onko? Epäilyä on ollut ilmassa, että takki olisi jo tyhjä valmennuksen suhteen. Helsingin Sanomien synttärijutussa (16.12.06) päivänsankari vakuuttaa kuitenkin olevansa vielä vedossa:

- Kun tulee ikää lisää, katsoo asioita eri perspektiivistä. Paloa ja motivaatiota se ei karkota, mutta palo ei roihu ehkä ulospäin yhtä paljon kuin ennen.

Jortikan saavutuksia en ala luettelemaan. Lähinnä siksi, ettei minulla ole täydellistä saavutuslistaa. Sen verran on saavutuksia pakko laittaa, että päivänsankarin ammatillisesta osaamisesta saa jotain käsitystä. Pientä perspektiiviä miehen kompetenssiin, kun menossa on uran suurin haaste.

Puolustaja Hannu Jortikka voitti SM-liigassa kultaa 1976. Seurana tietenkin TPS. Pelaajaura päättyi polvivammaan, viimeiset ottelut ilmeisesti HPK:ssa kaudella 82-83. Valmentajaura alkoi Oulun Kärpissä. Jortikka valmensi b-junioreita, edustuksessa hääräsi muuan Pentti Matikainen. Oulusta Hämeenlinnaan, Hämeenlinnasta Turkuun. Seurajoukkueiden lisäksi A-maajoukkueen kakkosvalmentaja ja 20-vuotiaiden päävalmentaja. Nuorten maajoukkueessa MM-kultaa, A-maajoukkueessa olympiahopeaa. 32-vuotiaana SM-kultaa Tepsissä 1989. Pari kultaa lisää Tepsissä. Midas oli syntynyt... ja lisää kultaa ja kunniaa oli tiedossa.

Käsittämättömät saavutukset. Joita ei saa unohtaa. Mutta, joilla ei voi ratsastaa ikuisesti, edes Tepsissä.

Jortikan viimeisin saavutus on jääkiekkoleijonaksi nimeäminen.

A-maajoukkueelle etsittiin syksyllä valmentajaa. Hesarin jutun (16.12.06) mukaan Jortikka vastasi Jari Kurrin kyselyyn:

- Sanoin, ettei kannata tulla (tapaamaan). Minulla on Tepsin kanssa tuhti vuosi takana, tästäkin tulee kova ja sopimusta on vuosi jäljellä.

- Minulla ei ole muuta intressiä kuin saada Tepsin laiva oikealle reitille. Sen verran olen Tepsille velkaa, että tämä juttu on hoidettava.

Toivottavasti Jortikka onnistuu velanmaksussaan. Tuhti vuosi on vaatimattomasti sanottu, minusta helvetillinen (jääkiekkomielessä, unohdetaan muut maailman asiat) on parempi termi. Parempaan suuntaan on seura menossa ja toivottavasti suuntaa pysyy samana.

Ei kommentteja: