sunnuntaina, helmikuuta 15, 2009

Lauantailöylyt Lappeenrannassa

SaiPa-TPS 2-3. Ensimmäinen vaihto meni vihkoon. TPS:n viime pelien aloitusketju Kolu-Töykkälä-Suominen on surkea omassa päässä. Ei auttanut yhtään, vaikka takana luutivat Kiprusoff ja Berg. En ymmärrä miten ko. ketjun oman pään pelaaminen on niin heikkoa. Ensimmäisen vaihdon jälkeen erä oli Tepsin hanskassa.

Kaksi ensimmäistä ylivoimaa tuottivat nopeasti tulosta. Kiekko alueelle ja Jarkko Heikkinen pisti viivalta limpulle vauhtia. Ennen erän puoliväliä 0-2 taululla ja sarjajumbo ansaitussa sillassa. SaiPa pelasi ylivarovaisesti ja Tepsi kiitti. Hyökkäyspään kiekonmenetysten jälkeen kotijoukkueen hyökkääjät valuivat yhteen kasaan lähelle siniviivaa ja TPS:n pakit saivat rauhassa avata peliä.

Erän lopussa Aki Uusikartano todisti, että aina kannattaa laukoa/roiskaista kiekko maalia kohti. Kulmasta maalille heitetty kiekko meni sisään, kun maalivahti häsläsi. Ensimmäinen erä 0-3 ja peli tuntui menevän kohti selvää voittoa.

Erätauolla puhuttiin, että nyt naula sarjajumbon arkkuun. Juuei.

Ensimmäinen huomio toisessa erässä oli, että Kiprusoffin ottelu päättyi ensimmäiseen erään. Joonas Järvinen ilmestyi Bergin pariksi. Toinen huomio oli, että SaiPa painaa päälle tosissaan ja TPS vapisee kuin haavanlehti.

TPS sai kuitenkin viiden minuutin jälkeen ylivoiman ja Berg sössi sen alokasmaisella virheellä. Alivoimapelaaja pudotti mailansa. Kiekko ei kuitenkaan pysynyt ylivoimaviisikon hallussa, vaan saipalainen lähti hyökkäykseen. Akihito sinkoutuu kohti omaa päätä ja peruutuksen aluksi lyö jäässä lojuvan mailan poikittain. Vähän niin kuin esteeksi vastustajalle. Kukaan ei huomannut mitään. Paitsi tuomarit ja kotiyleisö ja ihan vittu jokainen. Estämisjäähy.

SaiPa pyöritti ja Alexander Salak piti maalinsa puhtaana, kunnes ylivoiman jälkeen siniviivalaukaus ohjattiin sisään. Juuri ennen ehdin sanoa ääneen, että kohta menee sisään. Ihan vain siksi, että tuntui siltä. TPS oli kaulaansa myöten kusessa siinä vaiheessa.

Kavennusmaalin jälkeen kotijoukkue jatkoi riepottelua ja Akihito löysi vielä yhden keinon vajota huonommaksi. Hieno syöttö kulmasta suoraan hyökkääjän lapaan. Vastustajan hyökkääjän. Hyökkääjän, joka oli parhaalla mestalla maalinteon suhteen. Ei jumalauta. Paineeton tilanne, aikaa oli katsoa minne syöttää ja silti meni minne meni. Allu toki torjui ensimmäisen yrityksen, toisen laukauksen torjui tai sitten jäi pakkiin ja kolmas meni sisään. Aki katsoi polvillaan aitiopaikalta maalia. Melkein hyppäsin kaukaloon huutamaan mitä vittua, kirjekurssillako opit syöttämään? Shaatana.

Minusta Bergin peli meni päreiksi, kun Kipru jäi koppiin. Ensimmäisessä erässä ykköspari oli jäätävän hyvä (miinus ensimmäinen vaihto). Kiekko liikkui, tarvittaessa pakki-pakki ennen hyökkääjälle avausta. Ei hermoilua, ei pelleilyä – ammattilaiset asialla. Toisesta erästä eteenpäin oli joku amatööri vitospaidan sisällä.

Toisen erän viimeinen viisi minuuttia sujui vähän paremmin. SaiPan takaa-ajo vaimeni ja TPS pääsi jopa hyökkäämään. Ylivoimalla tuli jopa pari hyvää maalipaikkaa. Melkein Vahalahti teki maalin kulmalta maalin. Tolppa kilahti kerran, mutta se tuli torjunnasta kimmonneesta kiekosta.

Kolmas erä oli toisen erän kopio hallinnan suhteen. SaiPa puski päälle ja TPS hiihteli perässä. Allu piti joukkuetta pystyssä. SaiPalla oli paikkoja tulla tasoihin, mutta ei vaan ollut onnea tarpeeksi. Parhaimmillaan pitivät ylivoimalla 2 minuuttia putkeen kiekkoa TPS:n päässä. Alivoimanelikko pääsi hädin tuskin omin avuin vaihtoon. Klubertanz jakeli pikkusikaa alivoiman alussa (mm. työnsi jonkun saipalaisen naamasta jäähän – ilmeestä päätellen ei ollut kiva kaatua visiiri suussa) ja lopussa vaan odotti, että peli menisi poikki. En ole vähään aikaan nähnyt ketään niin hapoilla.

Sarjajumbon huono karma esti tasoituksen yhdessä Salakin kanssa. TPS:n kenttäpelaajista ei ollut paljon apua. Voitetut aloitukset ja onnistuneet purkukiekot pystyi laskemaan yhden käden sormilla. Onneksi Tepsillä on voittava maalivahti.

Kaikesta pelleilystä huolimatta oli hieno nähdä kolmen pisteen vierasvoitto. Ensimmäinen erä oli todella nätti. Lähes kaikki toimi ja peli kulki. Sitten piti mennä ihan itse pyllistysasentoon odottamaan pelin loppua. Onneksi vastustaja ei saanut sisään kuin kahdesti.

Kahdeksan pisteen viikko on loistava viikko. Loput runkosarjasta onkin sitten tiukempaa menoa.