tiistaina, kesäkuuta 12, 2007

Hieman narisen

Hovitiedottajan artikkelista paljastuu jänniä juttuja.

Ensinnäkin Tepsin toimitusjohtaja Sutela tutustuu johtamansa yrityksen toimialaan. Mikä on hienoa. Hienoa taas ei ole se, että Sutela on jo yli vuoden verran johtanut yritystä. Ja vasta nyt on toimialan erikoispiirteiden kimpussa. Parempi myöhään kuin ei ollenkaan, mutta väitän että katastrofikaudesta olisi tullut parempi, jos toimitusjohtaja olisi ollut enemmän tietoinen jääkiekosta. Ei itse pelistä, vaan jääkiekon liiketoiminnasta ja suhdanteista.

- Eniten apua oli Tapparan historiikista, jonka sain Mikko Leinoselta. Se oli tehty vuonna 1999, jolloin Tappara oli suurin piirtein samanlaisessa kurimuksessa kuin me nyt. Muutokset, joita Tapparassa sen jälkeen tehtiin, saattoivat seuran taas jaloilleen ja menestykseen. Seppo Sutela.

Tappara on hyvä esimerkki, taloudellinen tulos on ollut hilkusti plussalla ja urheilullista menestystä on jonkin verran tullut tällä vuosituhannella. Ei kuitenkaan paras esimerkki. Eikä välttämättä sama resepti yksi yhteen toimi Turussa. Kas vain, noviisi röyhkeästi neuvoo vanhempiaan. Minulla on varaa, minä en ole kaulaani myöten lirissä, vaan munia myöten.

Toinen ja merkittävämpi asia on TPS Turku ry:n uusi rooli. Ry ei ole enää lätkä-Tepsin liiketaloudellinen edusmies:

- Roolien selkiytyminen on mielestäni erittäin tärkeätä. Ennen työ ja toimenkuvat ovat menneet vähän sekaisin. Petteri Orpo, TPS Turku ry:n uusi puheenjohtaja

”Vähän sekaisin” on mielestäni vähättelyä. Kaikki on ulospäin ollut sekaisin ja lopputulos on käsillä nyt. Rahat on loppu, kaukalossa tuli kaikilta turpaan ja julkisuudessa otetaan vielä omasta pyynnöstä ruma kuorrutus kaikelle. Kaiken tämän korjaus on menossa ja toivon korjaussarjan olevan luokkaa valas eikä mikään keisarin uudet vaatteet.

Uusi sisäinen (todellakin!) marssijärjestys tarkoittaa, että lätkäpuolen uusi ja vielä nimeämätön hallitus laatii HC TPS Oy:n budjetin ja toimintastrategian. Tässä ollaan asian ja muutoksen ytimessä. Jatketaanko vanhoilla opeilla vai luodaanko uusi (ja toivottavasti terve) toimintamalli? Kaikki on vielä auki.

Pakko vielä ”ikuistaa” ry:n ja edelleen suurimman omistajan uuden puheenjohtajan lausunto:

- HC:ssä on tehty koviakin saneerauksia. Nyt talous näyttää olevan realistisella pohjalla. Petteri Orpo.

Mitäköhän on kovasti saneerattu? Yksi valmentaja on poissa ja ”kalliit” pelaajat ovat poissa. Pelaajahankinnoissa on toivottavasti menty talous edellä. Mutta onko esimerkiksi toimistolla tehty muutoksia? Onko TPS:n uusi varustesopimus saneerauksen tulosta? Ainakin päävalmentajan pitäisi hyötyä uudesta sopimuksesta. Loppujen lopuksi ihan sama, jos talous todellakin on realistisella pohjalla.

Ensi kauden budjetin kanssa pitää muuten olla tarkkana kuin porkkana... ei ne kulut, vaan tulot! Ei paljon auta kulujen karsiminen, jos budjetoidaan tulot epärealistisesti, esim mikä voisi olla realistinen yleisötavoite? Viime kaudelle tavoite oli 7 500 (IS Veikkaajan mukaan) ja toteutunut 6 441 (SM-liigan mukaan). Tuhat kertaa 28 on 28 000 kertaa keskimääräinen ottelutapahtumassa kulutettu rahamäärä per katsoja = paljon rahaa. Kokonaissummaa on turha ulkopuolisen arvioida, mutta todella tuntuva tappio tuosta syntyy.

Sivuhuomiona hovitiedottaja kertoo pelaajahankintojen olevan kiinni muusta kuin tarjotusta (pienestä) palkasta:

Muut seikat painavat vaa'assa, jos painavat.

Minä menen nyt nukkumaan, jos menen.

Ykkösketjua sentään haetaan vielä ja muutoksien kehutaan tulevan. Tulisivat kans.

Ei kommentteja: