maanantaina, joulukuuta 17, 2007

12 - 8 - 14

Tuoreimmassa Apu-lehdessä (50/2007) on positiivinen TPS-juttu. TPS-historiansa tunteva hiffaa otsikosta keistä artikkelissa on kyse.

"Vuonna 1966 Juhani ”Juuso” Wahlstenin ja Pertti ”Severi” Kuosmasen TPS-ketjuun tungettiin 16-vuotias kukkopoika Juhani ”Tami” Tamminen. "

Jutussa pelimiehet poseeraavat retro-paidoissa ja muistelevat yhteisiä TPS-vuosia ja entisajan olosuhteita. Kannattaa parin sivun juttu lukea, jos haluaa hyvän mielen.

Tamminen laitettiin muuten ruotuun heti kättelyssä:

- Päätettiin Juuson kanssa ottaa junnu pitämään laitaa. Sanottiin sille heti, että olet jäällä vain siksi, että ketjussa pitää olla kolme, Kuismanen kertaa.

Jossa Tami ei tietenkään pysynyt, kun jo ensimmäisessä ottelussaan (TPS - Tukholman AIK 4-2) Juuson ja Severin rinnalla pääsi "vahingossa" jäälle ja teki kaksi maalia.

Muisteluiden lopussa Juuso tuo esiin nykyajan juniorivalmennuksen, jonka valmentajavetoisuutta hän kritisoi. Juniorit eivät saa olla luovia ja oma-aloitteisia, vaan pitää noudattaa systeemiä kaikessa. Juuso tiivistää hyvin mitä luovuuden & oma-aloitteisuuden tukahduttamisesta seuraa:

- Moni on vaarassa tulla tumpeloksi myös muussa elämässä.

Tumpeloita tuntuu tosiaan kaukaloissa olevan entistä enemmän, ainakin näin minun silmin. Puukäsiduunareita, jotka sahaavat omaa kaistaa eivätkä vahingossakaan osallistu peliin. Ja tietenkin Juuso kertoo reseptin mitä pitäisi tehdä:

- Pitäisi keskittyä pallopelien pelaamiseen. Vain pelin kautta voi oppia – ja aika paljon omalla ajalla.

Tuossahan tuo pelimiehen salaisuus on. Jopa minä – pelimiehen irvikuva – notkuin lapsuuden illat pelaamassa milloin mitäkin. Pelimiestä ei minusta tullut, mutta hauskaa oli ja parhaimmat pihapelikaverit saivat jopa ammatin pelaamisesta.

Ei kommentteja: