tiistaina, joulukuuta 11, 2007

Rakkaudesta seuraan

Aika ei juuri nyt riitä jääkiekkodyslektikolla viiltävien analyysien massatuotantoon. Olen ankarasti tehnyt töitä ja vapaa-ajalla valmistellut ovella kolkuttavaa juhlapyhää. Plus laiskotellut, josta kaikki tekemättömyys pääasiallisesti kumpuaa.

Kaikille mattimyöhäisille näytän kieltä ja totean joululahjojan hankinnan olevan loppusuoralla. Huomenna viimeinen pyörähdys ostohelvettiin ja sitten lähinnä elvistelen omalla tilanteellani joulukiireestä valittaville. Tosi jääkiekkopainotteista tähän asti. Kanataloudesta asiaan.

Päivän lehden mukaan Miikka Kiprusoff on lähes valmiina tekemään nettipankissa 300 000 euron tilisiirron. Kohteena HC TPS Turku Oy. Vastineeksi sijoituksesta nuorempi veljeksistä saisi ison siivun osakkeita ja jonkinlaista valtaa. Oh, hoh. Tepsiläisyyttä ja ihailtavaa seurauskollisuutta tuollainen avokätisyys ja hyväntekeväisyys.

Hyväntekeväisyyttä siinä mielessä, että nykyinen osakeyhtiö tuskin ihan heti on jakamassa osinkoa omistajille ja tuskin koskaan on massiivinen osinkolinko. Tunnepohjainen sijoitus kaiken kaikkiaan, jos sijoitus tapahtuu. Hieno teko Miikalta, jos onnistuu. Muuta en vielä osaa sanoa.

Toivottavasti myös Saku ja Mikko Koivu lähtevät mukaan osakeantiin. Olisikohan sitten tarpeeksi uutta rahaa seurassa? Rahalla seura selviää jonkin matkaa eteenpäin. Olennaista kuitenkin on se, mitä Tepsin taloudelle tapahtuu jatkossa? Tulot ja menot olisi jotenkin saatava tasapainoon.

Raumalla on olosuhteiden pakossa rakennettu systeemi, jolla talousalueen pienuutta kompensoidaan muulla yritystoiminnalla. Espoossa on samansuuntainen järjestely, tosin ihan eri lähtökohdista. Mikä on Tepsin malli?

Kaiken järjen mukaan Varsinais-Suomen talousalueen pitäisi riittää jääkiekon SM-liigajoukkueen menestykselliseen pyörittämiseen. Muutenkin olosuhteet ovat paperilla liigan yläpäässä. Sitten on todellisuus, jossa seura tekee vuodesta toiseen tappiota ja hienossa hallissa kaukalosta ylöspäin noustessa kaikki menee päin mäntyä. Se on toki positiivista, että edes kaukalossa tapahtuu oikeita asioita. Lähihistoriassa on kaukalossakin mennyt suoraan ruskeaan aukkoon.

Vaikea yhtälö tuo Tepsin talous näin ulkopuolelta tarkasteltuna. Minä lähtisin suoraviivaisesti yhtälöstä lippu- ja sponsoritulot kattavat kaikki kulut ja viivan alle jää vähän plussaa. Kulurakenteesta kaikki ylimääräiset mehut ynnä sukankuluttajat mäkeen ja laadukkaampaa sekä tuottavampaa myyntiä & markkinointia. Jos tämä ei onnistu, niin sitten vaan uusia osakeanteja... Ei. Ei. Ja ei. Ei.

Jos ei talouden tasapainoa voida saavuttaa em. yhtälöllä, niin sitten vaan rakentamaan Turun omaa mallia menestyvän jääkiekkojoukkueen pyörittämiseen. Mallia, jossa tappioiden peittämiseen tehdään rahaa jollain muulla toiminnalla. Kestävällä ja pitkäjänteisellä toiminnalla. Talous on saatava kuntoon tai hukka perii. Vouti ainakin.

Huomioitavaa tuossa edellä on termi menestyvä jääkiekkojoukkue. Menestystä pitää Tepsissä tulla niin kaukalossa kuin taloudessa. Keskikastin toivotaan, toivotaan -meininki ei minua kiinnosta. Kahta en kuitenkaan vaihda, Tepsiä ja... jätetäänpas sanomatta.

Ei kommentteja: