perjantaina, syyskuuta 17, 2010

Ensivaikutelma

Korkki on auki. Kauden ei pullon. Muutamia ajatuksia eilisestä TPS-HPK 5-4 vm –pelistä.

Avausseremonia oli ihan kiva. Ei oikein ollut odotuksia sitä kohtaan, joten kai se noinkin menee. Viirin paljastus oli hieno hetki. Avauskiekon pudotti kulttuuri- ja urheiluministeri, joka tällä kertaa oli jo lähes kartalla mitä pitää tehdä. Maamme-laulua en ole koskaan ymmärtänyt seurapeleissä. Seisoin asennossa ja kuuntelin av-vehkeiden särinää.

TPS:n peli oli hidasta ja pikkunäppärää. Liike oli mallia juoksen suolla munia myöten letossa. Ja eihän siitä pelistä silloin mitään tule. Parhaimmillaan Tepsi veti viiden jätkän rintamahyökkäyksen, omalla siniviivalla. Kävellen. No yllättäen ei keskialueen ylitys onnistunut. Heti kun oli liikettä, niin tapahtui hyviä asioita.

Puolustuspelaaminen oli karmean ja sysipaskan välissä. En tiedä pelasivatko aluetta, miestä, kiekkoa, kikkeliä vai piñataa. Viimeiseltä se näytti.

Jäi sellainen kuva, että TPS halutessaan painoi kaasun pohjaan ja teki maalin. Värilasit päässä tässä heitossa, mutta entä sitten. Kolmannessa erässä 4-2 tilanteessa loppui pelaaminen kokonaan. Kertsi sai ihan rauhassa hakea kavennusta ja myöhemmin tasoitusta. En ymmärrä miksi jatkoajan 4-3 ylivoima oli niin onnetonta. 2 minuuttia saivat hinkata ja hinkkaukseksi se jäi. Pistejako olisi ollut hyvä lopputulos, mutta kyllä kaksi pistettäkin kelpaa.

No, ei tästä voi kun parantaa joukkuepelaamista. Otetaan yksilöt käsittelyyn.

Jean-Luc Grand-Pierre oli roikale myös käytökseltään eikä vain olemukseltaan. Lämmittelyssä venytteli yksin punaviivalla ja tuijotti vastustajia tiukasti. Ensimmäinen purku alivoimalla oli maailman neljänneksi huonoin. Maalin takaa jäänuoliainen laitaa pitkin siniviivalle päivystäneellä vihulaiselle. Heti perään illan ensimmäinen taklaus, joka sai kohahduksen aikaan yleisössä.

”Hyvä Pieru!” – ”Iso-Pieru” kuului toisen erän lopussa katsomosta. Nauratti.

Grand-Pierre oli selvästi hukassa viisikkopelissä ja kommunikaatiovaikeuksia taisi olla pakkiparin kanssa, koska sen verran laajalla säteellä mies operoi. Iso mies osaa antaa kovan syötön lapaan. Laukaus meni ohi, mutta ihan napakasti se lähtee.

Ylivoimalla pelasi maalin edessä. Minä en tykkää tuosta kuviosta. Iso pakki tekee toki hyvää maskia, mutta ei noilla tai Bergin käsillä lyödä irtokiekkoja sisään tai haeta kiekkoa maalin takaa tai riistetä kiekkoa takaisin. Plihal tai Hauhtonen ovat paljon parempi maskimiehinä ja maalintekijöinä tuolla paikalla. Yhdessäkin ylivoimassa Grand-Pierre joutui vastustajan maalin takana vaikeuksiin, ei lähtenyt syöttö järin pehmeästi ja hosumiseksi meni. Lopulta kiekko meni hyökkääjälle asti, mutta samassa oli jo kerholainen painimassa hyökkääjän kanssa.

Viime kevään Hannibal - kokomaskissa silloin pelannut Laamanen - sai tuta Grand-Pierren voiman. Laamanen tuuppasi maalin kulmalla mustan miehen nurin takaapäin. Yllättävän ketterästi roikale nousi ylös ja niittasi Laamasen kontilleen. Niskaan tosin löi, mutta sitä saa mitä tilaa Jean-Lucilta.

Ensimmäisen lepsun ja silmät kiinni tehdyn alivoimapurun vastakohta nähtiin toisessa erässä. Erittäin kovalla lämärillä kiekko pois, ihan edessä oli kaksi vastustajaa ja kiekko oli melkein vastustajan lavassa. Sellainen raivokas ja epätyypillinen ratkaisu. Hyvä, ettei maila mennyt poikki. Tai jos kiekko olisi osunutkin vastustajaan… tiedä minne olisi kimmonnut. Minua päähän.

Yhteenvetona sanon, että kyllä yksi Grand-Pierre tekee hyvää. Lisää harjoituksia ja pelejä alle, niin on tippa linssissä kun lähtee kohti Leksandia.

TPS:n pakkipulasta kertoo paljon se, että Miika Huczkowski pelasi ylivoimaa. Miika uskaltaa pelata, mutta kädet ja/tai peliäly ei vaan riitä tarpeeksi nopeisiin siirtoihin. Enemmän sellaista selviämiskamppailua, joka ei ylivoimalla riitä. Ylivoimalla pitää pystyy jallittamaan eikä vaan nippanappa nuorallakävelemään. Muuten ”Hans” on oivallinen puolustaja.

Venäläinen taklasi kerran kunnolla. Rasti seinään. Yleensä vetää liinat kiinni ja hipaisee. Erkinjuntti rakastaa edelleen kiekkoa liian paljon. Tapio teki maailmanennätyksen laukauksen lepsuudessa. Olisiko mennyt edes maaliin asti. Bergmanista tulee vielä hyvä sälli. Valery-Trabucco teki pelimiehen maalin nollakulmasta. Mielestäni Lassila on välillä ylimielinen ja pelaa turhan rennosti ja nyt napsahti ns. leukaan. Ylimielisyys, lepsuilu näkyy esimerkiksi pitkissä puruissa, joissa Lassila koppaa rällällä kiekon varmistamatta kropalla. Jonkun kerran kiekko vielä ottaa epäloogisen pompun nenän edessä ja rällä kauhoo tyhjää ja se on maali. Tai sitten kuvittelen omiani. Todennäköisesti.

Pelaajia en jaksa enempää fundeerata, työt puskevat niskaan.

Tepsillä on SM-liigaan tarpeeksi taitoa, taito vaan pitää vaan saada käyttöön eli lisää liikettä ja kurinalaisempaa pelitavan noudattamista. Ylivoimalle oikeat jannut. Alivoimalle aggressiivisempaa otetta. Kyllä se siitä.

Ottelutapahtumasta vielä sen verran, että alkuvideo ja pelaajaesittely on tehty samalla tavalla kuin viime vuonna. Jopa Suikkasen slogan on mukana, mikä on hölmö juttu. Olisivat keksineet uuden. Pelaajaesittelyssä vain Vittasmäellä oli jotain ylimääräistä elehdintää. Loput tuijottivat enemmän tai vähemmän rautakanki pyllyssä kameraan. Varsinkin Kivenmäki. EJ:kin oli harmaata massaa.

Screenillä oli uutuutena alareunan ”palkki”, jossa pyöri jotain animaatioita, tuotemainoksia ja tuloksia muilta paikkakunnilta. Heikko uudistus, koska itse kuva jäi todella tuhruiseksi. Uusinnoista ei saa kunnolla selvää, varsinkaan maaleista. Toivottavasti jaettu ruutu loppuu heti alkuunsa.

SM-liigan kaksi mainoskatkoa per erä tappoivat kyllä kaiken tunnelman. Ei ole hyvä uudistus. Alaspäin juokseva kello on ihan ok. Vähän aikaa kestää, että tottuu siihen. Enää ei jännäkakka kurki ajassa 53.00 ja tilanteessa 1-3. Eikun. Niin, ei kurki. On jo housuissa.

Huomenna Poriin, jossa olisi parempi olla vauhtia. Kävelyvauhdilla tulee varma tappio ja ihan vitun kiva kotimatka.

Ei kommentteja: