perjantaina, syyskuuta 11, 2009

Hämppäri

Piipahdin työpäivän päätteeksi Hämeenlinnassa katsomassa SM-liigakauden 2009-10 avauksen. Vastoin Veikkauksen kertoimenlaskijoiden analyysia TPS ei hävinnytkään pystyyn, vaan merkiksi tuli risti ja kaksi pistettä Turkuun. 1-2 ja.

TPS tuli vahvasti otteluun ja pisti Kerhon kyykkyyn. Ensimmäinen erä oli Tepsin, vaikka maali olikin enemmän tuuria kuin taitoa. Nordlund teki vakioharhautuspyörähdyksensä ja jotenkin kiekko vaan pysyi hallussa ja meni lopulta maaliin. Kerhon hyökkäystenrakentelu pysähtyi viimeistään keskialueelle. Välillä eivät päässeet omalta alueelta pois ollenkaan. Se on aina hyvä merkki, kun vastustajan(!) pakit peruuttelevat oman maalinsa taakse etsimään avaussyötön vastaanottajaa.

Toinen erä oli tasaisempi ja sekavampi. Kiitos runsaiden jäähyjen. Kotijoukkue pääsi peliin mukaan ja Tepsin liike vähän lässähti.

Tepsin toisen erän paras maalipaikka oli tietenkin MAXilla. 4-3 alivoimalla Kerho syötti ihan itse kiekon pois alueelta ja Laamanen luikki hakemaan. MAX pisti kolmosen sisään ja kaasun pohjaan. Laamanen heittäytyi ja yritti huitaista kiekkoa sivuun, kun huomasi Punaisen Vaaran syöksyvän läpi keskialueen. Omituisella tavalla huitaisu epäonnistui ja MAX pääsi Lassilan eteen harhauttelemaan. Harhautukset eivät tietenkään purreet ja sitten Sailio tönäisi MAXin jäähynarvoisesti nurin. Mahtavaa.

Toisella erätauolla epäilin Kerhon tulevan kovaa kolmanteen erään. No niin tulivat. Ensimmäisessä vaihdossa Bergiltä taklattiin kypärä ja maila irti. Akin eväät levisivät kirjaimellisesti jäälle. Arvelin, että kosto tulee.

Ennen kostoa Kerho myllytti ja tinttasi tasoituksen. En nähnyt kuka teki. Maalin jälkeen Kerho jatkoi painostusta ja Aki sai kostonsa. Pisti hyökkäyssinisellä vastustajan laitaan kohtuullisen napakasti. Laitataklaus oli tuomio. Protestoi tietenkin, mutta paljonkos autttoi.

Sitten oli vähän kuumaa. Campbell ja joku vähän tönivät Tepsin maalilla. Toinen päätuomareista kävi sanomassa molempiin vaihtoaitioihin, ettei tuollaista katsella. Seuraavassa vaihdossa tönittiin taas ja Campbell & Sailio saivat kympit käytöksestä.

1-1 pysyi sitkeästi taulussa ja ottelun viimeisen rangaistuksen aikana Plihal laukoi tolppaan. Ykkösylivoimassa pelasivat silloin Erkinjuntti, Plihal ja Uusikartano. Vahalahti nimittäin loukkaantui toisessa erässä. Luulin jo, että ensimmäisessä erässä sattui pahasti, kun alivoimalla heittäytyi kiekon eteen ja nilkutti vaihdon loppuun. Hauska tilanne sinänsä, kun sekä Plihal & Vahalahti heittäytyivät saman laukauksen eteen. Asennetta.

Tomas Plihal on muuten pelimies. Pelimiehelle vielä kunnon pelipaita. Nyt oli nimi liimattu lapulla niskaan ja hihoista puuttui pelinumerot.

Plihal oli toki pihal ajoittain. Olipas hauska veto nimestä. Pelin aikana kuulin vain yhden huudon: Plihal pihalle! Tilanteessa Plihal teki mitä pelimiehen pitää tehdä. Maalin edustalla pientä haista ite nuhinaa, jolloin Plihal otti niskasta yhden oranssipaidan itselleen vierihoitoon. Siinä on oikeata asennetta. Joukkuekavereita pitää puolustaa. Lentopallomailan heiluttamista se ei vaadi, kunhan reippaasti osallistuu torikokoukseen.

Plihalista on vielä todella paljon iloa Tepsille. Osasi aloittaa, selkä ei suoristunut missään vaiheessa, vaikka puuskuttikin välillä kunnolla. Mies osaa myös kiekon kanssa tehdä rakentavia ratkaisuja, vaikkei mikään samettikäsi olekaan. Pelirytmistä kun saa kiinni alkaa tulosta syntymään kunnolla. Miehen hienoin syöttö oli toisessa erässä ylivoimalla, kun pisti kovan syötön kulmasta maalin editse. Erkinjuntti(?) taisi vähän yllättyä ja kiekko meni menojaan. Ei ole tuollaista syöttöä Tepsissä Erkinjuntille tarjottu koskaan.

Erkinjuntti oli kohmeessa. Jalat taisivat pettää miehen. Ei liikahtanut niin nopeasti kuin viime keväänä. Hidas liike ja tuttu kiekollinen itseluottamus osuivat muutaman kerran pahasti joukkueen nilkkaan. Toisessa erässä Skålbergin estämisjäähy tuli Erkinjuntin typerän kiekonmenetyksen jälkeen. EJ yritti kuljettaa kiekon yli oman sinisen ja kahden vastustajan. Ei mennyt ihan putkeen. Nordlundilla oli samoja oireita. Heti maalin jälkeisessä vaihdossaan viivytteli avaussyötön kanssa ja lopulta antoi metrisen syötön vastustajan lapaan. Alimpana miehenä. Toki on hienoa, että edes yrittää, mutta lisää viilausta kohtaan milloin kannattaa harhauttaa. Aina ei kannata.

Jatkoajalla oli menoa ja meininkiä. Lähinnä Tepsin maalilla. Puoli minuuttia jäljellä ja kiekko oli Kerhon hallussa ja hyökkäys lähti käyntiin. 15 sekuntia myöhemmin Antti Halonen sai hienon syötön Suomiselta toiseen altoon ja pisti nätillä vedolla pelin pakettiin. 2 pistettä maistui hyvältä.

Varsin sekava peli ja jää näytti olevan heikossa kunnossa, lie lämpimän ilman takia. Erityisesti toinen erä oli yhtä erikoistilannepelaamista ja kuviot olivat molemmilla joukkueilla hakusessa. Paremmalla viimeistelyllä maaleja olisi tullut molempiin päihin pari enemmän.

Atte Engren pelasi kelpo pelin, vaikkei joutunut aivan huimiin pelastuksiin. Yksi päästetty maali riittänee siihen, että lauantainakin Engren on maalissa.

Mikko Laine olisi voinut tehdä liigauran avausmaalin. Kerran pääsi Lassilan edessä ihan yksin kiekon kanssa leikkimään. Ahnaasti yritti muutenkin maalintekoa. Hyvä sälli, josta vielä kuullaan. Tarvitsee vain jääaikaa ja kokemuksen myötä jäävät ylipitkät jäähyt sekä turha koukkiminen pois. Pikku hiljaa vielä vähän papua varteen, niin hyvä tulee.

Mike Radja ei ole keskushyökkääjä. Filppulakaan ei ole järin hyvä siinä roolissa. Uusikartano on ja jo mainittu Plihal.

Ylisummaan (häh?)

Hyvä kutina jäi matsista. Tepsillä on perusasiat aika hyvällä mallilla. Ylivoimapelaamista pitää toki petrata, se oli nimittäin heikkoa. Maalivahtipeli on edelleen kysymysmerkki, Engrenille vaan seuraava startti ja katsotaan sitten lisää. Terveystilanne on kuitenkin suurin haaste. Vahalahti jäi kesken pelin sivuun ja Venäläinen on jo loukkaantuneena. Jos kumpikin on poissa lauantain pelistä pitää TuTo-lainoista hakea täydennystä. Ei hyvä. Runkosarjaa takana yksi ottelu.

Viivoilla vielä hajahuomiot vierashallista

- Kahvi maksoi 1,50

- Rinkelinmäen äänentoisto on ilmeisesti toteutettu tynnyrillä ja sen on suunnitellut kuuro. Kuuluttaja istuu öljytynnyrissä ja huutaa. Kuulutuksista ei saanut mitään selvää.

- Pelikatkoilla ei soinut musiikki

- Mediakuutiolla ei näytetty hidastuksia

- Kotijoukkueen esittely mediakuutioilla meni läskiksi äänentoistojärjestelmän takia

- Ottelutapahtuma oli noin valovuoden verran jäljessä Tepsin ottelutapahtumaa. Ihan vaan tiedoksi niille, jotka Tepsin ottelutapahtumaa kritisoivat. En minä sillä, etteikö saisi kritisoida. Mutta Turkuhallin 20 vuotta vanhat av-systeemit päihittävät 2008 remontoidun jäähallin vastaavat satanolla. Puhumattakaan laitteiden käyttäjistä. Täytyy nostaa hattua Tepsin otteluiden tekijöille.