keskiviikkona, syyskuuta 09, 2009

TPS kaudella 2009-2010

Tylsä ennakko kaudessa tiedossa. Liian paljon muuta puuhastelua, jotta ehtisi lätkään paneutua. Onneksi älysin ajoissa työntää huomiselle kalenteriin varattua. Muuten olisin joutunut iltapäivällä palaveroimaan ja kiukuttelemaan palaverissa, kun ei aikuinen mies (ainakin passin tietojen mukaan) pääse katsomaan tepsiläistä jääkiekkoa Hämeenlinnaan, vaan istuu perse hiessä neukkarissa.

Koska oikotie on paras tie, niin kikkaillaan. Kauden 2009-10 joukkue jokseenkin samalla kaavalla kuin vuosi sitten. Poistuneet ovat kauden 2008-09 alun joukkueesta poistuneet.

Näillä mennään 2009-2010

maalivahdit

#31 Joni Ortio (oma junnu)
#33 David Leggio (uusi)
#35 Atte Engren

poistuneet

#53 Alexander Salak (Florida Panthers)
#60 Juha Kuokkanen (työtön)


puolustajat

#4 Darcy Campbell (uusi)
#5 Aki Berg
#10 Niko Kluuskeri (numero vaihtunut, TuTossa lainalla)
#18 Antti Halonen
#20 Jens Skålberg (uusi, vuokrattu Färjestadista)
#25 Veli-Matti Vittasmäki
#26 Markus Palmroth (juniori)
#36 Joonas Järvinen
#40 Markus Nordlund

poistuneet
#2 Marko Kiprusoff (Ranska)
#6 Casper Santanen (Norja)
#20 Kyle Klubertanz (Djurgården)
#26 Tero Konttinen (vaihdettiin Joni Töykkälään kesken viime kauden)


hyökkääjät

#15 Lassi Kokkala (numero vaihtunut, TuTossa lainalla)
#16 Michal Birner (uusi)
#17 Mikko Laine (juniori)
#22 Toni Jalo (TuTossa lainalla)
#24 Max Kolu (kulttihahmo)
#28 Ville Vahalahti
#29 Mike Radja
#34 Tuomas Suominen
#38 Sami Venäläinen
#39 Tomas Plihal (uusi)
#41 Antti Reivonen
#74 Antti Erkinjuntti
#77 Aki Uusikartano
#81 Ilari Filppula
#87 Jarkko Hattunen

poistuneet

#10 Tommi Hannus (työtön/sairauslomalla, sopimus purettu?)
#15 Tommi Laine (K-Vantaa)
#17 Tomas Sinisalo (try-outilla Philadelphiassa)
#21 Jamie Johnson (Leksandin kautta Florida Panthersiin)
#27 Olli Lieskivi (jossain, ei pelannut yhtään(?) ottelua, oli vain joukkueessa kauden alkaessa)
#42 Mikko Eloranta (työtön/sairauslomalla)


valmennus

päävalmentaja Kai Suikkanen (maailman onnellisin mies)
valmentaja Riku-Petteri Lehtonen (A-junioreista)
maalivahtivalmentaja Urpo Ylönen
kuntovalmentaja Hannu Rautala (NHL-kesätreeneistä)

poistuneet
päävalmentaja Hannu Virta (työtön valmentaja?)
valmentaja Kalle Kaskinen (apuvalmentaja U-18 maajoukkue)
kuntovalmentaja Kyösti Lampinen (Vierumäellä)


Sananen joukkueesta

3+9+15 = 27 pelaajaa. Viime kauden alun vastaava numerosarja oli 3+10+17 = 30 pelaajaa. Rinki on kaventunut, mutta oikeasti on samankokoinen kuin vuosi sitten. Molemmissa luvuissa on junnuja mukana. Ovat ns. syvyyspelaajia, vaikka eivät pääsisikään pelaamaan Tepsissä.

Maalivahteja on määrällisesti tarpeeksi, mutta laatu on kysymysmerkki. Joni Ortio on lahjakas. NHL-varaus kesällä 2009, 15-vuotiaana Helsingin Sanomissa(!) artikkeli lahjakkaasta maalivahdista ja TPS:n kahdesta MM-kisojen ykkösmaalivahdiksi aikanaan valitusta maalivahtivalmentajasta.

- Todellinen lahjakkuus näyttää olevan C-junioreissa pelaava Joni Ortio. Urpo Ylönen, Huippupari opettaa nuoria maalivahteja Turussa, Helsingin Sanomat 9.12.2006

- Jonilla on helppo luonne. Vaivatonta, tosilahjakasta nuorukaista on mutkatonta opastaa. Jorma Valtonen, HS 9.12.2006

Lahjoista huolimatta Ortio tuskin on TPS:n maalinsuulla vielä tällä kaudella, vaan a-junioreissa tai Mestiksessä. Tai mistä sen tietää, jos musta ei tartu vanhemmilla kollegoilla. David Leggio on kääpiö, vaikka seisoisi laatikon päällä. Refleksit ovat hyvät, mutta riittääkö maltti ja peittäminen? Atte Engren on laihtunut. Liike korvaa massan?

Maalivahtikolmikon kilpailutilanne on näin ulkopuolelta katsottuna tiukka ja toivottavasti paineesta nousee tarpeeksi hyviä suorituksia ja edes yksi 2009-10 liigakelpoinen maalivahti.

Maalissa on selkeästi tämän kauden joukkueen suurin haaste. Puolustuspelaaminen on ollut harjoituspeleissä välillä todella luokatonta tuloksista, raporteista ja valmennuksen kommenteista päätellen, joten viimeisen lukon on pakko pitää. Joukkuetta pystyssä, kuten Alexander Salak teki viime kaudella. Allu jätti todella isot saappaat täytettäväksi, enkä usko nykyisestä kolmikosta yhdenkään nousevan ensi kaudella akrobaattitaistelijan tasolle. Valitettavasti. Toisaalta minun uskoni ja todellisuus ovat aika kaukana toisistaan.

Puolustus on samaa sarjaa kuin viime vuonna, mutta entäs sitten. Kyllä noilla nimillä pitäisi pärjätä tarpeeksi hyvin. Tietenkin olisi hienoa, jos esim. Nordlund tinttaisi mittojensa mukaan oman maalin edessä vastustajia kumoon, mutta ei ilkeys riitä. Ilkeyttä pitää kompensoida muilla avuilla. Ja saa sitä tehdä muitakin kuin markkupaukkusia: otanko kiekon, miehen vai tilan – äh, odotan tilanteen kehittymistä vielä hetken, vittu mä oon hukassa ja myöhässä (ja punavalo palaisi, jos sellaisia vielä olisi).

Hyökkäys vaikuttaa laadukkaammalta kuin viime kaudella, joskin leveyttä ei liiaksi ole. Ihan sellainen seikka, että Pohjois-Amerikan jätkät ynnä muut ulkomaalaiset (pl. Plihal) saapuivat jo elokuussa Turkuun vaikuttaa paljon.

Viime kaudella Johnson ja Klubertanz ilmestyivät Turkuun lokakuussa ja silloin oli jo joukkueella kakka housussa. Rahallista säästöä ns. 6 kuukauden veroalemiehistä saa, mutta harvemmin tuon tason pelaajat ovat heti saavuttuaan todellisia vahvistuksia. Saavuttuaan ulkomaille, vieraaseen kulttuuriin elämään, ihmettelemään miten suomalainen yhteiskunta toimii ja mitenkäs lätkää SM-liigassa ja tässä joukkueessa pelataan. Sopeutuminen kaikkeen vie aikansa, toisilla ikuisuuden. Vaikka olisivat kuinka ”ammattilaisia”, nuoria kloppejahan tuollaiset yliopisto/ECHL/AHL-löydöt ovat. Lisäksi sarjapisteet ovat yhtä arvokkaita niin syyskuussa kuin maaliskuussa.

Plussaa siis veroalepelaajien välttämisestä. Plussaa myös EU-pelaajien rohkeasta käytöstä. Heidän pitäisi olla hinta/laatu –suhteeltaan parempia kuin kotimaisten liigajyrien.

Kai Suikkasella on mielestäni positiivinen ongelma ketjujen kasaamisessa. Totta kai aina voisi olla parempia pelaajia, mutta kyllä noista miehistä pitäisi saada rakennettua neljä SM-liigatason ketjua. Neljä sellaista ketjua, joilla pelejä voitetaan, vaikka perälauta vähän vuotaisi. Tietenkin pelkästään nimiä tuijottamalla TPS häviää maalintekokilpailussa (niin mitäs se jääkiekko oikein onkaan?) monelle joukkueelle, mutta ei tuota nimiryhmää tarvitse hävetä. Ellei elä 1990-lukua.

Tälle kaudelle sääntömuutosten myötä keskushyökkääjien aloitustaito on noussut vieläkin tärkeämmäksi. Alivoimat aloitetaan aina puolustusalueelta ja pitkän kiekon jälkeen ei pitkän tehnyt joukkue saa vaihtaa pelaajia. Tulee pitkä ja kivinen kausi niille joukkueille, joilla useamman aloittajan voittoprosentti aloituksissa on Koskis-pullon tienoilla. Pelit voivat ratketa vaikka nelosketjun keskushyökkääjän aloitustappioon pitkän kiekon jälkeen. Tai puolustajan huolimattomaan avaussyöttöön punaviivan takaa. Yritän sanoa sitä, että heikoista aloittajista kärsii entistä enemmän. Ja ylivoima lähtee nätisti käyntiin aloitusvoitolla.

Tepsillä on yksi aito keskushyökkääjä, Aki Uusikartano. Uusikartanon pitäisi olla ihan kohtuullinen aloittaja. Tarkistaisin SM-liigan sivuilta onko aloitusprosentteja saatavilla, mutta liigan sivut ovat koko päivän olleet päivityksen takia kiinni. Mahtava ajoitus päivityksellä. Toni Jalo on keskushyökkääjä, mutta aloittaa kauden TuTossa. Suikkanen uskoo siis seuraavan kappaleen kaikkien miesten olevan parempia keskellä kuin Jalon.

Ilari Filppula, Tomas Plihal ja Mike Radja ovat kai jotain laitahyökkääjä/keskushyökkääjä hybridejä. Ainakin Filppula ja kuulemma harjoitusotteluiden perusteella myös Radja. Plihal osaa aloittaa? Perse, jos ei osaa.

Laitahyökkääjistä Sami Venäläinen on ollut monesti aloituksissa. Rightin miehellä on jotain etua kätisyydestä? Tai Venäläinen on vaan hyvä aloittaja. Tai hyvyys on minun mielikuva. Viime kaudella ainakin oli ”kuvio”, jossa Venäläinen meni monesti suoraan aloitukseen ja varsinainen keskushyökkääjä Johnson kyyhötti kaarella.

Niin, että riittääkö Tepsillä taito aloituksissa? Ja yleensäkin pelinrakentamisessa. Laitahyökkääjien kohdalla pullat on ihan hyvin uunissa. Vahalahti, Suominen, Erkinjuntti, Birner, Hattunen, MAX, Venäläinen, Reivonen ja Mikko Laine kelpaavat hyvin SM-liigassa. Jopa pieni loukkaantumisvarakin tuossa. Joka on heti huomenna käytössä, kun Venäläinen on sivussa. Laineelle tiedossa kunnon näyttöpaikka?

On tämä vähän huolestuttavaa, kun kaksi tärkeintä pelipaikkaa, maalivahdit ja keskushyökkääjät, ovat noin kysymysmerkkejä. Ja loukkaantumisvaraa ei ole yhtään. Varsinkaan keskushyökkääjien kohdalla.



Viime kauden ennustukseni pätee myös tähän kauteen:

Hihasta ravistan runkosarjan sijoitushaarukaksi 6-10. Tarkemmin en osaa/halua sanoa. Toivon suoraa pudotuspelipaikkaa, epäilen säälipleijareita ja pelkään vain taivaan putoavan niskaan.

Huomenna kauden avaukseen Hämeenlinnaan. Lipun osti jo tänään. Lauantaille ei ole vielä lippua. Lähinnä siksi, että vituttaa TPS:n irtolippujen hinnoittelu. Miksi ei lippujen hinta voi olla kokonaishinta? Vaan on lipunhinta ja siihen päälle erilaisia lisämaksuja ostopaikasta riippuen. Ihan sama tulostatko itse lipun, haetko R-kioskilta, haetko Lippupalvelusta, Tepsin toimistolta tai hallilta. Vihaan läpinäkyvää hinnoittelua. Haluan vain ja ainoastaan kokonaishinnan! Perkele. Ihan vitun sama mistä palikoista hinta rakentuu, kun palikat ovat pakollisia. Shaatana.

Ei kommentteja: