tiistaina, lokakuuta 05, 2010

Ajatus ei riitä

Lahdessa ei ollut kivaa. Loppusummerista Helsinkiin asti päässä soi vitutusblues, jonka sanat ovat yksinkertaiset. Toistetaan yhtä ja samaa sanaa. 1-0 on ankara tapa hävitä peli. Ajatus ei edelleenkään liiku. Kaikki vaan pyörii päässä yhtä sekaisin kuin Tepsin peli.

Positiivista oli se, ettei päästettyjä maaleja ollut enempää. Puolustaminen oli enemmän uhrautumista kuin taitoa, mutta kaikki lasketaan. Tolpatkin. Niitä oli yksi. Engren pelasi hyvän pelin. Kenttäpelaajista paras oli Tomas Plihal. Tykkään Plihalista todella paljon. Adoptoisin, jos voisin. Mies tekee niin paljon oikeita asioita jäällä. Tänään esti mm. läpiajon ja yhden varman maalin taitavalla mailankäytöllä. Pelasi kiekkoa. Helmi sikojen seassa.

Berg oli odotetusti ruosteessa. Liekö yliyrittämistä vai mitä, mutta mies ja kiekko hukkuivat jatkuvasti. Ensimmäinen jäähy taisi tulla ylipitkän vaihdon takia. Oli kaukalossa pelikatkon tullen. Jäi ainoana jäälle. Minuutti viisitoista sekuntia myöhemmin lähti istumaan. Toinen jäähy oli pakollinen koukku, esti varman maalin sillä. Jalka liikkui lupaavasti. Lisää maileja koneeseen ja hyvä tulee. Sitten kun peli kulkee ja puolustaminen sujuu vanhaan malliin, niin ilkeysruuvia pari pykälää tiukemmalle ja dominointi oman maalin edessä on tosiasia. Tai sitten ei löydy enää vanhaa Akia.

Ottelun alku oli todella nihkeä. TPS ei päässyt omasta päästä pois ollenkaan. Bussijalkojen verryttyä tuli hyökkäyksiin lähtöihin vähän sähäkkyyttä. Keskialueen ylitys tosin oli koko ajan yhtä päätöntä kuin aikaisemminkin. En tiedä missä vika on, mutta ihme kohkaamista on hyökkääminen. Hyökkäyspäässä tilanteet menivät lähinnä painiksi, kun keskialueen ylitys tapahtui enemmän tuurilla kuin sovituilla askelmerkeillä. Vaikeaa oli, vaikka kehissä oli paras hyökkäyskalusto.

Ylivoima oli parempaa kuin vähään aikaan – ei yhtään alivoimamaalia vastustaja tehnyt. Ihmettelen edelleen miksi Vahalahti on ykkösylivoiman kapellimestari. Mies ei osaa syöttää. Tai osaa, mutta alivoima lukee syötöt ennen kuin ne lähtevät lavasta. Eli siis ei osaa jekuttaa. Joten edelleen toivon, että joku muu pyörittää ylivoimaa ja Vahalahti olisi syöttöjen vastaanottaja. Suoraan syötöstä mies osaa laukausta todella hyvin. Kapteeni yrittää kantaa liian isoa kuormaa? Yrityksen puutteesta ei miestä voi syyttää. 

Ensimmäinen ylivoima kesti minuutin ja sitten tuli halvalla toinen jäähy. Mitä tekee TPS? Samoja jannuja jää kaukaloon. Ei helvetti. Ykkösylivoima ei tainnut saada yhtään laukausta aikaiseksi ja silti jatkavat. 5-3 ylivoima oli samaa tuhnua. Pelicans pelasi Nordlundin viivatykin pois ja TPS oli aseeton. Ei kovin monipuolista ylivoimapelaamista. Kiekko ei liikkunut, miehet eivät liikkuneet. Vahalahti piti kiekkoa. Kivenmäki piti kiekkoa. Ei mene ajatuksen voimalla maaliin. Ei mene vaikka kuinka tahtoisi.

Jos ylivoimalla olisi ollut sama tahto tehdä maali kuin viimeisen viiden minuutin aikana oli, niin maaleja olisi tullut. Ottelun lopussa TPS taisteli ja loi tilanteita, laukoi! Koska oli pakko tehdä jotain. Oli pakko laukoa. Samanlaista nurkkaan ajetun nisäkkään raivoa pitäisi saada esiin aikaisemmin eikä vasta sitten kun aika loppuu. Esim. ottelun alussa. Ylivoimalla. Ennen kuin kuoppa on kaivettu.

Pelicans oli parempi maalipaikkojen luomisessa, ja tuhlaamisessa. Ei kahta sanaa tästä, mutta ei otteluita ennenkään ole voitettu pelkästään paikkoja luomalla. Ja lopulta saivat voittomaalin tehtyä. Vituttaa noin täpärästi häviäminen.

En pitänyt tuomarilinjasta sitten yhtään, vaikka se vierasjoukkuetta suosi. Kauheasti sai ronkkia mailalla ja roikkua perässä. Ei se ole kivaa.

9 ottelua takana. Ei yhtään voittoa. Ajoittaista taistelua. Sekavaa säheltämistä. Järjestelmällisyys puuttuu. Torstain lipunmyynti kertoo mitä mieltä tuollaisesta pelaamista ollaan.

Mitä sitä pitäisi tehdä? Päävalmentaja vaihtoon. Ehkä. Ehkä ei. Paha sanoa. En tiedä mitä mieltä joukkue on. Tai mikä on joukkuehenki. Pelataanko valmentajalle vai ei. Ja jos Leime lähtee, lähetetään pois, niin kuka tilalle? En tiedä. Arpoja löytyy, mutta pitäisi löytää kirjaimellisesti voittava arpa. Kovin kauan ei voi odottaa, jotain muutoksia on tapahduttava.

Paras skenaario olisi tietenkin se, että joukkue löytää punaisen langan ja voittoja alkaa tippumaan. Avausvoitto. Voittoputki. Enemmän voittoja kuin tappioita jonkin matkaa. Ennen kuin on liian myöhäistä.

Ei kommentteja: