tiistaina, helmikuuta 27, 2007

Tiivistyy

Turun Palloseuralla on neljä runkosarjaottelua jäljellä tällä kaudella. Pudotuspelikarsintaan TPS pääsee joka tapauksessa. Pudotuspeleihin TPS pääsee voittamalla kaikki loput ottelunsa. Vähempikin voi riittää, tämän illan pelissä HIFK:ta vastaan ei riitä kuin voitto, kolmen tai kahden pisteen. Sarjatilanne:

4. 89 p – 52 ott – +26 – Tappara
5. 88 p – 52 ott – +23 – Blues
6. 84 p – 52 ott – +3 – HIFK
pudotuspeliraja
7. 83 p – 52 ott – +18 – TPS
8. 77 p – 52 ott – 0 – Lukko
9. 77 p – 52 ott – -7 – Ilves

Pudotuspelikarsintaan joutuminen ei olisi katastrofi, mutta olisi iso tappio tulevaisuutta ajatellen. Pudotuspelikarsinta eli kansan suussa säälipleijarit on imagollisesti iso tappio. TPS on tiukassa raossa talouden suhteen – ensi kauden joukkueen myyminen sponsoreille ja katsojille olisi paljon miellyttävämpää ja helpompaa, jos voisi kaupata pudotuspelijoukkuetta eikä säälipleijarisakkia.

Mieluummin tiukasti taistellen kesälomille pudotuspeleissä, kuin pudotuspelikarsintaan, vaikka sitten sieltä tulisikin pudotuspelipaikka. En usko, että on mahdollista nousta sijoilta 7-10 neljän parhaan joukkoon. Kuudennelta sijalta on. Runkosarjan kaksi parasta laittavat pudotuspelikarsinnoista jatkoon pääsevät tylysti kesälomille. Enkä usko, että TPS noin vaan pääsisi pudotuspelikarsinnasta jatkoon. Turun Palloseura 2006-2007 on epätasainen suorittaja. Sellainen joukkue, jonka suorituksia on etukäteen vaikea arvioida. Hyvällä pelillä on sarjakärjen kanssa lähes tasavertainen, huonona päivänä liigajumbo pitää pilkkanaan. Omituista tempoilua, sanon minä.


TPS pelaa tänään kuudella pakilla. Kantee on toipunut angiinasta. Lehtinen lepuuttaa edelleen nivusiaan. Ramstedt on varmaan A-junioreiden mukana. Muuten jengi on lähes normikuosissa tänään, suluissa kauden tehopisteet Tepsissä:

Vahalahti (42) – Ulmer (41) – McDonnell (39)
Berg (24) – Kiprusoff (28)

Barrett (8) – Sykkö (7) – Nurminen (38)
Jokinen (6) – Kantee (0)

Yli-Torkko (14) – Rautee (13) – Alatalo (16)
Backman (7) – Saarinen (6)

Aho (13) – Makkonen (19) – Mäkinen (10)
13. hyökkääjä Pulliainen (2)

Maalivahti Hurme (5)

Tehopisteistä näkee hyvin missä mättää, vaikka ottelumäärät vaihtelevat. Vähän otteluita ovat pelanneet vain Barrett ja Kantee. Lopuilla on yli 40 ottelua, parhaimmilla yli 50, paitsi Saarisella 33.

Tepsillä on vähän puolustajia ja puolustajat tekevät vähän pisteitä, jos nimi ei ole Berg tai Kiprusoff. Kiprukin on mielestäni tehnyt liian vähän pisteitä. Ei ole paljon viivapelotetta muissa kuin ykkösparissa, hyvä jos edes siinä. Luvuista saan sellaisen väitteen, että puolustajat eivät ole paljon tukeneet hyökkäyksiä. Ruotsiin myyty Sicak teki sentään 16 pistettä. Liian vähän kiekolliseksi ulkomaalaisvahvistukseksi, mutta kyllä noitakin tehoja nyt tarvittaisiin. Sicakin korvaaja Lehtinen ei saanut pistetiliä auki kuudessa ottelussa, joista yhden pelasi peräti ykkösparissa. Kanteelta ei pisteitä odoteta, vaan jämäkkää peruspuolustamista ja oman maalin varjelua.

Ykkösketju näyttää hyvältä. Kakkosketju on epätasainen kuin mikä, todellinen pelinrakentaja keskellä. Kolmosketjun pisteet ovat kohtalaiset, ehkä jopa hyvät, jos ketju olisi nelosketju. TPS on sekoitus huippuosaamista ja heikkoutta. Epätasainen. Minusta tuntuu, että mitä tasaisempi joukkue, sen parempi menestys. Edellyttäen toki kohtuullisen hyvää tasoa kaikilta, jos kaikki pelaajat ovat yhtä surkeita, ei tietenkään menestystä tule.


Ykkösketju ei ole ollut tarpeeksi hyvä viime otteluissa. Kent McDonnell ei tainnut tehdä yhtään maalia kapteeniksi nimityksen jälkeen. Mikä on huolestuttava asia, maalintekijän pitää tehdä maaleja. Sykkö jatkaa kakkosketjussa, kun Makkonen ei siihen näköjään sovi. Itse laittaisin Barrettin välillä aloittamaan, Sykkö hoitakoon muuten ketjun keskushyökkääjän hommia.

Kolmosketjussa Alatalo on napannut Ahon paikan. Hyvä niin, Alatalo ansaitsee pelipaikan kauden loppuun asti. Ansaitseminen ei tarkoita sitä, että automaattisesti saa pelata, mutta kyllä pitkäaikaisen TPS-pelaajan viimeinen(?) kausi Tepsissä on hyvä lopettaa pelaamalla eikä penkillä. Pirteä nyky-Altsi ei ole täysin hyödytön, vaan kyllä vanha pelimies kokemuksella paikkaa hidastuneita liikkeitä. En usko edelleenkään, että on kovin helppoa Alatalon kanssa kulmassa vääntää. Paitsi jos Altsi ei saa kiinni tai nollatoleranssia todellakin noudatetaan.

Nelosketjussa on kaksi pitkää ja yksi pätkä, rohkea sellainen. Pitkät Makkonen ja Mäkinen pystyvät kiekollisiin ratkaisuihin, ainakin välillä. Aho taas käy hermoille, kun sinkoilee ja yrittää vähän taklailla. Ketju voi olla näkymätön koko ottelun tai ratkaista pelin. Sen verran uskon pitkien poikien kiekolliseen taitoon yhdistettynä Ahon yritteliääseen toimintaan. Näkymättömyysväite perustuu faktoihin mailataiteilija Mäkisen ja nallipyssy Ahon tehopisteistä. Ei ole ihan joka ilta Mäkisellä tullut tulosta, heh. Ahon onnistumisprosentti on samaa tasoa. Mutta välillä natsaa, toivottavasti tänään. Pulliainen istuu penkillä, väittäisin että alkaa miehelle homma tulla tutuksi.


Lippu illan otteluun on hankittuna. Odotan tiukkaa vääntöä, vaikka HIFK on vedonlyöntikertoimien perusteella huikea suosikki. Viimeksi HIFK ei pelannut ollenkaan vakuuttavasti. Tepsin korkea kahden miehen karvaus sotki HIFK:n avauspelin täysin. Ainoastaan hyökkääjien surkea viimeistely sotki ”täydellisen” taktiikan. Hyökkäysalueen kiekonriistojen jälkeen homma meni näpertelyksi, laukaukset olivat lepsuja ja epätarkkoja. Tänään pitäisi pelata samalla pelitavalla, huolellisemmalla viimeistelyllä – kapeampi kaukalo voisi olla jopa Tepsin eduksi. Turussa HIFK pääsi pari kertaa laidoilta läpi, syöttö maalille ja kiekko sisään. Kapeammassa kaukalossa ei ainakaan teoriassa olisi tilaa mennä niin helposti läpi…

Vähän pakkasta ja lunta tupruttaa, oikein hyvä ilma lähteä seuraamaan jääkiekkoa!

Ei kommentteja: