perjantaina, helmikuuta 01, 2008

Kolme kertaa pidin sormia korvissa

Ja tietenkin ottelun loputtua. Hemmetin ärsyttävä maalibiisi. Mutta ehkä siksi hyvä? Ottelusta voisin raapaista 100 000 merkkiä potaskaa. Tyydyn vähempään, säästän näppistä. TPS hävisi 3-1.

Havaintoja yläparvelta

Niko Mikkola aloitti ottelun näyttävästi. Yritti ilmeisesti räjähtävää sisääntuloa ja kompastui joukkueen tullessa jäälle. Lensi nätisti mahalleen vaihtoaition eteen. Pimennetyllä hallilla saattoi olla osuutta mahalaskuun. Ihmetteli pienen tovin suorituksen alkulähdettä. Tutkaili luistimia ja katseli vaihtoaition kynnystä. Otin kompuroinnin hyvänä elkeenä matsilla. Olin väärässä.

TPS:n hyökkäyspeli oli hidasta ja hajosi sopivasti punaviivan tuntumassa. Omasta päästä lähdöt olivat täyttä tuskaa pakkien syöttelyn jälkeen. Kiekon saatuaan niin laita- kuin keskushyökkääjät polkivat punaisen yli ja laittoivat kiekon päätyyn. Maalipaikkoja tällä systeemillä tuli noin kaksi koko ottelussa. Saatoin pyöristää ylöspäin tuota lukua. Bluesin Brücklerillä 15 torjuntaa ottelussa.

En tiedä mikä Tepsin pelitavassa mättää, mutta tuollaisella puolen kentän kontrolloidulla pelillä ei voittoja napsita. Tänään ei ollut yhtään hyvin toimivaa ketjua. Minun silmiin Suominen-Lundbohm-Mikkola oli jotenkin hajulla, mutta yhteiset vaihdot jäivät lopulta vähiin. Suominen istui viltissä taas kerran, en tiedä miksi.

Mikkola pelaa kuten on ennenkin pelannut ja huomaa selvästi, ettei ole mukana joukkueen pelitavassa ja kuntokaan ei ole ihan kohdillaan. Väitän, että Mikkola ja Suominen sopisivat hyvin samaan ketjuun. Mikkolan pelaamisesta tulee jotenkin mieleen vähän vanhemmat ajat. Miehen luistelulinjoissa ja jättösyötöissä on jotain hirveän tuttua. Jos olisi analyytikko kertoisin mistä on kyse, mutta en ole.

Uusitussa ykkösketjussa Mikko Rautee ei pystynyt tekemään Teemu Laineelle peliä ja Laine keskittyi helmasynteihinsä. Suu ja maila kävivät turhan paljon. Yläkatsomoon asti kuului kolmannen jäähyn jälkeen ”mitä vittua”. Ennen huutoa Laine huitoi kesken ylivoiman itsensä boksiin. Tilanteessa ei ollut edes kiekko lähellä ja oltiin hyökkäyspäässä. Hermokontrollia tarvitaan tai käy näin ts. Laineen pitää kestää ronkkimiset ynnä muut kiusat eikä lähteä kostamaan. Muutenkin Laineen pelaaminen näytti heikolta. Missä vika? Päässä, kunnossa, reidessä? Veikkaan reisivamman estävän vahvat nousut ja ilman luistelua Laine on aika vempula.

Kolmosketju eli vanhat espoolaiset jatkoivat surkeata punnerrustaan. Ei Sinisalo-Hurme-Alanen toimi sitten ollenkaan. Jotain puuttuu ja jotain on liikaa. Välillä ketju oli todella pahasti hukassa ja vaihto meni omassa päässä pyörimiseksi. Sinisalonkin pelaamisesta puuttuvat nykyään vahvat nousut. Pelaa puolikuntoisena?

Nelosketjusta Tommi Laineen huomaa sokeakin katsoja. Taatusti ainoa TPS:n pelaaja, joka hakkaa aina mailalla jäätä, kun vastustajalla on kiekko. Yrittää huiputtaa syöttämään itselleen. Mielestäni kukaan muu tepsiläinen ei noin ahkerasti jäätä taputa. Matti Aho jatkoi hyvää pelaamistaan. Pienestä varresta huolimatta vääntää laidassa hyvällä prosentilla. Kaivaa yllättävän usein kiekon itselleen ja muutenkin antaa kropan puhua. Nelosen heikoin lenkki oli Max Kolu. Kolun kiekollinen peli oli kuin miniatyyri koko joukkueen kiekollisesta pelistä.

Kolu saa kiekon pakilta, kuljettaa kiekkoa verkkaisella vauhdilla. Harhauttelee pari metriä ennen vastustajaa itsensä lämpimäksi ja laittaa sitten kiekkoa eteenpäin siinä vaiheessa, kun ketjukaverit jarruttavat hyökkäyssinisellä. Koeta siitä sitten seisovin jaloin ehtiä päätyyn kiekosta taistelemaan tai ylipäätänsä ottaa kiekkoa haltuun. Heti on niskassa, edessä, vieressä vastustaja.

Tasakentällisin pelattaessa TPS oli kohtalaisen hyvin mukana, vaikka oma hyökkäyspeli oli karseaa katsottavaa. Bluesin kaksi ensimmäistä maalia tuli 5-3 ylivoimilla ja viimeinen tyhjään maaliin. Tasakentällisin eivät pystyneet maaleja tekemään. Pelkkää nolla-nollaa ei kuitenkaan voi pelata. Jotain tarttis tehdä hyökkäyspelin kanssa tai kesäloma alkaa hyvin pian.

Keskushyökkääjien rajoittuneisuus näkyi selvästi. Yksikään jampoista ei pysty olemaan todellinen hyökkäyspään pelintekijä ja pelitavan yskiessä tulos jää tekemättä. Rautee ja Hurme pelaavat ylivoiman lisäksi alivoimaa. Lundbohm ei pelaa alivoimaa eikä aina ylivoimaakaan. Tommi Laine ei pelaa erikoistilanteissa ollenkaan. Ei hyvin mene. Siksipä tervehdin Aki Uusikartanon hankintaa harkitulla hymyllä. Jos mies on terve, niin heti löytyy pelipaikka ja TPS pystyy kuormittamaan oikeita miehiä oikeissa tilanteissa ja ketjuissa. Raku ja Masa takaisin samaan ketjuun, kiitos.

Peluutusongelmaa kuvaa hyvin se, että Teemu Laine pelaa myös alivoimaa ja tarvittaessa keskushyökkääjänä. Eikö kukaan muu kelpaisi tilalle? Laineen paukut pitäisi säästää hyökkäämiseen eikä käyttää puolustamiseen.

Puolustuspelaaminen sujui tänään paremmin kuin edellisellä Espoon reissulla. Yhtään läpiajoa ei tullut ja pahimmat mylläkät syntyivät huonoista puruista. TPS ei paljon roiski kiekkoa, vaan hakee kunnon avauksia ja välillä homma osuu omaan nilkkaan. Mutta ihan tyytyväinen olen puolustuksen pelaamiseen, vaikka parantamisen varaa onkin.

Aki Berg oli tutun dominoiva. Pelasi melkein joka toista vaihtoa. Käytännössä Berg, Halonen, Kipru ja Sweatt pelaavat koko ajan ja loput vain tuuraavat. Backman pelaa toki vain hajavaihtojen jämiä. Berg hyppää askiin aina kun loppuu pahin puuskutus vaihtoaitioissa ja näin ollen Tepsillä ei ole kiinteitä pakkipareja.

Hieman liian innokkaasti Berg ryntäili puolustuspäässä kiekollisen pelaajan perään, mutta muuten ihan mallikkaasti päivysti tolpan lähellä, purki ja avasi peliä. Tosin avaukset eivät kovin jäätäviä olleet ja välillä tuntui, että miehen odotettiin esittävän Petteri Nummelin –tason avauksia. Ei tule tapahtumaan.

Ottelussa nähtiin myös Bergin repertuaariin kuuluvat kostotaklaukset. Yhdenkin kerran luisteli Jesse Saarisen vanhempien kummipojan perässä keskialueelle asti antamaan takaisin ja heti perään omalle paikalle. Olisi senkin nousun voinut käyttää hyödyllisemmin. Nyt oli katse väärässä paikassa.

Joonas Järvisestä tulee vielä pelimies. Jesse Saarinen nostaa turhan usein molemmat kädet pystyyn sen merkiksi, ettei rikkonut. Antti Haloselle ei ainakaan vielä sovi noin runsas peliaika ja kiekollinen vastuu. Mielestäni selvästi näkee, kuinka vaihdon lopussa ajatus ei enää kulje ja kiekolliset ratkaisut ovat mitä sattuu. Muutenkin tuntui kiekko pomppivan hänellä. Ja myös Kiprulla liian usein pomppi kiekko lavasta pois. En tiedä oliko vika jäässä, mailassa, miehessä, syöttäjässä vai missä, mutta kiekko poltti lapaa.

Ottelun lopussa TPS haki tasoitusta ilman maalivahtia. Aikalisällä Hantta piirteli kuviot ja nimesi pelimiehet: Lundbohm, Mikkola, Teemu Laine, Kolu, Berg ja Kipru.

Katsoin haavi auki. Tähänkö on tultu? Max Kolu on kentällä, kun haetaan ilman maalivahtia tasoitusta. Tasoitusta ei tullut, mutta Max oli kaksi kertaa pitkällään jäällä. Ensin yritti estää maalintekoa tekemällä tiikeriloikan. Kiekko meni valitettavasti metritolkulla ohi Maxista ja maalista. Toisella kerralla kompuroi ja menetti kiekon. Blues löi naulan arkkuun.

TPS kaatui tänään kehnoon hyökkäyspeliin ja turhiin jäähyihin. Siinäpä se lyhyesti. Maaottelutauolla pitää tulla kehitystä tai kevätyllätys mätänee muniin.

- Blues on kyllä ylivoimalla murhaavan kova jengi. Kaksi kahden miehen ylivoimaa ja niistä kaksi maalia. Hyvä joukkue on kyseessä ja voitto oli ansaittu. Me haettiin kovaa iskua ennen taukoa ja onnistuttiin kuitenkin siinä. Tämä oli meiltä mallikas peli. Hannu Virta

Sanon, että mallikas puolustamisen suhteen. Kovaa iskua ei näkynyt.

1 kommentti:

Jari Nikkola kirjoitti...

http://www.nelonen.fi/smliiga/videot.asp?videoId=287&newPage=0&publish_date=

#24 kieltämättä sulkee laidan upeasti Plyyshin 3. maalissa.

Legenda elää ja voi hyvin!