lauantaina, maaliskuuta 29, 2008

Kevätlomalla

Pistin blogipillit pussiin TPS:n kauden päättyessä. Pientä kevätlomaa jääkiekosta ja pettymyksen pureskelua, vaikka etukäteen tiesin (kuten kaikki muutkin todellisuuden liepeillä liikkuvat) kauden urheilullisen tuloksen olevan heikko, niin silti harmitti lopputulema. Toisaalta neljännesfinaalit olisivat jääneet neljään. Toisaalta olisi ollut huomattavasti mukavampi päästä edes kerran sääleistä jatkoon... No niin, muna on soikea ja löysä.

Jääkiekkolomaa on helpottanut huomattavasti TPS:n hiljaisuus. Yhtään uutta pelaajasopimusta ei ole julkaistu ja talouspuolen tuloskin selviää vasta paljon myöhemmin. Tepsin kokonaisvaltaisesta alakulosta kertoo myös junioripuolen kyykistely. Jos olen oikein ymmärtänyt, niin C-junioreista napsahti pronssia ja muita ilouutisia ei ole. A-junnujen sarjapaikan säilyminen karsintojen kautta ei ole ilouutinen kuin nimeksi.

En ymmärrä miten TPS:n junioritoiminta on niin surkealla tasolla. Ei pitäisi olla. Ei saisi olla. Junioritoiminnan ollessa kuralla on edustuksen tie menestykseen paljon kivisempi. TPS:n menestyksen yksi ehto on toimiva ”juniorituotanto”. Pelkkä ostojoukkue ei toimi millään mittarilla.

Oma unelma edustusjoukkueeksi olisi joukkue mallia TPS 1998-99. Siinä joukkueessa oli jotain maagista ja joukkue oli täysin suomalainen. Oi. Nykyisen Tepsin kannattajan takuuvarma tunnusmerkki on vanhojen aikojen muistelu maaliskuun puolivälin jälkeen…

Ei naurata sitten yhtään. Vanhat muistot lämmittävät kirkkaan ja kirpakan putelin verran aina silloin tällöin. Muistoista tosin tulee morkkis nopeammin ja niistä ei fyysisesti joudu niin heikolle hapelle. Ainakaan vielä en ole joutunut.



Mitä kuuluu TPS Hockey Akatemialle? Syksyn tiedotustilaisuuden jälkeen ei ole kuulunut yhtään mitään. Huhujen mukaan toiminta on ollut vähäistä ja todella kaukana tiedotustilaisuudessa kehutusta. Ei kai vaan rehtorilla ole taas mennyt mopo ojaan heti startissa? Rehtorin kesken jääneistä projekteista 2000-luvulla joku voisi tehdä listan, ja sitten ihmetellään enemmän Akatemian äksöniä.



Aki Berg valittiin maajoukkueen ensimmäiseen leiriryhmään. Ainoana TPS-pelaajana. Juu, tätähän tämä nykyään on. Kuka mahtaa olla seuraava uusi TPS-kasvatti maajoukkueessa? Tai ylipäätänsä toinen tepsiläinen maajoukkueessa.



Pelaajasopimuksia on kuulemma parikymmentä kasassa ts. runko olisi siinä, jos asiat ovat kunnossa. Mutta onko mukana tärkeimmät pelipaikat? Ykkösmaalivahti ja –keskushyökkääjä nyt ainakin tarvittaisiin… Tällä kaudella kärkiosaamisesta oli paha puute ja leveyttäkin oli liian vähän. Mopoon tarvittaisiin ehdottomasti isompi kaasari ja bensatankki. Riisuttu mopo on riisuttu mopo, vaikka kuinka polkisi.

TPS:n kotisivut ovat naurettavan huonot, joten haetaan ilmaiseksi tietoa Tepsistä. Jatkoajan mukaan tämän kauden joukkueesta seuraavat nimet ovat myös ensi kaudella TPS-paita päällä kaukalossa:

Marko Kiprusoff (s. 1972)
Antti Halonen (s. 1982)
Joonas Järvinen (s. 1989)

Tomas Sinisalo (s. 1986)
Toni Jalo (s. 1989)
Antti Reivonen (s. 1988)
Antti Erkinjuntti (s. 1986)

Yhteensä 7 sopimusta, painotus vahvasti kokemattomuudessa. Mukana ei ole maalivahteja eikä yhtään johtavaa hyökkääjää ellei Erkinjunttia sellaiseksi laske. Minä en vielä laske.

Reilu tusina ukkoa on siis julkistamatta ja julkaisemattomien joukossa tärkeimmät pa(l)ikat. Ensi kauden sopimuksia julkaistaan kun uusien pelaajien kausi päättyy, luulisin. NHL-runkosarja on vielä kesken eikun, no Mestiksen pelit ovat vielä kesken. Samaan syssyyn varmaan ilmoitetaan jatkosopimuksiakin? Vai meneekö pa(l)ikat isolla prosentilla vaihtoon? Ei saisi mennä. Jatkuvuutta pitää olla, ettei tarvitse pyörää keksiä joka vuosi uudestaan.



En jaksa pelaajahuhuilla spekuloida. Seuraaville tämän kauden joukkueesta antaisin jatkopahvin, ankaralla palkkakatolla per pelaaja:

Aki Berg (hinta ei todellakaan saa olla levoton ja roolin pitää olla oikea, Aki pois ylivoimasta!)
Mikko Rautee
Tuomas Suominen
Matti Aho
Aki Uusikartano
Niko Mikkola

Pitkällä matikalla tuossa on kuusi kappaletta nimiä. Toivottavasti edes osalla on jatkosopimus. Seuraavien kohdalla tekisin tiukkaa harkintaa ja sitten tiukkaakin tiukemmin vääntäisin rahasta:

Alexander Salak (toinen vuosi Upin koulua tekisi terää)
Tero Konttinen (kiekollinen potentiaali kiihottaa ja puolustuspelaamisen heikkous sylettää – todellinen turn on/off)
Simon Backman (kahdeksas soturi, aina tarvitaan uskollista leveyttä rosteriin)
Max Kolu (Power kehittyi mukavasti ja kulttistatus!)
Teemu Laine (tehojen puolesta kyllä, mutta taitaa molemmat osapuolet haluta jotain muuta)

Viiden kanssa siis jonkinlaista harkintaa, mutta jätetään Teemu Laine pois, kun tuskin jatkaa (luulo, ei tieto). Lopuille (mm. Kuokkanen, Saarinen, Alanen) tarjoaisin käsipäivää ja hyvää kiekkouran jatkoa jossain muualla. Muistoksi kaulaliinat kaulaan ja pienemmille muksuille se shopin kiekkosetti.

Parhaimmassa/pahimmassa tapauksessa 7+6+4 = 17 pelaajaa tämän kauden joukkueesta jatkaisi, jos minä saisin päättää. Sanoisin, että ihan hyvä vaihtuvuus tai jatkuvuus. Kohtalaisen hyvä runko täydennettäväksi toisin sanoen.

Jatkajien täytteeksi mm. parempi maalivahti kuin Kuokkanen, puolustukseen fyysisyyttä mahdollisimman vähäisellä puukätisyydellä sekä pistetehtailijoita hyökkäykseen. Panostaisin erityisesti hyvään maalivahtiin ja hyökkäykseen hakisin yhtä tai kahta kunnon tähteä... ja raapisin päätä rahapinon kokonaiskorkeuden kanssa. Pelkillä alemman sarjatason vahvistuksilla ei nimittäin pitkälle pötkitä. Mutta katsotaan mitä taikurin hatusta oikeasti nostetaan. Hengitystä tuskin kannattaa pidättää todellisten tähtien suhteen, pahoin pelkään.

Ei kommentteja: