torstaina, lokakuuta 09, 2008

Panokset kovenee

Tänään MTV3:lla julkaistun mukaan Tepsin valmennuskaksikolla on kaksi (2) ottelua aikaa laittaa peli kuntoon. Lähdettä uutisilla ei ole. Eilen tilanne oli Maikkarin mukaan, ettei vaihdeta valmentajia. Lähteenä toimitusjohtaja. Perinteisesti luottamuslause valmentajalle on tarkoittanut potkuja lyhyen ajan sisällä. Mennäänkö tässä nyt perinteisellä kaavalla? Vai onko tässä jotain tällaista:




Uhkaillaan, koska heikkoudessa ei keksitä muuta keinoa.

Toivottavasti Maikkarin uutinen ei pidä paikkaansa. Ensinnäkään TPS:n peli ei tule kuntoon kahdessa pelissä nykyisellä miehityksellä ja toisekseen uhkailujohtaminen ei ole menestyvän organisaation tunnusmerkki (ja TPS on minkälainen organisaatio?). Valmentaja vaihdetaan ilman uhkailuja. Piste. Ei joukkue ala pelaamaan paremmin, koska dirikat uhkailee. Loppujen lopuksi olennaista on se, että onko nimettömän lähteen kertomalla uhkauksella katetta?

TPS:n pelitulosten perusteella päävalmentajan voisi vaihtaa, mutta siinä on pari mutkaa matkassa. Persaukinen seura, joka säästää kaikessa ei ole paras mahdollinen rekrytoija. Ei ole rahaa eikä ole imua. Mitäs tehdään?

No rahaa kaivetaan omistajilta lisää seuraavalla perustelulla:

Joukkue (jumbona) ja seura (megatappiota tuottava vuodesta toiseen) eivät voi jatkaa näin. Säästölinjalla TPS ei ikinä nouse suosta. Ainoa tie menestykseen on voittava joukkue. Mikään muu ei tuo katsojia (=tuloja).

Voittava joukkue tunnetusti maksaa jonkin verran enemmän kuin säälipleijareissa killuva. Ainakin jos halutaan taistella mestaruudesta joka vuosi. Ja joka vuosi Tepsin pitää taistella, jos ei muuten niin hallin koko (=kiinteät kustannukset) pakottaa. Ei Turkuhallissa voi pelata millään ynnä muilla sijoilla. Tämä on nähty 2000-luvulla.

Viimeksi ns. kallis joukkue oli kaudella 2006-2007 ja kausi meni päin helvettiä. Tästä on tehty jonkinlainen päätelmä, ettei kallis joukkue ole ratkaisu Tepsin tilanteeseen. Mutta kallis joukkue ei ole sama asia kuin voittava tahi hyvä joukkue. Em. kalliin hintalapun takaa löytyi sellaisia pelaajasuuruuksia kuin Simon Backman, Jesse Saarinen, Teemu Kesä ja Mikko Pukka vain muutamia mainitakseni. Ei ihan yllä/yltänyt mitalikandidaatiksi noilla pakeilla. Käytännössä ykkösparin Berg-Kiprusoff jälkeen tuli kuraa eri muodoissa. Se historiasta.

Pelaajien vaihtaminen kesken kauden on tunnetusti mahdotonta. Kuntovalmennuksen osalta pohjatyöt on tehty ja tilanne on mikä on. Mahdollisia virheitä voi ehkä korjata kauden aikana tai sitten ei. Päävalmentajan vaihtaminen jää ainoaksi vaihtoehdoksi. Tai sitten toivotaan joukkueen kurssin kääntymistä nykyisellä valmennuksella. Minä en tähän usko.

Miten?

Rahaa siis kehiin ja sitten Hannu Virta siirtyy kakkosvalmentajaksi. Näytöt päävalmentajana eivät riitä (TPS viimeisenä, prkl). Viime kausi meni varsinkin syksyllä yläkanttiin. Tälle kaudelle Hantta sai paljon paremman joukkueen ja ylisuorittamisesta ei näy jälkeäkään. Päinvastoin, alisuorittavat minkä ehtivät. Säälipleijarijuna karkasi jo lokakuussa.

Käytännössä voisi tehdä niin, että seuraikonin (ja minun lempipelaajan!) rinnalle tulee vahvistus. Rekrytoinnin voisi paketoida vaikka valmennustiimin vahvistamiseksi. Viimeiset mestaruudetkin voitettiin valmennustroikalla plus Upilla. Hantta voisi siis nimellisesti jatkaa päävalmentajana, mutta joku tulisi oikeasti johtamaan joukkuetta. Tai sitten Hantta siirtyisi kakkosvalmentajaksi virallisestikin.

Kuka sitten olisi tämä henkilö? En tiedä. Mielellään joku uusi nimi tepsiläisessä kiekkoskenessä, jolle annetaan työrauha ja täysi tuki. Ehkä uusi nimi voisi olla myös tulevaisuuden valmentaja tai sitten vaan projektivalmentaja. Projektina Tepsin pitäminen SM-liigassa. Vai pitäisikö sittenkin hakea vauhtia alempaa? Toisi nöyryyttä läpi organisaation, talous rakennettaisiin uuteen uskoon jne. Kts. Kärpät.

Kuten tavallista minulla on paljon luuloja ja kysymyksiä sekä vähän vastauksia. Tietoa sitäkin vähemmän.

Ps. Koska olen jääkiekkovalmentaja Hannu Jortikan kannattaja, niin haluaisin nähdä Jortsun vielä valmentamassa. Tepsissä. Mutta tämä on vain minun päiväuni, jonka yhteys todellisuuteen on samalla pohjalla kuin minun ja Uma Thurmanin avioliitto ts. toteutumisen esteenä on pieniä käytännön esteitä ja historian & nykyisyyden painolastia. Ei toki minulla, mutta Uma taitaa olla taas avioliiton satamassa jonkun pellen kanssa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Turusta katsottuna Helsinkikeskeisten tiedotusvälineiden luotettavuus TPS:n (ja Turun) uutisissa on hevosmiesten tietotoimiston luokkaa. Näissä "uutisissa" heijastuu näkyvästi negatiivinen vaikuttaminen asioihin ja toimittajien omat ambitiot.

Mitä tulee TPS:n rahoitukseen, niin eikö siihen ole pumpattu jo pari vuotta miljoonia rahaa? Ei menestys pitäisi olla rahasta kiinni, vai vetääkö joku välistä?

HC TPS:n Valmennus on mielestäni tämän hetken heikoin lenkki. Valmennuksesta uupuu selkeästi potkua ja sitä tarvitaan lisää. Kts. vertailun vuoksi esim. Lukon valmennusta: Urama Rauli, Päävalmentaja; Elo Timo, Valmentaja; Vuori Juha, Valmentaja; Hämäläinen Erik, Valmentaja; Rosendahl Risto, Valmentaja; Moisanen Ari, Valmentaja = 6 valmentajaa!

Me tarvitaan lisää äijiä valmennuksen!