lauantaina, syyskuuta 13, 2008

Narri jäi nylkemättä

Jokerit-TPS 3-0. Olipas valju avaus. Pelaajilla taisi olla krapula kuten minulla. Krapulaiseen nauhaan tarttui vähän ja vähästä kerron tämän verran:

Tepsin peli oli samanlaista kuin viime kaudella tähän aikaan. Ajatusta toisinaan eikä koskaan vastustajan maalin lähellä ts. ajatus ja pelin rakenne vähenivät mitä lähemmäksi vastustajan maalia päästiin. Pelinavaus oli parempaa kuin Narreilla. Osa tunaroinnista menee avausottelun hermoilun piikkiin ja loput jaetaan kristillisesti tasan pelaajien sekä valmennuksen kesken.

Ennen ottelua Kalle Kaskinen sanoi haasteeksi sen viimeisen metrin voittamisen ennen vastustajan maalia. Ja kas kummaa, näinhän se juuri meni. Muuten pelin rakenne näytti ylöspäin olevan ok. Alaspäin oli suuria vaikeuksia. TPS pyrkii selvästi kiekkokontrolliin joka tilanteessa, mutta mutta. Mitä pitäisi tehdä toisin, jotta hyökkäykset eivät a) ajautuisi kulmiin b) menisi liialliseksi syöttelyksi?

Toisaalta ymmärrän syöttelyn ja toisaalta en. Ymmärrän, ettei vartalo mutkalla, selkä maalia kohti saa laukausta aikaiseksi. En ymmärrä, miksei pyritä nopeampiin ratkaisuihin. Hyökkäyspään peli näytti ketjujen alkulämmittelyltä. Pienessä tilassa, lähellä laitaa annetaan pieniä syöttöjä kerta toisensa jälkeen. Tee siinä sitten maali, kun on koko ajan kaksi vastustajaa iholla ja maalin puolella.

Tuntuu, että tärkein palanen hyökkäystä uupuu edelleen. Nimittäin hyökkäyksen päättäminen laukaukseen.

Pelaajista

Salak imaisi ensimmäisen maalin. Sen jälkeen pelaili ok-tasolla. Sami Venäläinen, Antti Reivonen ja Antti Erkinjuntti olivat Tepsin parhaat pelaajat.

Venäläisen jäähy tuli, kun paikkasi omalla alueella Joonas Järvisen tunaroinnin. Muutenkin Venäläinen puolusti hyvin ja miehestä on vielä paljon iloa Tepsille. Sellainen parempi painos Johannes Alasesta. Mielestäni vielä paljonkin parempi.

Reivonen pääsi kerran yksin läpi ja muutenkin oli samanlainen kuin viime kaudella vähissä peleissään ennen loukkaantumistaan. Erkinjuntti pysyy selvästi paremmin pystyssä ja pystyy kiekon kanssa tekemään paljon asioita. Ripaus suoraviivaisuutta tarvittaisiin, liian usein luistelee ulkokautta pakin ohi suoraan maalin taakse.

Filppula ja Hannus vähän väläyttelivät taitojaan. Vahalahti oli yössä. Suominen oli kerran lähellä ohjata kiekon kohti maalia. Kiroilu näkyi yläkatsomoon asti. Tai itse asiassa kaksi kertaa, jälkimmäisessä tilanteessa kiroili näkyvästi. Loput hyökkääjät olivat tasaista massaa. No, Toni Jalolla on hyvät kädet ja pelinluku, mutta verkkainen liike.

Aloitustilastot olisi kiva nähdä. Tuntui, että Tepsi lähinnä hävisi aloituksia.

Puolustajista Kiprulla oli todella heikko päivä. Kiekko ei pysynyt lavassa ollenkaan, harhasyöttöjä, huonoja avauksia ja jopa liikkui tosi huonosti. Täysin liimassa koko mies. Omituista. Kipru oli kipeä tai ikä on tullut vastaan.

Berg oli mielikuvaani nähden tasapaksu. Halonen oli entisellään ja isossa roolissa tulee kämmejä. Järvinen ryntäili vähän ohi ja Jani Rita taisi useamman kerran ohittaa miehen. Kerran pysyi luistelukilvassa keulilla kiekkoon asti. Tosin Rita lähti viiden metrin takamatkalta ja samanaikaisesti huitovat kiekkoa. Santanen ei jäänyt mieleen hyvässä eikä pahassa. Tämä on kehumista. Nordlundin puolustaminen ei oikein sujunut ja ainakin kerran oli paikka kunnon pyssylle siniviivalla. Syötti kuitenkin hyökkääjälle, joka taisi syöttää ketjukaverin luistimiin. Jee.

Jotain muuta

Ylivoimapeli oli surkean ja heikon välimaastossa. Kiekkoa ei saatu hallitusti alueelle millään ja suurin osa ylivoimaminuuteista kului kiekosta taistellessa. Ja sitten kun kiekko oli hallussa sitä siirreltiin leppoisalla tahdilla. Ylipitkän syöttelyn jälkeen Kipru antoi lämärin puhua pari kertaa ja tuloksena helppo torjunta tai päin vastustajaa. Ei hyvä. Vasta viimeisessä ylivoimassa oli vähän yritystä laukoa, mutta ei siitäkään mitään tullut. Surkeaa.

Ykkösylivoimassa Venäläinen oli Halosen tilalla. Neljän hyökkääjän ylivoima ei erottunut kolmen hyökkääjän ylivoimasta mitenkään.

Kolmannessa erässä tehtiin ketjumuutoksia. Kolu siirtyi (taisi yhden aloituksen voittaa, heh) laidalle, Erkinjuntti tuli keskelle. Hattunen meni EJ:n tilalle kakkosketjuun. Reivonen pääsi ykköseen ja taisi Vahalahti (wau mikä paluu) mennä neloseen. Tai Suominen. Vähän vitutti 3-0 tilanteessa, etten ihan täpöllä seurannut ketjumuutoksia.

Ketjumuutoksien jälkeen ja vähän rohkeamman hyökkäämisen aikana oli pari pientä pyöritystä. Maalipaikkoja ei pahemmin tullut. Ja miten niitä tulisikaan, kun ajetaan kiekon kanssa maalin taakse? Kerta toisensa jälkeen.

Rohkeampi peli toi kiekonmenetyksiä, joista Jokerit sai ensin 4-1 –hyökkäyksen ja perään kolme-ykkösen. 4-1 oli niin harvinainen tilanne, että syöttivät tyhjään laitaan ja kiekko lipui kulmaan. Lind taisi syöttää. 3-1 oli vähän parempi, mutta Joey Tenuten suoraviivaisen ratkaisun (vittu mä mitään syötä, mä vedän ylämummoon) Salak luki jo eilen ja räpylä heilahti.

Mitäs vielä?

Yleisöä alle 8000. Ei ole helppoa Helsingissäkään isoa Areenaa täyttää. Taklauksia ei ollut. Savupommeja kolme fanikatsomossa. Tepsiläisiä toisessa päässä, kannustivat loppuun asti. Hienoa. Tuomarit olivat ok. Erkinjuntti kerran koukittiin/estettiin nurin, siitä olisi pitänyt käsi nousta. Samanlaisesta tilanteesta Venäläinen lähti istumaan. Eli ei tuomareilla ollut osuutta lopputulokseen. Jokerit vaan teki maalipaikoista maaleja ja TPS yritti tehdä maalipaikkoja. Ei siinä paljon avauspeli tai pelin rakenne vaikuta, jos henkilökohtaisella taidolla saa maalipaikkoja luoduksi. Pitkässä juoksussa Narrien pitää parantaa hyökkäyspeliä, muuten jää mitalit saamatta.

Tepsille kotiläksyksi ylivoimapelin alkeet ja ylipäätänsä tehokkaan hyökkäyspelin perusprinsiipin kertaus: maaleja tehdään laukaisemalla kiekko kohti maalia mahdollisimman monta kertaa. Ja seuraavaan peliin joku muistaa herättää Kiprun. Ei unissakiekkoilijalla mitään tee.

Kyllä tästä jotain vielä syntyy. Peruspalikat vaikuttivat olevan hallussa tai ainakin niiden läheisyydestä ollaan tietoisia.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aivan niin, hyökkäykset menivät kulmiin ja ne eivät päättyneet riittävästi ja riittäviin laukauksiin. Itse näkisin mielelläni hyökkääjien laukovan välillä heti pian siniviivan ylitettyään. Hyökkääjien porrastusta on myös liian vähän. Kärkikarvaus puuttui tai sitten siellä oli kaksi hyökkääjää, josta taas liian helposi läpi. Puolustuksessa välillä linja saatiin aikaiseksi, mutta jos kiekko meni siitä läpi, oltiin heti pulassa.

Anonyymi kirjoitti...

OLIN KATTOMASSA PELIÄ. JA MIELESTÄNI JOKERIT PELASI KANADALAISKIEKKOA KUN TEPSI PELASI SELLAISTA ROISKITAAN ROISKITAAN KIEKKOA JA TEPSI PELASI TSEKKIKIEKKOA < MIELESTÄNI AINOA KUKA TEPSILÄISISTÄ YRITTI NIIN ILARI FILPPULA JA SAMI VENÄLÄINEN..OLIIN KAIVANNUT KAI NURMISTA TEKEMÄÄN MAALEJA TEPSI PELASI SULLE MULLE KIEKKOA JA SYÖTTELI MITEN SATTUI

Anonyymi kirjoitti...

JOKERIT PELASI VARMAN PELIN JA VOITTI 3-0...TEPSI KAATUI HUONOON YLIVOIMAPELIIN JA SYÖTTELYYN JA MAALINTEKO ONGELMAAN < OLISIN KAIVANNUT MIKKO ELORANTAA MUKAAN JA KAI NURMISTA ROUHIMAAN JA PUOLUSTUKSEEN JOTAIN JERE KARALAHTI TYYLISTÄ KOVANAAMAA JA SITTEN YRITYSTÄ TEPSILLE...HYÖKKÄYKSEEN OLISIN KAIVANNUT JOTAIN YRITYSTÄ.PUOLUSTUKSEEN TAAS JOTAIN RAFALSKI-TYYLISTÄ PELAAJAA JOKA OLISI RATKAISSUT VOITON TEPSILLE..SINISALO PELASI AIKA HEIKOSTI

Anonyymi kirjoitti...

Hej, Kiprun ja kihlattunsa tallista oli perjantaina kuollut hevonen. Suruaika katsos.

Anders kirjoitti...

Jaa, että kauramoottori oli kuollut. Pakkohan se on uskoa, kun Anonyymi internetissä näin kertoo. Ymmärrän nyt paremmin Kiprun surkean suorituksen.

Ylempänä olevasta Anonyymista huutamisesta en ymmärtänyt kuin pelaajien nimet, niistäkin puolet oli lauantaina jossain muualla kuin H-Areenan kaukalossa. Mutta ei se mitään, volume kohti kaakkoa jatkossakin. Kyllä se perille joskus menee.