maanantaina, tammikuuta 05, 2009

Tehotonta hölmöilyä

TPS-HIFK 1-5. Eipä mennyt ihan putkeen ottelu. Massiivisen vitutuksen takia en kykene kuin kommentoimaan muutamia yksityiskohtia matsista. Osa vitutuksesta kumpuaa ottelusta, osa perjantai-illan paskasta kotimaisesta leffasta ja loput sitten vaikka omasta päästä.

Lipunmyynti

Hallilla lipunmyynti oli entisessä jamassa ellei heikommassa hapessa kuin aikaisemmin. Ennen kello neljää oli yksi myyjä ja yksi harjoittelija paikalla. Jonojahan siitä syntyy vähemmälläkin asiakasmäärällä.

Minua ei muutaman minuutin jonottaminen haitannut, olinhan ennen alkulämmittelyä paikalla, mutta kovin moni ei niin aikaisin kiekkopeliin tule. Minä taas tykkään tepastella rauhallisesti hallilla katselemassa miten lätkämaailma makaa. Lämmittelyn seuraaminen kaffea ryystäen on oikeasti mielenkiintoista.

Ensimmäisenä Tepsin pitäisi luopua S-etukortilla myönnettävästä kahden euron alennuksesta. Alennus sinänsä on hyvältä kuulostava juttu, mutta kun lipunmyynti ei pääkallonpaikalla vaan toimi. Nykyhenkilökunnan vähäisen määrän takia pitäisi ehdottomasti ohjata lipunmyyntiä pois hallista. Esimerkiksi ainakin Blues ja KalPa lisäävät yhden euron hallilla myytyjen lippujen hintoihin. Minä ainakin ymmärrän tuon niin, että ostakaa ihmiset lippunne etukäteen, niin saatte lipun halvemmalla, vältytte ruuhkilta ja pääsette sisään ajoissa.

Toisaalta lipunmyynti on Suomessa heikolla tolalla, esimerkiksi Lippupalvelusta ostettujen lippujen hintojen päälle lisätään erinäisiä provikoita. Sähköpostilippu taitaa olla kallein tapa mennä matsiin. Sähköpostilippu maksaa 2 euroa, vaikka tulostuskustannukset menevät asiakkaan piikkiin – morjens mikä rahastus. Tuostahan tulee jo neljän euron hinnanero verrattuna Turkuhallilla etukortilla ostamiseen. Itse asiassa taitaa tulla vielä enemmän, koska eiköhän Lippupalvelu ota sähköpostilippumaksun lisäksi verkkovarausmaksunkin. Kaupanpäälle ei saa edes itse valita missä istuu, vaan pitää tyytyä katsomolohkoihin.

Minä, ahne porsas, luopuisin joka tapauksessa hallilla annettavasta alennuksesta, koska alennukset syövät aina kannattavuutta. Kaupanpäälle jonot hallilla lyhenisivät, ehkä.

Ottelun yleisömääräksi ilmoitettiin 6125, mikä on pettymys. Odotin isompaa lukua. Olihan vastassa perinteinen seura. Onneksi HIFK:n fanit tulivat paikalle, lauman kannustus kuulosti hyvältä.

Matsi

Itse ottelusta ei ole paljon sanottavaa. Meni pyllyyn heti ensimmäisestä vaihdosta. Loppuluvut ovat liian tylyt, mutta odotetut. Toisella erätauolla juttelin Savon kirjeenvaihtajani kanssa ja totesin Tepsin avaavan kolmannessa erässä peliä ja HIFK:n pääsevän ylivoimahyökkäyksiin. Näinhän siinä kävi ja Atte Engren torjui ensimmäisen läpiajon, toinen meni sisään ja vika maali oli kahden pelimiehen nätti 2-1 –hyökkäys ja kuorrutus matsille.

HIFK ei ollut ylivertainen vastus. Heillä oli hyvä maalivahti, joka teki ensimmäisessä erässä yhden gamesaver-torjunnan Tepsin pelatessa ylivoimalla ja loput laukaukset olivat marjoja suoraan päin.

Sekalaiset havainnot

Aki Bergin (ja Kiprun) poissaolo näkyi kohtuuttoman paljon puolustuksessa ja TPS pelasikin käytännössä neljällä pakilla (Halonen, Heikkinen, Klubertanz ja Nordlund). Onneksi Halonen ei ensimmäisessä erässä loukkaantunut pahemmin. Meni jo kiroiluksi kun näin miehen blokin jälkeen kävelen suoraan pukukoppiin. Erätauon jälkeen huokasin ääneen helpotuksesta, kun huomasin miehen tulevan kaukaloon.

Positiivista on se, että parhaalla kokoonpanolla Tepsin puolustus on aika hyvä. Paras kokoonpano:

Berg - Kipru
Nordlund - Klubertanz
Halonen - Heikkinen
Järvinen - Santanen

Kolme ensimmäistä paria näyttää paperilla hyvältä. Missä olen kuullut tämän toteamuksen aikaisemmin? Joonas Järvinen ei valitettavasti mahdu kuuden parhaan puolustajan joukkoon. Toivottavasti paras kokoonpano vielä nähdään tällä kaudella.

Jarkko Heikkisen kiekollisesta pelistä tykkäsin kovasti. Selvästi näki, että kiekko ei ole mörkö ja yrittää tehdä koko ajan rakentavia ratkaisuja. Ylivoimalla antoi pyssyn puhua reippaasti ja ensimmäinen SM-liigamaali uran toisessa pelissä olikin tarkka viivakuti. Selittyvätkö miehen kiekolliset taidot iällä? 10 vuotta nuoremmat jannut ovat saaneet erilaisen ”koulutuksen”?

Tietenkään aina eivät Heikkisen kiekolliset ratkaisut onnistuneet, mutta pelkällä roiskimisella ja alaspäin pelaamisella ei tapahdu mitään positiivista (eteenpäin). Tepsin hyökkäyspeli on niin heikkoa, ettei siihen päälle tarvita puolustajien varman päälle ratkaisuja ollenkaan. Saati silmät kiinni tohelointia. Kiekkoa eteenpäin hyökkääjien lapaan ja nopeasti, kiitos.

Mikä vaivaa Aki Uusikartanoa? Pelasi vähän (12:04 – normaalisti vähintään viisi minuuttia enemmän). Kaiken lisäksi kultakuupan rinnalla heiluivat Max Kolu ja Tomas Sinisalo. Heikompia laitahyökkääjiä ei Tepsissä ole pl. Tommi Laine. Tee siinä sitten maalipaikkoja tai ylipäätänsä peliä, kun ei taatusti tule maaleja. Omituinen ketju.

Max on kulttikuningas, muttei maalintekijä. Sinisalo on mysteeri, jolla on vielä sopimus ensi kaudestakin. Varsinainen neronleimaus oli joulukuussa 2007 tehdä kahden vuoden jatkosopimus pelaajan kanssa, josta ei ole mitään hyötyä. Kas kun ei minulla ole pelaajasopimusta Tepsin kanssa.

Atte Engren otti kiinni sen minkä pystyi. En ole maalivahtipelin(kään) asiantuntija, mutta miksi Engrenin sivuttaisliikkuminen on niin hemmetin rajua? Vetää ”leveäksi” joka torjunnassa ja pelaa siten itsensä helposti ulos jatkotilanteesta. Engren on silti parempi kuin Kuokkanen. Allu Salakin paluuta odotellessa.

Tuomas Suomisen herääminen syystä tai toisesta pelaamaan on onnettoman hyökkäyskaluston liki ainoa valopilkku. Ja se kertoo paljon miten syvässä ojassa TPS kulkee. Ei millään pahalla, jos ei hyvälläkään, Suomista kohtaan. Tykkään jässikän pelaamisesta, mutta mies ei ole maailmanluokan laitahyökkääjä. Saati keskushyökkääjä.

Antaisin vaikka mitä maan ja pään välistä, jos Tepsissä pelaisi yksi kunnon keskushyökkääjä. Vituttaa suunnattomasti, kun hyökkääminen on niin heikkoa. Klassisesti erään valmentajan sanoja vapaasti muokaten:

Mitä tekee maalintekijälle, joka ei tee maaleja?

Jatko

Vielä yksi peli ilman Allua. Tappara kaatuu oikealla asenteella torstaina ja lauantaina Allun paluun siivittämänä Pelicans kynitään. Näin olisi kurssi korjattu. Tappiot molemmista peleistä ja jumbopaikka alkaa lähestyä uhkaavasti ja Suikkas-efekti hiipua. Mites sitten suu pannaan? Viivasta tulee mutru.

1 kommentti:

/mek kirjoitti...

Eniten kyllä hämmästyttää kummastuttaa kun ihmisiltä ei saada rahoja pois. Ensin seistään lippujonossa 25 minsaa, edellä noin 15 henkeä ja sitten kaljaa saa odottaa 15 minuuttia.

Vai ei sovi kalja lätkämatsiin? Ei kai tuollaista selvinpäinkään pysty katsomaan?

Vihollisen Hirtsjotain näytti kyllä ettei se maalien tekeminen niin vaikeaa ole. Kiekko laitaan, itse maalille pakki selässä ja yhdellä kosketuksella sisään. Ja sama uudestaan.

Heikkinen pelasi pirteästi, tosin siinä vaiheessa kun maali tuli olin jo kiinnostuneempi kaikesta muusta kuin pelistä ja luulin kotiin asti, että se oli Nordlund kun teki. No eihän ukoilla ole kuin puoli metriä pituuseroa, että helpostihan ne sekoittaa.