lauantaina, tammikuuta 13, 2007

Nolla pistettä

Olipahan matsi. TPS oli tehoton ja Jamppa ei ollut maaginen.

Ensimmäisessä erässä HIFK:lla oli noin kolme maalipaikkaa ja tekivät kaksi maalia. Molemmat olivat samanlaisia, kiekko laidasta maalille ja hyökkääjä pistää suoraan sisään. Kenttäpelaajat antoivat tilaa ja Jamppa ei pelastanut. Molemmat maalit olivat sellaisia, ettei niistä voi maalivahtia syyttää – huippupelillä olisi toki voinut saada torjuttua molemmat. Mutta. Voi villu mitä peliä maalinedustalla ja vielä molemmissa päissä.

TPS sai pelitavallaan HIFK:n avauspelin sekaisin. Ensimmäisessä erässä neljä, viisi kertaa saatiin kiekko HIFK:n avauksista/puruista kiekko hyökkäysalueella haltuun ja joka kerta maalipaikka/maalinpaikan tekeminen oli luokaton. Maali roikkui ilmassa, kiekot pomppi täysin meille. HIFK ei saanut mitään aikaiseksi, paitsi pari laitanousua, joista kiekko maalille ja maaliin. Voi että syletti. Ensimmäisen erän molemmat ylivoimat olivat heikkoja. Kiekko saatiin sisään, mutta HIFK:n nelikko antoi hyvin painetta ja peliä ei saatu rauhoitettua millään, puhumattakaan kunnon maalipaikan rakentamisesta. Tasakentällisin TPS puski keskustan kautta, mutta ei sieltä läpi päästy. HIFK:n peli oli vieläkin huonompaa. Minun mielestä eivät saaneet yhtään ylivoimahyökkäystä aikaan ja muutenkin avauspeli oli heiltä todella surkeaa. Yksilöiden varassa olivat täysin.

Toisessa erässä sama meno jatkui. TPS tappoi hyvin Mäkisen jäähyn. 5-3 ylivoimalla tehty kavennus oli nätti. Vahalahdelle tehtiin paikka ja kultakypärä pisti sisään. Väitän kyllä, että perhostyylin maalivahti olisi voinut torjua ts saanut patjan eteen ajoissa. Heti perään Vahalahdella oli hyvä paikka tasoitukseen, mutta ei pystynyt länkimiestä ohittamaan.

Kolmannessa erässä Mäkisen nätti jalkakikka ja rannelaukaus kaukaa toivat tasoituksen. Ylivoimamaali vielä. Täysin Lundellin imurointi. Tasoituksen jälki oli fiilikset huipussa, nyt mennään ohi. Paitsi. Nelosketju ja pakkipari Jokinen-Sicak oli lirissä. Pulliaisella paikka laittaa pitkä kiekko, mutta käänsi takaisin päätyyn. Yrityksenä oli ilmeisesti saada kontrolloitu hyökkäys käyntiin ja päästä vaihtoon. Lyhyen häslingin lopputuloksena Jokinen makaa jäässä ja KAUHOO selvästi kiekon alleen. 2 minuuttia kiekon peittämisestä. HIFK:n Baxter otti samalla aikalisän. Kasasi ylivoimamiehet, latasi jätkiin ainakin tsemppiä, ehkä jotain kuviotakin. 40 sekuntia yv-peliä ja 2-3 taululla. Repesin henkisesti kahtia. Typerä paniikkijäähy ja vastustajan loistava aikalisä, jonka jälkeen maali. Onneksi Karalahti oli vähän hiilenä, näytti että Matti Aho oli punainen vaate hänelle. Karalahden kakkosen aikana kiekko saatiin alueelle ja Berg pääsi rauhassa tinttamaan, Ulmerin ohjauksesta kiekko sisään. Fiilis oli taas katossa, toisen kerran tasoihin ja nyt viimeistään mennään ohi.

Kaksi minuuttia tasoituksesta Berg taklaa oman maalin takana, potkun tai kahden vauhdilla. HIFK:n 39(?) oli kiekon kanssa laidan vieressä, etukenossa. Puhdas taklaus – Bergille kaksi minuuttia laitataklauksesta. Ei ei ei, päätuomari Rönn. Laitatauksessa pitää pelaajan aiheuttaa ”vastustajan raju kaatuminen laitaa vastaan”. Tuota ei tapahtunut. Taklattava oli laidassa, joten aika vaikea on rajusti kaatua laitaa vasten. Tietenkin jäähystä seuranneen ylivoiman aikana HIFK teki 3-4 voittomaalin. Hieno maali olikin. Maalin jälkeen odotin Tepsin voimakasta rynnistystä ja tasoitusta. Kumpaakaan ei tapahtunut. Vauhti katosi, seisovilta jaloilta annettiin syöttöjä paikallaan oleville pelaajille. No eihän siitä synny muuta kuin vääntöjä. TPS vaikutti väsyneeltä. Lopussa TPS otti aikalisän, Hantta väänsi kuviota. Jamppa pois maalilta ja kuudella kenttäpelaajalla haettiin tasoitusta. Miehitys oli ykköskenttä plus Sicak. Bergin tehtävä oli mennä maskimieheksi. Yritystä oli ja sillai. Mutta aika helposti HIFK kesti, kulmista on vaikea tehdä maaleja.

Hyvää oli kaksi kertaa pelin tasoittaminen. Parhaimmillaan Tepsin korkea karvaus toimi hyvin. Paineen alla HIFK:n pakit eivät pystyneet peliä avaamaan ja hyökkääjiltä ei tullut apuja. Jopa yleensä viileästi peliä avaava Karalahti antoi kolmannessa erässä maailman huonoimman avauksen, suoraan tepsiläisen lapaan. Ongelma oli kiekon saamisen jälkeen, peli meni kulmiin ja maalille ei mennyt kiekko eikä mies. Tietenkin on ihan turha heittää kiekkoa kulmasta maalille, jos ei siellä mustapaitaa ole. Tuollaisesta turhasta maalille heitosta ei tule kuin vastustajan nopea ylivoimahyökkäys. Hyvää oli myös muutenkin pelin kontrollointi, ei kertaakaan ollut sellaista tunnetta, että ollaan jyrän alla.

Huonoa oli tehottomuus hyökkäyspäässä. Laukaukset menivät ohi tai päin Lundellia. Huonoa olivat myös nuo muutamat merkkausvirheet puolustuspäässä. Huonoa tuuria, kun vastustaja oli tosi tehokas maalipaikoissa.

Toivoa antaa Tepsin pelistä näkynyt idea. Toteutus on vielä vaiheessa, mutta kyllä se sieltä voi tulla. HIFK oli muuten heikko, liigan kärkijoukkueet vievät tuota yksilöporukkaa kuin litran mittaa. Ei tuollaisella oman pään sekoilulla ja huonosti organisoidulla hyökkäyksellä pärjää.

Pelaajista muutama sana.

Jamppa teki loistavan torjunnan kolmannessa erässä. Sellainen olisi pitänyt saada ensimmäisessä erässä. Jampalta hyvä peli, mutta ei loistava. Torjuntoja vain 16, vastustajalla 29. Mikä kertoo missä päässä kiekko oli. Jokisella oli huono ilta, iso miinus typerästä jäähystä. Ykkösketju teki osansa, joka ei vaan riittänyt. McDonnell vaikutti kolmannessa väsyneeltä, Ulmer ei edelleenkään osaa aloittaa. Kakkonen oli yössä, Makkonen oli liian löysä, viikolla vellonut vatsatauti näkyi. Suominen yritti alussa hyvin, loppuiko voimat vai mikä oli, mutta ei kuitenkaan ollut aivan terävimmillään alun jälkeen. Muuten tykkäsin ja vielä on Suomisen pojalla mahdollisuuden vuoden tulokkaaksi. Alatalo on menneiden vuosien mies. Valitettavasti miehen nopeus ei enää riitä. Ei yhtään luistelukilpaa voittanut, vaikka sai metrin etumatkaa alta 10 metrin matkalle, niin ei ehtinyt kiekkoon. Koko ajan vähän jäljessä. Vahva kulmavääntäjä, jolla ei oikein tee mitään. En tiedä onko kyse ikääntymisestä vai leipiintymisestä. Sinänsä sama, lopputulos ratkaisee. Nuoremmat tekevät saman jäljen paremmin ja halvemmalla.

Kolmos- ja nelosketju ovat eniten hajalla. Sykkö kyllä voitti yhden aloituksen Guollaa vastaan. Ihmettelin syvästi. Mäkinen on kiekon kanssa ok, vauhti vaan puuttuu. Aho oli ketjun pirtein, hän kaipaa Rauteeta ja Yli-Torkkoa. Nyt kolmonen oli vähän lapanen. Nelosketju sai jäällä tilaa, joka aina päättyi keskushyökkääjä Pulliaisen turvalliseen ratkaisuun. Kiekko punaisen jälkeen päätyyn. Ramstedt karvaamaan. Sitten vaihtoon. Ramstedt tarvitsee papua lisää, aivan liian hento on vielä poika. Jännästi huomasi kuinka ei yksin mennyt Karalahdelle antamaan painetta, jäi parin metrin päähän vispaamaan mailalla. Kerran taisi ottaa Laineen mukaan ja kahdestaan uskalsivat Karalahden iholle työntyä kunnolla.

Yhteenvetona väitän, että TPS pärjää kohtalaisesti, jopa yllättävän hyvin, jos kaikki ovat terveinä. Pelitapa on hyvä ja pelaajat ovat sen sisäistäneet. Nyt näkyi selvästi Rauteen ja Yli-Torkon puuttuminen, erityisesti alivoimapelissä. Meidän normaali kolmosketju YT-Rautee-Aho on tosi hyvä roolissaan ja silloin saadaan nelosketjuun Mäkinen-Pulliainen-Alatalo. Maailman hitain ketju, mutta hoitaa hommansa ja välillä Mäkisen kikkavarasto yllättää. Kai Nurmisen hyökkäystehoa kaivataan. Jos hän olisi pelannut Alatalon tilalla, niin... Olisi meillä kaksi hyökkäävää ketjua. Mikä sekin on liian vähän, mutta minkäs teet, kun rahaa ei ole.

Teksti-tv:n juttu tiivistää ottelun lähes täydellisesti: vastustajan profiilipelaajat (erityisesti Kuhta) nostivat tasoaan, vastustajan molke ei ollut parhaimmillaan. Tepsin maalinedustapeli (molempien maalien edessä) oli huonoa ja Akin jäähy suoraan pyllystä. Lisätään vielä tehottomuus. Se oli siinä.