sunnuntaina, tammikuuta 21, 2007

Vain maalit lasketaan

TPS sai tänään 2 pistettä erittäin huonolla esityksellä. En tiedä miksi Espoossa peli ei kulje.

Ensimmäisessä erässä Blues vei, TPS vikisi. Edellisellä Espoon vierailuilla Tepsi päästi alivoimamaalin. Tänään ei moista nähty, vaikka lähellä oli. Tänään onnistuttiin ottamaan ylivoimalla tuplajäähy! Ensiksi Suominen syöttää taaksepäin silmät kiinni, joutuu rikkomaan ja ennen kuin kiekko saadaan haltuun on Jokinen rikkonut myös. 5-4 ylivoima muuttui 4-3 alivoimaksi ja sitten 5-3 alivoimaksi. Aki Berg pelasi koko tuplajäähyn ajan. Toista puolustajaa ja hyökkääjää vaihdettiin. Tepsin keskushyökkääjätilanne (aka. Rauteen kaipuu) paljastui hyvin tuolla alivoimalla. Yli-Torkko ja Vahalahti olivat hyökkääjinä, molemmat hävisivät aloituksensa. Kent Mandervillellä oli kaksi kertaa tyhjä maali edessä, molemmat laukaukset luokattomia.

0-1 maali oli Bluesin maalivahdin täydellinen imurointi. McDonnell ylivoimalla ottaa syötön vastaan, odottaa lyhyen tovin, ranteella längistä sisään. Ei maskia, ei poikittaisliikettä, ei mitään estettä. Olin ihan varma laukauksen lähtiessä, etteihän tuo mene millään sisään. Meni kuitenkin. Käsittämätöntä. Aina kannattaa laukaista, vaikka olisi etukäteen soittanut molkelle milloin kuti lähtee ja mistä se menee sisään.

Bluesin tasoitus tuli ylivoimalla. Siinä pakkipari Berg-Backman ei pystynyt tonttia hoitamaan, Backman väänsi oman miehensä kanssa ja Berg höntyili lähistöllä.

Ensimmäinen erä oli hirveätä peliä Tepsiltä. TPS:n pelitavasta ei ollut jäljellä kuin rippeet. Ykkösketju sai välillä vähän jotain tehtyä, silti mm Bluesin nelonen (nuoret pojat) vei ykköstä välillä pahasti. Uusi kakkosketju ei toiminut sekuntiakaan. Barrettin taidoista ei saanut kunnon kuvaa. Aloituksia hävisi siinä missä muutkin tepsiläiset ja yhtä pihalla oli sovituista jutuista kuin muutkin.

Toisessa erässä TPS pääsi vähän enemmän omaa peliä pelaamaan. Ei paljon, mutta oli edes vähän pelitapa näkyvissä. Edelleen Blues vei kovasti. Bluesin hyökkäyksiin lähdöt, pelin kääntämiset olivat kaksi pykälää nopeampia kuin Tepsin. Bluesin 2-1 johtomaalin teki nelosketju (ensimmäisen SM-liigaottelunsa pelannut Camilo Miettinen) meidän kakkosketjua vastaan. Pakkiparina vielä Akihito-Kipru. Surkeaa, surkeaa. Oman pään pelaaminen oli jotain. Emmä tiedä mitä, katseella seuraamista.

Kolmanteen erään valmennus teki ketjumuutoksia. Suominen joutui penkille. Makkonen nostettiin kakkoseen ja Pulliainen viltistä nelosen keskelle. Muutokset ehkä piristivät aavistuksen tai sitten ei. Edelleen TPS jatkoi vastatuuleen kyntämistä. Lopussa Hurme otettiin penkille, jäälle heitettiin ykkösketju, pakeiksi Aki-Kipru ja ylimääräiseksi kenttäpelaajaksi Nurminen. Yrityksenä oli tämän kauden peruskuvio kuudella pelattaessa eli Aki menee maskimieheksi ja ylimääräinen hyökkääjä siniviivalle. Tänään yritys onnistui, kun Blues häsläsi ja Nurminen meni maalintekopaikkaan, sai kiekon ja luontaisena maalintekijänä pisti kiekon sisään.

Jatkoajalle mentiin päästä päähän. TPS oli vähän paremmin mukana 4-4 pelissä kuin 5-5 pelissä. Jatkoajan jälkeen kesken kauden tullut muutos; jääkone käy höyläämässä keskikaistan puhtaammaksi. Viiden minuutin höyläyksen jälkeen hommiin pariksi minuutiksi. Markku Hurme vastaan Jani Hurme. Puukäsi ei tee maalia (omituinen valinta ampujaksi tuo Hurme). Kent McDonnell ei laita ranteella längistä, vaan tekee ”väsyneen” harhautuksen ja terve. Ei maalia. McDonnell ei ole veivaaja, suora laukaus tai ei mitään. Camilo Miettinen suorittaa kehnon harhautuksen, Hurme torjuu tai laukaus meni suoraan ohi. Kai Nurminen luistelee viileästi vislausten saattelemana kohti kiekkoa, kiekko mukaan ja bäng-bäng. Loistavalla rannelaukauksella kaksi pistettä lähti Turkuun.

Onneksi vain maalit lasketaan. Tänään TPS onnistui maalinteossa ja maalivahtipelissä. Kaikki muu meni päin persettä. Blues hallitsi, vaikka ei parhaalla miehistöllä edes pelannut. Bluesin hallinta ei ollut samanlaista näennäishallintaa kuin esim Jokereilla oli Tepsiä vastaan. Vaan nyt todellakin TPS oli hätää kärsimässä. Vain Jani Hurmeen loistava peli piti Tepsin mukana.

Ihmettelen minne hävisi TPS:n toimiva pelitapa? Miksi pelaajat olivat lapasia? Ilmeisesti Blues pelasi juuri oikein Tepsiä vastaan. Jolloin huomataan se miksi TPS pärjää. TPS pärjää pelitavan ansiosta, ei taitavien yksilöiden johdosta. Pois lukien puoli joukkuetta eli maalivahti, joka on huippuyksilö. Hurmeella tänään 46 torjuntaa + kaksi rangaistuslaukausta ja vain kaksi päästettyä maalia.