maanantaina, maaliskuuta 12, 2007

Ensi kauteen

Nykyisyyden ahdistaessa päätin tutkailla vähän tulevaisuutta. Jatkoajan mukaan Tepsillä on 12 pelaajasopimusta ensi kaudeksi:

Jani Hurme

Marko Kiprusoff
Juho Jokinen
Aki Berg
Jesse Saarinen

Mikko Rautee
Jussi Makkonen
Ville Vahalahti
Tuomas Suominen
Arttu Virtanen
Teemu Ramstedt
Tuukka Pulliainen

Puolustuksen graniittikolmio Hurme-Kipru-Berg on sopimuksen alla. En kuitenkaan usko Hurmeen jäävän. Hän on pelannut niin hyvän kauden surkeassa joukkueessa, että tarjouksia satelee varmasti. Tarjouksia, joihin TPS ei sano ei (jos Tepsillä on edes mitään sanomista, sopimuksessa voi olla ties mitä purkuehtoja ja onko koko sopimusta ensi kaudesta edes olemassa?). Hurme itse sanoo:

- Mietin jatkoani tarkasti lähipäivinä ja teen sitten ratkaisuni ensi kauden suhteen.

- Homma lähti käsistä peli peliltä pahemmin. Se pistää kyllä miettimään asioita.

Toivottavasti Hurme jatkaa Tepsissä. Toivottavasti Hurme ei siirry toiseen SM-liigaseuraan. Berg voi myös olla liipaisimella, ja samasta syystä. Lisättynä vielä Tepsin sekasortoisella tilanteella, mutta Bergin kommentit ovat positiivisempia:

- Pettymyksestä huolimatta Turkuun palaaminen ei kaduta minua pätkääkään. Ei ole kaduttanut missään vaiheessa.

Maalivahtiosasto on kunnossa, jos Hurme pelaa. Teoriassa Tepsin puolustus kaipaa vähintään kahta (huippu)värväystä ja paria omaa junnua. Jolloin saataisiin tarvittava leveys ja kilpailutilanne aikaiseksi. Tällä kaudella nähtiin, ettei Kipru-Berg voi pelata yli 25 minuuttia jokaisessa ottelussa. Molempien suoritustaso laskee liikaa. Nykyisistä puolustajista jatkoa tarjoaisin Kevin Kanteelle. Backman ja Lehtinen voivat jatkaa uraansa muualla.

Hyökkääjistä Virtanen ei ole pelannut vuoteen. Hänen varaan ei voi laskea. Jäljelle jää kuusi hyökkääjää. Mika Alatalo ja Kai Nurminen ovat ilmoittaneet pelanneensa viimeisen ottelunsa TPS-paidassa. Kiitos molemmille TPS-vuosista. Loppu olisi voinut olla parempi. TPS tarvitsee vähintään kuusi hyökkääjää lisää ja junnuista kirittäjiä.

Ykköskeskushyökkääjä on ensisijainen hankinta. Sopimus pitäisi tehdä mahdollisimman pian, koska mitä kauemmin joukkueen rakentaminen kestää, sitä heikommin joukkue menestyy. Vahalahti on tulevan ykkösvitjan laituri ja hänelle tarvitaan kaveri.

Makkonen on kakkosketjun keskushyökkääjä. Samassa ketjussa pelaa myös Suominen. Tulenkantajien yhteispeli toimii kesän jälkeen entistä paremmin. Ketjuun tarvitaan laitahyökkääjä.

Kolmosketjua johtaa Rautee. Yli-Torkolle ja Aholle tarjotaan jatkoa, menestyvä ketju on kasassa.

Nelosketjuun laitetaan keskelle Pulliainen, laitaan Ramstedt ja toiselle laidalle juniori. Kasassa on viisi uutta sopimusta – kuudes kaveri olisi ihannetilanteessa hyökkäävän roolin keskushyökkääjä. Mutta tulisi edes joku.

Huomautan, että Ramstedtin paikka ei ole nelosketjun jämäminuuttien pelaajana, vaan ketjuja pitäisi peluuttaa tasaisemmin. Jos Ramstedt tai joku muu vetää hirveän kesätreenin ja kehittyy letkeästi, niin ykköseen tai kakkoseen ihan vapaasti. Olisi todella hyvä asia, jos näin kävisi. Mutta mahdollisen kehityksen varaan ei voi laskea joukkueen rakentamista. Samoin kuin ei voi laskea sitä, ettei kukaan loukkaannu kauden aikana.

Lisäksi jatkoa voisi tarjota McDonnellille ja Ulmerille. Mutta tuskin kovin halvalla itseään myyvät – ja toisekseen en tiedä ovatko halukkaita jatkamaan ja kolmannekseen halutaanko heidän jatkavan millään hinnalla. Lopuille hyökkääjille hyvää loppuelämää, kiva kun kävitte.

Sitten olisi vielä valmennus. Jortikalla on vuoden verran sopimusta jäljellä. En tiedä mitä hän tekee. Eroa vaativat todennäköisesti kaikki seuran ulkopuoliset tahot. Tepsin kanta selvinnee kevään aikana. Hannu Virran ja Kalle Kaskisen asemasta en tiedä. Sen tiedän, että Virtaa en halua ykkösvalmentajaksi. Mitä aikaisemmin valmentajakysymys ratkaistaan, sitä parempi. Todennäköisesti TPS jatkaa Jortikan kanssa, koska taloudellinen tilanne ei muuta salli, ellei Jortikka itse lähde kävelemään.

Ensi kauden joukkueen rakentamisessa en ole ajatellut pelaajabudjettia. Tämän takia en ole myöskään uusia nimiä arvuutellut. Spekulointi nimillä johtaa helposti fantasiajoukkueeseen, jota ei saisi realistisella rahalla mitenkään kasaan. Mikä sitten on realistinen rahamäärä?

Tepsin tämän kauden pelaajabudjetiksi on ilmoitettu 2,1 miljoonaa euroa. Tällä rahalla saa jaetun neljännen sijan SM-liigassa. SM-liigajoukkueiden palkkabudjettihaitari on 2,4 – 0,9 miljoonaa euroa. HIFK on ykkönen ja JYP viimeinen. HPK:n, viime kauden mestarin, pelaajabudjetti on 1,55 miljoonaa euroa. Sillä päästiin tällä kaudella runkosarjassa kolmanneksi. Runkosarjassa Tepsin edelle pääsi myös Tappara pienemmällä pelaajabudjetilla (1,8 miljoonaa euroa).

Tepsin taloudellinen tilanne vaatii huomattavaa pelaajabudjetin pienentämistä. Joukkueen tulot eivät yksinkertaisesti riitä nykyisiin menoihin. Veikkaan Tepsin ensi kauden pelaajabudjetin olevan haarukassa 1,4 -1,8 miljoonaa euroa. Taitavissa käsissä tuolla rahalla on mahdollista kasata kilpailukykyinen joukkue SM-liigaan. Taitamattomissa käsissä yli kahdella miljoonalla ei saa kuin ynnä muut sijoituksia.

Tärkein palanen joukkueen rakentamisessa on maalivahti. Jani Hurmeen jatkosta pitää saada varmuus heti. Toiseksi tärkein pelaaja on ykkösketjun keskushyökkääjä. Kolmanneksi tärkein on ”varma” maalintekijä. Tämän jälkeen joukkueen puolustuksen leveyttä lisätään. Kärkiosaajien jälkeen loput paikat täytetään ”halvoilla”, nälkäisillä ja nuorehkoilla (22–25-vuotiailla) pelaajilla sekä junioreilla. Mestiksestä löytyy näitä nuorehkoja pelaajia. Nuorehkoja sen takia, että junioripainotteisella joukkueella ei vaan pärjää. Urheilullista menestystä kuitenkin haetaan. Ulkomaalaisten kanssa pitää olla erityisen tarkkana. Siksipä Ulmeria ja McDonnellia ehdotan (vaikka en tiedä yhtään minkälaisia ovat kaukalon ulkopuolella). Tiedettäisiin mitä saadaan eikä niin, että joku Valicevic tulee kääntymään.

Joukkueen rakentaminen kulminoituu pelaajatarkkailun onnistumiseen. Tepsillä ei erillistä pelaajakoordinaattoria tai vastaavaa ole, vaan Jortikka hoitaa valmentamisen ohessa uusien pelaajien tarkkailua. Mikä on aikamoinen savotta ja helmet taitavat jäädä löytymättä? Varsinkin nykytilanteessa Tepsin viehätys on jotain ihan muuta kuin ennen. Ennen tarjottiin taloudellisesti kilpailukykyistä palkkaa ja urheilullista menestystä. Niin joukkue- kuin yksilötasolla. Nyt tarjotaan kapeaa leipää ja kunniaa kantaa TPS-paitaa.

Jään mielenkiinnolla odottamaan mitä kevät tuo Tepsiin.

Ei kommentteja: