tiistaina, maaliskuuta 06, 2007

Muutama huomio kaudesta, osa 1

TPS:n yleisökeskiarvo laski hieman verrattuna viime kauteen, vaikka joukkue on pelannut paremmin ja joukkueessa on mielenkiintoisempia pelaajia. Käsittämätön ristiriita, voisi kuvitella. Mutta ei ole minun mielestä.

6441 tai 6203 oli Tepsin yleisökeskiarvo, riippuen lähteestä (molemmat ovat SM-liigan ilmoittamia lukuja, heh). Joka tapauksessa katsojatavoitteesta jäätiin vähintään reilu tuhat per ottelu. Taloudellista tappiota on tulossa. Taas. Ja ei varmaan ihan vähän. 1000 kertaa keskimääräinen lipunhinta plus oheispalvelut kertaa 28 voi olla isokin luku.

Tepsin yleisökeskiarvo on kolmanneksi suurin SM-liigassa, edellä ovat Jokerit ja HIFK. Ennen oli toiseksi suurin. Sitä ennen suurin. Menneisyyden lukuja tuijottamalla ei ratkaista tämän päivän ongelmia.

Tepsin yhtälö ei siltikään ole mahdoton, pienilläkin yleisömäärillä voi saavuttaa menestystä (=rakentaa kilpailukykyisen joukkueen). Minusta Tepsin ei kuitenkaan pitäisi valua yleisömäärissä yhtään katsojaa alemmas niin kauan kuin Turkuhalli on pelipaikkana. Suuri ja hiljainen tila on tunnelman tappaja numero kaksi. Väkeä lehtereille vaikka väkisin. Halvemmilla lipuilla, esimerkiksi.

Tunnelman tappaja numero yksi on muuten haluton joukkue.

...

TPS pelasi 28 kotiottelua. 15 voittoa, 3 tasapeliä, 10 häviöitä ja 2 jatkoaikavoittoa. 90 tehtyä maalia ja 64 päästettyä maalia. Pistekeskiarvo 1,79. Tällä suorituksella kotiotteluiden sarjataulukossa saa seitsemännen sijan. Kärpät ja Tappara ovat SM-liigan kovimman kotijoukkueet, kummankin maaliero kotipeleissä on +50 ja pistekeskiarvo 2,32.

...


TPS pelasi 10 kotiottelua lauantaisin, voitot ja tappiot menivät tasan:

1-2 Ässät - 23.9.2006
2-0 HIFK - 7.10.2006
2-1 Blues - 4.11.2006
2-3 Ilves - 25.11.2006
8-3 Ässät - 2.12.2006
2-1 KalPa - 6.1.2007
5-2 Ässät - 27.1.2007
2-6 HPK - 3.2.2007
1-3 JYP - 17.2.2007
2-4 Jokerit - 3.3.2007

10 lauantaiottelun sarja on surkea. Ensinnäkin tappioita tuli (sarjataulukossa) alempana oleville joukkueille ja toisekseen pelit eivät olleet kovin näyttäviä. Vain kaksi kertaa TPS teki yli kaksi maalia ja lauantaisin tehtyjen maalien keskiarvo on pienempi kuin arkikotipeleissä. Samoin maaleja päästettiin enemmän kuin arkisin.

Kysymys kuuluu onko kotona lauantaisin pelattu sellaista jääkiekkoa, jota on ilo katsoa ja jota tullaan mielellään katsomaan toistekin? Ei. Lauantaisin on ollut tappioita ja/tai heikkoja esityksiä, huonoa valmistautumista, selitystä ja kitinää. Viitsiikö lauantaipelin satunnaiskatsoja tulla toistekin saman kauden aikana paikalle? En tiedä, minusta tuntuu, ettei kovin moni halua "viihdespektaakkelia" tulla toiste seuraamaan.

Pientä mutua. Keskityn lauantaipeleihin siksi, että niissä on yleisöpotentiaalia ja mahdollisuus saada lisätuottoja. Syitä ovat mm. se, että vähän kauempaa ehtii paikalle, ottelun voi yhdistää viihdeiltaan (voitettu ottelu antaa mahtavasti fiilistä jatkoiltaan) ja perheet pääsevät paremmin paikalle. Satunnaiskatsojia pitäisi siis minun järjen mukaan olla enemmän kuin arkisin ja lisäksi käsittääkseni viikonloppuna businessasiakkaita on vähemmän, joten lisäkatsojien euroille olisi tarvetta. Puhumattakaan tunnelmasta.

Minun ajatuksissa tilanne on edellä kuvattu. En tiedä olenko oikeassa vai väärässä. No oikeassa tietenkin, kun kukaan ei vastaankaan väitä.

Mikä merkitys lauantaikotipeleillä on (satunnais)katsojille ja Tepsille? Tepsin lauantaikotipelin on mahdollista olla osa viikonlopun ”viihdepakettia”. Ja jos lauantaipelin kokemus on hyvä (TPS taistelee, tekee maaleja, pääsääntöisesti voittaa), niin sen mielellään toistaa. Ja toisinpäin, jos kokemus on huolellinen 2-6 turpiinotto kärkijoukkueelta tai nihkeä 2-1 voitto sarjajumbosta, niin kokemusta ei tee mieli toistaa. Kukaan (masokistit hiljaa) ei halua tylsistyä kiekkokatsomossa tai kokea suurta hiljaisuutta ja tappion tuskaa kerta toisensa jälkeen. Varsinkaan lauantaisin, jolloin voi hetkeksi unohtaa arjen innistämisen ja jyystämisen. Jos TPS tarjoaa surkeaa viihdettä, niin (satunnais)katsojat tekevät seuraavalla kerralla jotain muuta. Menevät vaikka leffaan ja narisevat tutuille ja tuttaville kuinka surkeaa Tepsin pelissä oli: "Toista se oli silloin kun..." TPS voi vaan menettää paljon rahaa.

...

Minun mielestä pelien pitää olla kotikaukalossa sellaisia, joissa useimmiten voitetaan tai ainakin kaadutaan ankaran taistelun jälkeen saappaat jalassa. Voittava joukkue saa paljon anteeksi tyylin suhteen, häviävä joukkue ei saa anteeksi kuin raivokkaan yrittämisen kautta. TPS mallia 2006-2007 ei ollut hyvä kotijoukkue ja sekös sapettaa ihan vietävästi. Kyllä tuolla joukkueella olisi pitänyt paremmin pelata kotona. Vieläkin nousee verenpaine mm JYPille kärsitystä kotitappiosta.

Väitän, että TPS sössi kauden aikana kaukalossa ja sen ulkopuolella niin pahasti, ettei kiinnostus kauden aikana noussut yhtään mihinkään (pl. viimeinen kotipeli Jokereita vastaan). Edellisellä kaudella oli todella heikko suoritus ja pelaajat melkeinpä eri planeetalta kuin tällä kaudella. Nyt pelaajat olivat parempia, jopa SM-liigan huippuja ja peli sujui paremmin kuin aikaisemmin... mutta silti peli oli aivan liian heikkoa ja yleisö äänesti jaloillaan.

Tepsin kotipeleistä annan joukkueelle arvosanaksi 7. Tyydyttävä, mutta ei kuitenkaan tyydytä alkuunkaan.

Ei kommentteja: