keskiviikkona, maaliskuuta 14, 2007

Mayday, mayday

Saku Koivusta ei tule TPS:n pelastajaa otsikoi Ilta-Sanomat tänään. Artikkeli on surullista luettavaa. Ei Sakun vastauksen takia, vaan seuran tilanteen takia.

TPS on ottanut pahasti lukua tällä kaudella. Kaukalossa tuli rumasti tappiota, talouspuolella tulee vielä rumemmin. Huhujen mukaan pelaajaliikennettä olisi tiedossa todella paljon. Sopimuksenalaisia olisi kaupiteltu muihin seuroihin, osa lähtee jos valmentaja jatkaa, osa jatkaa jos valmentaja ei jatka jne. Hassunhauska huhumylly pyörii niin kauan kunnes valmentajakysymys on ratkaistu ja pelaajat ilmoittavat pelaavansa Tepsissä. Pahimmassa skenaariossa pitää harjoituskaudella katsoa kaukaloon luistelevista pelaajista ensi kauden joukkueen kokoonpano.

Jottan tarttis tehrä. Paatti hörppii vettä. No jotain tekoja on tehty/ollaan tekemässä.

Ensimmäinen teko oli Hannu Jortikan sitoutumisen kyseenalaistaminen. Jortsun pitäisi huomenna kertoa pystyykö hän sitoutumaan Tepsiin jatkossa.

Jatkossa resurssit ovat selvästi pienemmät ja tulosten pitää olla parempia. Haasteellinen yhtälö. Ei mahdoton yhtälö, onnistuu muuallakin, joten on pakko onnistua myös Turussa. Teoriassa Jortikka sopisi haalarihommiin, mutta parin viime vuoden aikana teot ja puheet eivät ole kohdanneet. En olisi ikinä uskonut sanovani tätä, mutta Tepsille olisi parempi, jos Jortikka lähtisi menemään heti eikä vuoden päästä. Paras ratkaisu olisi varmasti eron pyytäminen, nimellisen korvauksen pyytäminen sopimuksen viimeisestä vuodesta. Näin saataisiin tyylikäs lopetus paskalle ajalle. En kuitenkaan pidä Jortsua yksin syyllisenä, vaan kaikki ovat kaulaansa myöten suossa seisomassa.

Jotenkin vaan tuntuu siltä, että on liian vähän aikaa kulunut Jortikan edellisestä valmennuspestistä Tepsissä (1998-2001). Varsinkin, kun valmentamisen jälkeen siirtyi seuran kehityspäälliköksi (kait siksi, ettei vaan menisi muualle vuolemaan kultaa). Olisi kiva tietää mitä kehityspäällikkö Tepsissä sai aikaan? Villeimpien huhujen mukaan osa pelaajista siis lähtee, jos Jortikka jatkaa. Lapsellista puolin ja toisin, mutta jos näin on, niin valmentaja saa lähteä. Yksi häviää monelle.

Toki jos Jortikka jatkaa, niin toivotan onnea ja odotan menestystä. Minä en nimittäin epäile Jortikan jääkiekkotietämystä. Jääkiekosta Jortikka on hajulla miljoona kertaa paremmin kuin sihvoset ynnä muut "valmentajat". Suurin haaste on asenteessa, johtamistavassa ja vuorovaikutustaidoissa. Jortikan pitäisi muokata johtamistapaansa. Radikaali muutos ei ole mahdollista, oman persoonan kautta pitää mennä. Oman persoonan kanssa ristiriidassa olevan roolin vetäminen ei onnistu, kukaan ei usko sanomaa, variksetkin nauraa. Jortikan pitäisi jättää henkilökohtaisuudet vähemmälle, julkiset hirttämiset lehtien palstoilla kokonaan pois ja antaa epämiellyttävien räkänokkien murista. Jortikan pitäisi keskittyä vain ja ainoastaan joukkueeseen, jättää kaikki muu säätäminen & hämmentäminen pois. Asennemuutosta ja pientä sordiinoa puheisiin. Niin sitten ehkä onnistuu "halpojen" valmentaminen. Menestyksekkäästi. Värikkäitä lausuntoja voi silti antaa, ettei persoonasta kaikkea särmää olla poistamassa.

Toinen teko oli Antti Halosen värväys ja Simon Backmanin jatkosopimus. Halonen vaikuttaa juuri oikealta pelaajalta Tepsiin. Sopivan ikäinen, nälkäinen ja kehityskelpoinen. Todennäköisesti vielä sopivan hintainenkin (pakko olla tai muuten hullut päivät jatkuvat Ruissalossa). Ja mies itse halusi Tepsiin! Backmanin jatkosta en ole innoissani. Asennepuoli on Bätmänillä kunnossa, muut taidot eivät. Ehkä kevään ja kesän aikana tapahtuu kehitystä... No ei voi muuta kuin toivoa.

Kolmas teko on miljoonan euron osakeanti. Ihmeiden aika ei ole ohi. Tarjolla on mahdollisesti pätkä valtaa Tepsissä. Anti on suunnattu turkulaiselle elinkeinoelämälle ja yksittäisille kiekkovaikuttajille.

Osakkeiden määrästä ja vallasta (paljonko oy:stä on tarjolla) sekä hinnasta ei ole tietoa. Vähintään osakkeilla saa tuotto-odotuksen, jos seura joskus voittoa tuottaisi. Mahdollisesti saa pienen siivun valtaa. TPS saa joka tapauksessa rahaa (jos anti onnistuu). Hulluimmassa tapauksessa omistajuus säilyy nykyisillä omistajilla, rahaa tulee ja vanha meno jatkuu. Hallituksen puheenjohtaja Antti Kasi tosin kieltää tämän:

- Uutta tulemista rakennetaan pitkäjänteisellä ohjelmalla, jossa tasokas juniorityö ja nuorten pelaajien kehittäminen tulevat olemaan avainroolissa. Pääomaruiskeella ei havitella pikamenestyksen ostamista.

Mielenkiinnolla odotan tarkempia tietoja osakeannista ja miten sen kanssa käy. Minusta olisi hienoa, jos Tepsin osakkeita voisi myös tavallinen tallaaja merkitä. Voisivat tarjota vähäisen äänimäärän osakkeita, ns faniosakkeita. Itse olisin valmis vähemmistöosakkaaksi, ilman äänivaltaa. Voisin yhden/muutaman merkitä, hinnasta riippuen. Ihan vaan siksi, että voisin tukea hienoa seuraa ja olisin yksi omistajista (vaikken voisikaan vaikuttaa päätöksiin). Olisi se hienoa olla Tepsin omistaja ja jos oikein hyvin kävisi saisi joskus muutaman lantin osinkoa... ”Tämä 20 sentin kolikko on meidän Tepsiltä”, heh. Se on ihan selvää, ettei kukaan sijoita jääkiekkoseuraan Suomessa tuoton takia. Kysykää vaikka Jussi Salonojalta.

Toimitusjohtaja Seppo Sutela tiivistää Tepsin tilanteen Jatkoajassa:

- Pelejä pitäisi tietystä alkaa voittaa. Meillä ovat joukkue, valmennus ja halli olleet liigan kärkikastia, varsinkin kuluiltaan. Tulokset eivät vaan ole olleet sinnepäinkään.

TPS-paattia yritetään siis pitää hengissä. Hyvä niin. Toivottavasti tekoja tulee lisää. Erilaisiin virallisiin ja epävirallisiin höpötyksiin olen ainakin minä kyllästynyt. Paljon puhetta, vähän villoja. Tekoja tarvitaan!

Ei kommentteja: