perjantaina, maaliskuuta 23, 2007

Hannu Virrasta TPS:n päävalmentaja

TPS nimitti Hannu Virran TPS:n päävalmentajaksi. Kakkosvalmentajaksi tulee Kalle Kaskinen.

Ennen kaikkea halpa ratkaisu. Muuta positiivista en keksi Hannu Virran päävalmentajapestistä. Virralla on vuosi määräaikaista sopimusta jäljellä – sen mukaisesti hänellä on vuosi aikaa näyttää taitonsa. Onpas todella pitkäjänteistä.

Minä en ollenkaan usko Hannu Virran sopivan päävalmentajaksi. Loistava pelaaja, eräs suosikeistani, mutta päävalmentajuus ei vaan luonnistu. Olen mielelläni väärässä.

TPS:n tilanne on sellainen, ettei paljon muita vaihtoehtoja päävalmentajaksi ollut. Rahaa ei ole. Jortikan ero ei ehkä tunnu ensi kauden budjetissa ja silloin on hyvä jättää käyttämättä nekin rahat. Ja tässä vaiheessa kevättä on aika vaikea löytää sopiva päävalmentaja. Enkä usko toimitusjohtaja Sutelan ammattitaidon millään riittävän valmentajan palkkaamisen. Varsinkaan vallitsevissa olosuhteissa. Joukkue on saatava kasaan nyt. Sen olisi pitänyt olla jo kasassa tammikuussa. Joukkueenrakentamista ei voi viivästyttää sekuntiakaan ja silloin Virran nimittäminen päävalmentajaksi on ymmärrettävä valinta.

Minä olisin suoraan nostanut Kalle Kaskisen päävalmentajaksi. Hannu Jortikka oli nuorempi kuin Kaskinen nyt noustessaan TPS:n päävalmentajaksi. Kaskinen on fiksu ja koulutettu mies. Jääkiekkotausta, tepsiläinen. En kyllä tiedä mikä hänen suhde pelaajiin on. Olen vähän vanhanaikainen, pidän siitä, että päävalmentaja ei ole pelaajien kaveri. Kakkosvalmentajat saavat kaveerata, ja heidän pitääkin vähän valella öljyä laineille. Oikeasti pidän siitä, että esimiehellä on auktoriteettia ja esimies ei ole alaistensa kaveri. Kaveruus sotkee esimiehen ja alaisen välit. Viimeistään silloin, kun tulee tiukat ajat eteen.

Mutta munat on rikottu, Jortikka lähti, Virta tuli tilalle. Ei auta kuin pohtia tulevaisuutta.

...

Ulkomuistista tulee Hantan valmentajaura, virheet saa korjata. Virta on ollut seitsemän kautta TPS:n kakkosvalmentaja ja kaksi kautta Bluesissa valmentajana.

Ensimmäiset kolme kautta Tepsissä tuotti kolme kultaa. Päävalmentajana oli silloin Hannu Jortikka, toisen kakkosvalmentajana Kari Jalonen. Minun mielestä varsin optimaalinen troikka. Virta ja Jalonen pehmensivät Jortikan särmiä. Tämän jälkeen Jalosesta tuli Tepsin päävalmentaja (ensimmäinen kerta päävalmentajana) ja Hantta jatkoi kakkosena. Kahden kauden aikana lätkiä ei kaulaan pujotettu. Hantta siirtyi Espoon Bluesin kakkosvalmentajaksi. Päävalmentaja sai potkut, Hantasta tuli päävalmentaja. Kauden 2004-2005 Virta aloitti Bluesin päävalmentajana ja kesken kauden sai väistyä. Viimeiset kaksi kautta ollut Tepsin kakkosvalmentajana, Jortikan aisaparina.

Mitalisijoituksia ei ole Hannu Virran valmentamille joukkueille tullut sitten kevään 2001. Maajoukkuetta ei lasketa tähän, minä en maajoukkueesta välitä.

Ei ole Virran valmentajameriitit kovat. Pelaajameriitit ovat. No, jokaisella on joskus ensimmäinen tai toinen kerta edessä asiasta kuin asiasta ja kokemusta kertyy vain tekemällä. Meriittejä pitää tehdä. Annetaan Hantan koittaa, naristaan enemmän jos ja kun kaukalossa hommat menee pieleen. Ja onhan mies tepsiläinen. Perinteitä pitää kunnioittaa.

Hantta maalailee positiivista kuvaa ensi kaudesta:

- Omia junioreita nostetaan joukkueeseen. Me halutaan nyt urheilullinen joukkue. Haluan aktiivista, reagoivaa pelitapaa. Siihen tarvitaan liikkuvia ja urheilullisia poikia, koska se on fyysisesti erittäin vaativa pelisysteemi.

Silti pelkään, että Espoossa annettu nimitys ”hanttakiekko” on todellisuutta Tepsissä ensi kaudella. Voimakkaasti yksinkertaistaen ”hanttakiekko” tarkoittaa vähämaalista peliä, joissa keskitytään puolustamiseen ja hyökkäyspeli on mielikuvituksetonta. Siis tylsää pelaamista, jossa varotaan virheitä ja ollaan tehottomia, erityisesti erikoistilannepelaamisessa. Träppiä sanoisi joku. Ylivarovaista sellaista. Nukahtamisvaara katsomoissa sanoisi joku toinen.

Mutta. Haluan uskoa Hannu Virran visioon. Haluan aktiivisesti pelaavan Tepsin. Luki pelaajien selässä mitä vaan. Halua asennetta ja loppuun asti yrittämistä. Velliperseet älkööt vaivautuko.

Onnea Hannu Virralle nimityksestä TPS:n päävalmentajaksi! Toivotan menestystä koko sydämestäni!

Ei kommentteja: