torstaina, syyskuuta 14, 2006

Aulis Virtanen (1926 - 2006)

TPS - SaiPa ottelun alussa vietettiin hiljainen hetki selostajalegenda Aulis Virtasen muiston kunniaksi. Kiitos TPS (ja Turkuhalli).

Aulis Virtanen (1926-2006) oli urheilutoimittaja ja selostaja. Hän aloitti toimittajauransa Turun Sanomissa 1945. Aulis oli tietenkin jääkiekkotoimittaja. 1960 Aulis siirtyi radio- ja televisioselostajaksi. Aulis muistetaan erityisesti Englannin liigan otteluselostuksista. Tepsin jääkiekko-otteluiden kuuluttajana Aulis toimi vuosikymmeniä. Aulis menehtyi heinäkuussa 2006 vaikean sairauden murtamana.

Tässä linkit kolmeen Turun Sanomien artikkeliin Auliksesta:

Aulis aloitti huoltokopin katolta (TS, Ajassa 16.8.1999)
Aulis Virtanen yrittää kuuluttaa puolueettomasti (TS, Urheilu 19.11.2003)
Kuuluttajalegenda Aulis Virtanen ei ole edes harkinnut lopettamista (TS, Extra 18.9.2004)

Artikkeleista saa hieman kuvaa minkälainen Auliksen ura oli. Nuoremmille oppia ja vinkkejä, vaikkakin:

- Minulla on omat hyväksi todetut tavat kuuluttaa ja niihin turkulaiset ovat tottuneet. Niitä en vaihda, vakuttaa Aulis Virtanen. (TS, Extra 18.9.2004)



Tänään on myös paljastettu Turkuhallissa Auliksen kunniaksi tehty vitriini. Vitriini paljasti toinen legenda, Timo Nummelin. Vitriinissä näkyy mm Auliksen kultainen kypärä, jossa on numero 118. Viimeiset kuuluttajavuodet Aulis piti kultaista kypärää, koska toimitsijoiden vakuutus ei olisi korvannut mahdollisia loukkaantumisia kuuluttaja-aitiossa. 1998 Aulis aatelointiin jääkiekkoleijonaksi numerolla 118, joten luonnollisesti kultaiseen kypärään piti laittaa Auliksen oma numero.

Vitriinin toteuttaminen on todella hieno teko Turun Palloseuralta ja Turun jääkiekkoerotuomareilta, historiaa pitää säilyttää ja näyttää jälkipolville. Pieni pala perinteiden pinossa.

Auliksen samettiääni oli erittäin iso osa Tepsin kotimatsien tunnelmaa. Onneksi muistan Äänen. "TPS, Yksi Nolla..."

Ei kommentteja: