keskiviikkona, syyskuuta 13, 2006

Hyökkäys 06-07

Viime kaudella TPS teki runkosarjassa toiseksi vähiten maaleja. Maaleja syntyi 121 kappaletta. Ottelua kohden alle 2,2 maalia. Joukkue päästi 135 maalia… Ei tarvitse olla nero tahi muu poikkeava tajutakseen miksi joukkue ei menestynyt. Negatiivinen maalisuhde paljastaa jotain, mutta todellisuus lävähtää naamalle, kun vertaillaan tehtyjä maaleja muihin joukkueisiin. Runkosarjan kärkikolmikko teki 180, 180 ja 174 maalia. 61, 61 ja 53 maalia enemmän tekivät Kärpät, HIFK ja HPK. Terwe! Noin maalin enemmän peliä kohden.

Paskaa

Selityksiä surkeaan maalintekoon löytyy. Ykkösketjun keskushyökkääjä Antti Aalto ei käytännössä pelannut koko kaudella peliäkään. Maalintekijät eivät tehneet maaleja. Joukkueen paras maalintekijä oli Ville Vahalahti 15 maalilla. Marcus Paulsson teki osan maaleistaan Pelicansissa, suurimman osan veikkaisin. Kai Nurminen teki 14 maalia. Jari Kauppila teki 10 maalia. Loput hyökkääjät jäivät alle 10 maalin. SURKEAA. Mika Alatalo teki yhden (1) maalin 35 ottelussa. No joo. Paska kausi oli ja muutostarve oli akuutti.


Paskasta ylöspäin!

Kesken kauden tulleista Huml ja Yli-Torkko saivat jatkaa, Paulsson ei. Hyvä päätös. Kauppila meni Ruotsiin. Hyvä päätös. Aalto lopetti uransa. Harmittavaa, tervettä Anttia olisi todella tarvittu, mutta kroppa ei vaan kestä. Korpikoski teki AHL-sopimuksen. Varmasti hyvä ratkaisu Laurille. Kausi Tepsissä ei ollut hyvä ja jotain piti tehdä, ettei lahjakkuus valu sohjoon.

Kauden jälkeen hankittiin henkilökohtainen suosikkini Mikko Rautee. Raku ei ole pistelinko, vaan jotain ihan muuta. Jos Rautee pelaa kolmosen keskellä koko kauden… niin Tepsillä on asiat hyvin. Rautee on av-spesialisti, hyvä aloittaja, ärsyttää ainakin muiden joukkueiden kannattajia ja tekee oman työnsä hyvin. Työn tuloksena aloitusprosentti on yli 50 ja pisteitä parikymmentä kauden lopussa.

Maalintekijäksi hankittiin Tuomas Suominen. Oma mies kasvoi korkoa viime kauden Fopsissa ja nyt on aika näyttää miten SM-liigassa maaliverkot heiluvat. Hifkistä tuli lupaava a-juniori(!) Teemu Ramstedt, jonka toivon pelaavan paljon a-junioreissa ja haistelevan välillä miesten pelien ilmapiiriä. Toivottavasti saa pelata ”omassa” roolissa, silloin kun edustuksessa pelaamaan pääsee. Jämäminuuteilla nelosessa ei kehity kiekollinen pelaaja yhtään mihinkään. Tommi Laine saa omista junioreista saa jonkinlaisen näyttöpaikan. Enempää en osaa sanoa Laineesta sanoa.

Patrik Valcakilla on sopimus lokakuulle. Todennäköisesti ylimääräinen ulkomaalainen. Pelatessaan on puolustavassa roolissa, hyvä aloittaja ja mahdollinen ylempien ketjujen paikkaaja. Vähän kuin Rauteekin. Layne Ulmer on Tepsin tärkein hyökkääjähankinta. Ykkösketjun sentteriä ei ole vuoteen ollut ja nyt on ensimmäinen(!) yrittäjä.

Tepsistä vähäisestä maalisaldosta lähti pari isoa palasta ja tilalle saatiin kysymysmerkkejä. Kysymysmerkkejä ovat myös joukkueessa jatkavat (jääneet) hyökkääjät.

Roikkuu ja riippuu

Suurimmat haasteet ovat Nurmisen, Vahalahden ja Alatalon suoritukset, Suomisen kyvyt liigassa sekä Ulmerin ja Humlin suoritukset. Ensin mainitun kolmikon pitää parantaa huomattavasti suoritustaan. Jokaisella on paperilla mahdollisuudet 20 maalin tekemiseen. Ihan oikeasti. Jopa Alatalolla. Kolmikon yhteistavoite olkoon 60 maalia. Jos tämä toteutuu on TPS vahvoilla. Suominen on tulokas, jonka toivon tekevän läpimurron. Hänen pitää saada peliaikaa ja tehdä yli 15 maalia. Pakko. Muuten ei voi olla hyökkäävässä roolissa. Ulmerin odotan ottavan ykkössentterin paikan. Huml laitetaan laituriksi, koska hän surkea aloittaja.

Mitä tästä nyt sitten tulee? Parhaimmillaan Tepsillä on kolme hyökkäävään peliin pystyvää ketjua. Ulmer, Makkonen, Rautee ja Pulliainen ovat keskushyökkääjät. Laitureiksi kahteen ensimmäiseen ketjuun Nurminen, Vahalahti, Huml, Suominen, Alatalo. Hmmm. Neljä pelipaikkaa, viisi miestä. Kyllä! Kilpailua pelipaikoista ja –ajasta. Loistavaa.

Unohtaa ei saa myöskään Ahoa, Yli-Torkkoa, Virtasta, Sykköä, Ramstedtia ja Lainetta. Jotka täyttävät jäljelle jäävät kolme laituripaikkaa. Eli kilpailua pelipaikoista löytyy myös alempaa! Ja ennen kaikkea loukkaantumisia siedetään vähän paremmin kuin viime kaudella. Unohtaa ei saa myöskään Valcakia. Hän saattaa saada pelipaikan, kun Hurme on pelikunnossa ja Duba vaihtaa maisemaa.

Jos ja jos

Nykyisen puolustuksen pitäisi pystyä nopeampaan peliin ja tätä kautta paremmin tukemaan hyökkäyksiä. Asenneongelmaisia hyökkääjiä on mahdollisuuksien mukaan vaihdettu ja aloitusvoimaa on lisätty huomattavasti. Varsinaista maalintekotaitoa ei ole paljon tullut lisää, jos yhtään. Hyökkäyksen ryhtiliike onkin huomattavan paljon kiinni vanhojen motivaatiosta. Jos vanhat ovat kunnolla, värväykset osuvat kohdilleen, nuoret parantavat… Kaudesta ei tule samanlaista turpaan ottoa kuin viime kaudesta.

Ei kommentteja: