maanantaina, syyskuuta 11, 2006

Puolustus 06-07, osa 1

Kaudella 05-06 TPS päästi runkosarjassa 135 maalia, mikä tarkoittaa 2,4 maalia ottelua kohden. Runkosarjassa vähiten päästettyjä maaleja oli Kärpillä, 105 kpl (1,9 / ott.). Toiseksi vähiten päästettyjä maaleja oli Ässillä, 123 maalia (2,2 / ott.). Runkosarjassa edellä olevista joukkueista enemmän maaleja päästivät HIFK, HPK ja Ilves. Kaikki neljä huonommin runkosarjassa sijoittunutta joukkuetta päästivät selvästi enemmän maaleja (150 – 237; 2,7-4,2 / ott.).

Tilastojen perusteella puolustus ei ollut Tepsin ongelma viime kaudella, mutta silti puolustus ei toiminut. Taaksepäin toiminta oli tuloksellisesti kohtalaisen hyvää, vaikka maalinedustalle pääsikin helposti, mutta eteenpäin ei homma toiminut alkuunkaan.


Ongelmia

Omien havaintojen mukaan puolustajien pelinavaus oli hidasta, avaussyöttö viipyi liian kauan. Puolustajat odottivat jotain tapahtuvaksi… olivat passiivisia. Ainoa mitä tapahtui oli avauksen viipyminen, josta alkoi tapahtumaketju:

-> vastustaja sai organisoitua puolustuksensa, kärkikarvaaja(t) lähestyi(vät)
-> omat hyökkääjät eivät olleet vapaana hyvissä paikoissa
-> paine kasvoi
-> puolustajien avauksesta tuli hätäinen sinnepäin ratkaisu
= organisoidusta, nopeasta hyökkäyspelistä ei tullut mitään.

Joka kerta puolustajan pakittaessa b-pisteen kaarelta oman maalin taakse, pitäisi ko puolustajaa lyödä paistinpannulla päähän. Vitutti katsoa puolustajien peruuttelua oman maalin taakse leipomaan kiekkoa, katselemaan josko vastustaja avaisi kaistan.


Muutostarpeita

Puolustukseen tarvitaan nopeutta. Kaiken tekemisen suhteen. Avauksista maalinedustan siivoamiseen. Lisää luisteluvoimaa, parempaa pelinlukua ja sijoittumista. Fyysisyyttäkin olisi hyvä olla hieman lisää. Nimenomaan pelifyysisyyttä. Nyrkkisankareille ei ole juuri käyttöä, ellei ko pelaaja osaa myös muita hommia tehdä. Jortikan joukkueissa ei ole käyttöä kankeille ja hitaille. Varsinkaan tulevan nollatoleranssin aikana, jossa puolustajien estämisjäähyjen määrät tulevat aluksi nousemaan huomattavasti.

Viime kauden kehnon puolustuksen osalta vikaa on haettava valmennuksesta ja pelaajamateriaalista. Valmennus jatkaa, toivottavasti viime kaudesta viisaampina ja pelaajia on vaihdettu. Neljä puolustajaa pois, kolme tilalle. Määrällisesti heikennys, mutta poistuneissa on kesken kauden 05-06 joukkueeseen liittynyt hätäapu Greg Hawgood ja tulleissa ei ole toista viime kauden hätäapua, Vladimir Sicakia. Hawgoodin panos jätetään tylysti pois.


Vertailua

Vertailen puolustajia päittän, ihan oman maun mukaan olen valinnut vertailuparit. Maalivahtien kohdalla maulla ei ollut juuri väliä.

Hulkkonen -> Berg. Selkeä parannus kaikilla mittareilla. Hulkkosen trendi oli Tepsissä laskeva, kolmen kauden ajan. Hulkkosen ensimmäinen kausi Tepsissä oli loistava, 26 pistettä ja tehosaldo +19. Seuraavilla kausilla 14 ja 11 pistettä, tehosaldojen ollessa +1 ja -11. Berg on paljon parempi puolustava puolustaja ja hyökkäystaidoiltaankin Berg voittaa Hulkkosen.

Lehtinen -> Kesä. Ontuva vertailu. Kunnossa oleva Lesi pesee todennäköisesti Kesän kiekollisessa pelissä ja luistelussa, mutta Kesä on fyysisempi. Kesän luistelutaitoa on minulle arvoitus, toivottavasti ehtii ja kerkeää.

Eronen -> Saarinen. Kolmosparin mies vaihdettiin kolmosparin mieheen. Kaksi myöhemmällä iällä läpimurtonsa tehnyttä pelaajaa. Saarisen ensimmäinen kokonainen liigakausi oli viime kaudella, joten pientä epäilystä on pärjääkö hän. Ainakin koko ja voima lisääntyivät tämän ”vaihdoksen” myötä. Erosen kaksi viimeistä kautta olivat heikkoja, ja oli odotettavissa, että entinen luottopakki sai lähteä. Jotain Saarisen tärkeydestä kertoo nimitys varakapteeniksi.

Karjalainen ja Puurula -> Duba ja myöhemmin Hurme. Karjalainen tuli teinipoikana Tepsiin kehittymään, mutta ei koskaan päässyt hyvästä eteenpäin. Hyvä maalivahti hän on, ei kuitenkaan loistava tai voittava. Hyvästä maalivahdista huolimatta voi voittaa. Minä liputan kuitenkin selkeän ykkösmaalivahdin ja voittavan maalivahdin perään. Voittava maalivahti antaa joukkueelle joka pelissä mahdollisuuden voittoon. Voittava maalivahti ottaa sen yhden ylimääräisen vaikean laukauksen kiinni. Voittava maalivahti ei häviä yhdellä maalilla jatkuvasti. Karjalainen tai Puurula eivät ole voittavia maalivahteja. Kuten ei ole Dubakaan. Jani Hurme on. Toivottavasti Hurme kuntoutuu ja pääsee jo lokakuussa pelaamaan.


Summaus

Pelaajavertailussa tämän kauden puolustus on parempi kuin viime kauden. Muutamalla ehdolla, suurimpana Jani Hurmeen pelikunto.

Valmennuksen parantumisesta kertonee se, että Hannu Virta peluuttaa tällä kaudella puolustajia. Viime kaudella Virta kuulemma olisi peluuttanut hyökkääjiä ja noviisivalmentaja Esa Keskinen puolustajia. Esa Keskinen on vaihtunut Kalle Kaskiseen, jolla on cv:ssä valmentajatietoutta enemmän kuin Essillä. Jortikka hoitaa hyökkääjien peluutuksen. Vielä ei olla jälkimmäisen triplakauden (98-99 – 00-01) systeemissä, jossa Jortikka oli suurten linjojen vetäjä, pelin hengen päävaistoaja ja Virta peluutti pakit sekä Kari Jalonen hyökkääjät. Mielestäni tuo oli ylivertaista pelin aikaista valmennusta.


Lopputulos

Teoriassa puolustus on kokonaisuudessaan parempi kuin viime kaudella. Katsotaan miten hyvin teoria ja käytäntö osuvat yhteen. Maaleja pitäisi päästää vähemmän, puolustustyöskentelyn pitäisi olla selkeämpää, hyökkäyksiin lähdön nopeampaan...

Ei kommentteja: