sunnuntaina, marraskuuta 11, 2007

Ravistetaan

Kauden ensimmäinen maaottelutauko päättyy tänään ja huomenna SM-liiga jatkuu. Taukoon mennessä runkosarjasta on pelattu reilu kolmasosa. Sarjataulukko näyttää tältä:

1. 2,19 Pelicans
2. 2,05 Kärpät
3. 1,90 Jokerit
4. 1,70 Lukko
5. 1,68 Blues
6. 1,67 Ilves

7. 1,57 Tappara
8. 1,55 JYP
9. 1,37 TPS
10. 1,25 HIFK

11. 1,21 SaiPa
12. 1,19 HPK
13. 0,95 Ässät
14. 0,65 KalPa

Näppärimmät huomaavat, ettei taulukko ole virallinen, vaan tuohan on pistekeskiarvon mukaisessa järjestyksessä. Miksi näin? Vain siksi, että joukkueiden ottelumäärät eivät ole samat, osalla on 19 pelattua ottelua ja osalla 20 ja joillakin 21. Jostain syystä SM-liiga ei pysty kovin tasaista otteluohjelmaa tekemään. On ilmeisen ylivoimaista pyöräytellä täysiä seitsemän otteluparin kierroksia. Tai tasata pidempiin taukoihin ottelumäärät.

Ravistan hihasta vähän veikkauksia

Sarjataulukosta näkee, että liiga on jakautunut neljään ryhmään. Ensimmäisessä ryhmässä ovat Pelicans, Kärpät ja Jokerit. Joku näistä kolmesta voittaa runkosarjan. Kaikki kolme pääsevät suoraan pudotuspelien toiselle kierrokselle.

Toisessa ryhmässä ovat Lukko, Blues, Ilves, Tappara ja JYP. Kolme joukkueista pääsee suoraan pudotuspelien toiselle kierrokselle. En lähde veikkaamaan kaikkien sijoituksia, veikkaan vain, että JYP ei ole kuuden parhaan joukossa runkosarjan päättyessä.

Kolmannen ryhmän muodostavat TPS, HIFK, SaiPa ja HPK. Näistä neljästä kaksi pääsee pudotuspeleihin. Kuuden parhaan joukkoon ei pääse yksikään, siitä pitää huolen jo nykyinen piste-ero. Ellei joku joukkueista ala tauon jälkeen pelaamaan samalla tasolla kuin ensimmäisen ryhmän joukkueet. Kauden loppuun asti.

Neljäs ryhmä on sitten peräpään valvojat, joista Ässät on pieni yllätys ja KalPa on vakiopaikalla. Kumpikaan joukkueista ei pääse pudotuspeleihin. Mahtaa kuopiolaisia vituttaa, kun ”kaikki” veikkaavat jumboksi ja ”aina” joukkue on jumbo. Siitä on savolainen kierous kaukana ja SM-liigan urheilullinen uskottavuus kärsii. Suljetun sarjan aikana seurojen talouksien piti tulla kuntoon ja sarjasta tulisi tasaisempi. Osittain totta ja kuitenkin on todella päin mäntyä mennyt koko sulkeminen. Mutta TPS kiittää.

TPS on useimpiin ennakkokaavailuihin verrattuna ylisuorittanut. Useimpien mukaan Tepsi olisi toiseksi viimeinen. Minä en ollut useimpien joukossa, omakehu haisee lähes yhtä paljon kuin värilasien vahvuus. Katsotaan seuraavalla maajoukkuetauolla onko rinta vielä rottingilla oman veikkaamisen suhteen.

Veikkauksieni tueksi totean, että matemaattisesti on edelleen monella joukkueella mahdollista yltää vaikka mihin sijoitukseen. Mutta suurimmalta osalta unohtuu se, ettei pelkästään yhden (yleensä oman) joukkueen tasonnosto riitä. Vastavuoroisesti pitää useamman edellä olevan joukkueen selvästi laskea nykyistä suoritustasoaan ennen kuin tapahtuu suuria muutoksia sarjataulukossa. Ja tämä on epätodennäköistä tässä vaiheessa kautta. Pudotuspelirajoilla käydään tiukat taistelut ja muilla sijoituksilla ei ole väliä. Paitsi Kärpät voittaa runkosarjan.




Hannu Virta & kumppanit ovat tähän mennessä tehneet todella hyvää työtä joukkueen kanssa. Tepsillä on hyvät mahdollisuudet olla kympin sakissa runkosarjan päätteeksi. Ripaus tuuria (ei pahoja loukkaantumisia, Berg kuntoutuu) matkaan, niin tämä joukkue raivaa tiensä kuuden parhaan joukkoon pudotuspeleissä. Joo, värilasit ovat päässä tiukasti ja palataan takaisin tähän hetkeen.

Jos minä saisin päättää, niin tarjoaisin kaikille kolmelle (Virta, Kaskinen, Ylönen) valmentajalle jatkoa ja jos mahdollista, niin hankkisin toisen kakkosvalmentajan tiimiin mukaan. Minulla ei ole tietoa, mutta epäilen nykyisen kolmikon tai kaksikon työmäärän olevan liian suuren. Jolloin tekemisen laatu enemmin tai myöhemmin kärsii.

Tämän päivän Turun Sanomat kertookin, että valmentaja-asia on vireillä. Toivottavasti Hantta jatkaa. Projekti olisi hyvä viedä loppuun. Enkä usko, että TPS tällä hetkellä saisi mistään parempaa päävalmentajaa. Ainakaan olennaisesti halvemmalla. Joka tapauksessa Hannu Virta on viime kevään kaaoksen jälkeen tehnyt käsittämättömän hyvää työtä. Joukkue kasattiin käytännössä puoli vuotta myöhässä ja halvalla.

Hovitiedottajan jutun positiivisin asia on Ari Vuoren kommentit:

- Olen sopinut suullisesti TPS:n kanssa siitä, että alan auttaa heitä ensi kauden joukkueen rakentamisessa. Työ pitää aloittaa välittömästi, eikä sitä voi jättää ensi kesän varaan.

Nimenomaan välittömästi hommiin. Jatkosopimustarjouksia pöytään oikeille jätkille heti eikä myöhemmin (numerot 48 & 52 voi skipata, sorry vaan, ja 24 myös). Nykyisen joukkueen runko pitäisi pystyä säilyttämään ja parin vuoden kuluttua rungon ympärille on mahdollisuus kasata mestaruusjengi. Voi näitä minun värilaseja. Mutta oikeasti. Joukkueessa on hiomattomia timantteja, jotka saavat runsaasti jääaikaa koko ajan. Kyllä sieltä nousee tähtiä, jos vain pystytään pitämään pelaajat Tepsissä. Ja Ari Vuori kertoo runkopelaajien määrän:

- Tavoite on se, että saisimme tämän vuoden puolella aikaan sopimukset niiden pelaajien kanssa, jotka haluamme pitää. Heitä on nykyisessä joukkueessa ainakin kaksi kentällistä.

Runsaan kahden kentällisen lisäksi tarvitaan uusia pelaajia, joita voisi katsastaa vaikka Ika Lehkosen joukkueesta. TuTo tekee hyvää työtä, mutta tällä hetkellä on pientä horjumista hommassa. Pari pelaajaa voisi siirtyä naapuriseuraan. Kolmea pelaajaa enempää tuskin kannattaa Mestiksestä noukkia, paitsi jos jatkosopimusneuvottelut menevät täysin reisille. Muista SM-liigaseuroista pitäisi pystyä joku nappaamaan, ei kuitenkaan mitään johannesalasia tai vastaavia, vaan joku ylempien ketjujen ratkaisija tai kiekollinen puolustaja. Tulipas kova toive. Todennäköisesti liian kova. Lisäksi ulkomaalaisvahvistukset pitää löytää harjoitusotteluihin mennessä. Tänä syksynä on nähty miten jatkuva pelaajaruletti vaikuttaa joukkueeseen.

Tiivistettynä. Joukkue kasaan ajoissa! Ja hommahan pitää aloittaa päävalmentajasta, sitten avainpelaajat nykyisestä joukkueesta, alkuvuodesta kotimaiset uudet pelaajat jne.

Hyvältä näyttää tulevaisuuden suhteen. Oikeita asioita ollaan tekemässä. Kunnes muistamme taloudellisen tilanteen. Talous ja talous. Aina on tuo sama kuoppa edessä. Hankala on joukkuetta kasata, jos ei tiedä kuinka paljon on rahaa käytössä. Paljonko TPS voi tarjota palkkaa esim. Lee Sweattille? Minusta on päivänselvää, ettei yhdelle pelaajalle voi maksaa tolkuttoman paljon enemmän kuin muille. Jossain menee raja, jolloin on parempi hankkia kolme huonompaa pelaajaa kuin yksi hyvä. Tai viisi tavallista kuin yksi supertähti. Tämä raja pitää olla jo tiedossa ts. pelaajabudjetti on päätettävä. Nyt. Kaikki liigaa seuraavat näkevät Lee Sweattin pelaavan sellaista kautta, että TPS:n pitää jollain muulla kuin rahalla houkutella hänet jatkamaan Turussa. Sweatt – Berg olisi ensi kaudella sellainen puolustajapari, että oksat pois.

En tiedä missä jamassa TPS:n talous tällä hetkellä on. Veikkaan tilanteen olevan parempi kuin vuosi sitten, mutta kuinka paljon parempi? Yhtiö tavoittelee nollatulosta ja ykkösketjun hankinta jäi puolitiehen. Yksi hyökkääjä jäi puuttumaan ja Lundbohmkin on sellainen puolikas ykkösketjun mies. Tästä voidaan päätellä, että nollatuloksen toteutuminen on erittäin tiukassa?

Jos TPS:n tappio olisi kuluvan kauden jälkeen (heitän hatusta) millin pienempi kuin edellinen, niin silti lukema olisi vallan karmea ja käytännössä uutta ulkopuolista rahaa tarvittaisiin taas. No katsotaan mitä yleisömäärät jatkossa ovat. Jos TPS:n peli kulkee samalla tasolla kuin ennen maajoukkuetaukoa on yleisöä jatkossa varmasti enemmän kuin alkukaudella. Jos taas pelit menevät kohti auringotonta paikkaa... Plääh. Minä olen jotenkin karrelle palanut tästä jatkuvasta talouspohdinnasta. Ei kiinnostaisi pätkääkään jauhaa jääkiekon kohdalla talous sitä ja talous tätä spekulointia. Kertoisipa joku totuuden TPS:n tilanteesta. Koko totuuden. Pelkän totuuden.



Hyvää ensimmäistä isänpäivää pikkuveljelle!

Ei kommentteja: