maanantaina, marraskuuta 12, 2007

Tilastojen olemattomuus

Ajattelin maaottelutauolla luoda pienen katsauksen TPS:n kiekkokauteen tilastojen näkökulmasta. Ajatuksen tasolla tilastokatsaus myös jäi, koska SM-liigan sivujen tilastot ovat edelleen puutteelliset. Vanhoilla sivuilla (jotka eivät enää ole verkossa) oli paljon paremmat tilastot. Uusilta sivuilta puuttuu mm. joukkuetilastot kokonaan. Edes edellisten kausien sarjataulukkoja ei saa näkyviin. Tai kuluvan kauden koti- ja vierastaulukoita.

Tämän kauden alussa SM-liiga uudisti sivujen ulkonäön ja samalla katkesi tietokantayhteys. Yhteys on edelleen poikki ja taitaa myös pysyä poikki. Että hyvin menee. Mielestäni kahdessa kuukaudessa tietokantayhteydet olisi pitänyt saada pelittämään vähintään yhtä hyvin kuin ennenkin. Liigan uudet sivut on toteuttanut joku amatööri ja ammattilaistasoa on varmasti ollut vain veloitus.

Miten on mahdollista nykyaikana olennaisesti heikentää nettisivujen sisältöä? Juuri sopivasti tänään Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla väitöskirjaa mediayhtiöiden uusmediastrategioista viimeistelevä Tomi Lindblom kirjoittaa:

- Uudessa mediassa mukana oleville mediayhtiöille kehityksessä mukana pysyminen on olennaisen tärkeää. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin yleisön suosion ylläpitäminen. Jos suosion kerran menettää, sitä on äärimmäisen vaikea saada takaisin.

Tiedän, ettei SM-liiga ole puhdas mediayhtiö, mutta silti Lindblomin kirjoitus koskee myös SM-liigaa ja liigaseuroja. Ei liigalla ole varaa menettää (netti)suosiotaan yhtään eikä varsinkaan oman kyvyttömyyden takia. Tilastotiedot ovat kuitenkin olemassa tietokannassa (vai onko sekin pistetty päreiksi?), joten tilastot esiin. Tähän asti koko sivu-uudistus on ollut perseestä. Mahdollista on toki sekin, että minä olen ainoa, joka vanhojen sivujen tilastoja kaipaa. Ehkä muille riittää käsittämätön sarjataulukko ja mahdollisuus rekisteröityä käyttäjäksi (minkä käyttäjäksi?).

Liigan vanhat mediasivut ovat vielä verkossa ja niitä päivitetään vielä joiltain osin. Sieltä löysin ylivoima- ja alivoimatehokkuudet, en tosin tiedä ovatko tiedot kuinka ajan tasalla, mutta näillä mennään (kaikki on totta mikä netistä löytyy).

SM-liigan mukaan TPS on liigan neljänneksi paras ylivoimajoukkue ja viidenneksi huonoin alivoimajoukkue. Heitän hatusta arvion, että sarjasijoitus olisi huonompi, jos sijoitukset olisivat ko. tilastoissa toisinpäin. Hyvästä ylivoimasta on enemmän hyötyä kuin hyvästä alivoimasta.

- TPS on tarvinnut aikaa keskimäärin 8:21 ylivoimamaalin tekemiseen. Sarjan paras on tähän asti ollut Pelicans, jonka lukema on 5:50. Heikoin ylivoimajoukkue on ollut HIFK (20:33).

- TPS:n verkko on mennyt alivoimalla tötterölle keskimäärin ajassa 8:57. Sarjan paras lukema on SaiPalla (14:26). Heikoin lukema on yllättäen KalPalla (4:58).

Tietenkin kärkijoukkueilla on niin yli- kuin alivoimakin kunnossa. Mutta jos on pakko valita, niin mieluummin yli- kuin alivoima kuntoon. Se on tämän ajan juttu. 90-luvulla oli ehkä toisin.

Spekulointia on se, että mikä olisi ollut Aki Bergin merkitys alivoimalle. Minun arvion mukaan TPS olisi sarjataulukossa – yllätys, yllätys - korkeammalla, jos Berg olisi ollut jäähyjä tappamassa. Puhumattakaan siitä, että TPS olisi saanut sen ykköskeskushyökkääjän, jota kissojen ja koirien kanssa etsittiin. Sellainen Lee Sweattin kopio (halpa ja älyhyvä) olisi saanut aikaan...vaikka mitä. Todennäköisesti ylivoimatehokkuus olisi vieläkin parempi, koska joukkueen ylivoimapeli toimii kädettömilläkin pelaajilla. Helsingin suomenruotsalainen joukkue on hyvä esimerkki siitä miten pelkät yksilöt eivät riitä erikoistilanteissa. Tarvitaan myös hyvä valmennus. Tepsissä valmennus tuntuu olevan kunnossa.

Huomenna kaatuu Ässät.

Ei kommentteja: