maanantaina, lokakuuta 08, 2007

Laskennon ihmettelyä

Neljän ottelun vierasturnee meni penkin alle. Neljä tehtyä maalia, 19 päästettyä maalia ja nolla sarjapistettä. Ei ole paljon kerrottavaa jälkipolville. Joukkue toki yritti jokaisessa ottelussa, mutta mopolla ei ehdi moottoritien vauhtiin. Hyvä, jos hiekkatielle riittää vauhti ja bensatankki.

Lauantaina, neljännen tappion jälkeen Hannu Virta kehui jälleen joukkuetta ja harrasti perin hölmöä matematiikka. En nyt puhu maalipaikkojen määrästä, TPS:hän voitti maalipaikat tasakentällisin 21-14. Mikä on tietenkin hienoa, mutta epäilen vahvasti maalipaikkojen olleen – jälleen kerran – laadultaan heikkoja ja silkkaa marjanpoimintaa vastustajan maalivahdille. Maalipaikkojen laatu on TPS:n ongelma. Siitä ei Virta tietenkään sano mitään. Minä sanon, kun pelkkä maalipaikkojen määrällä retostelu on pöhköä. Laatua ei saa unohtaa.

Hölmöä matematiikkaa oli joukkueen pelaajabudjetin laskeminen. 870 000 euroa oli kaukalossa lauantaina, kun Aki Berg, Marko Kiprusoff, Eric Johansson ja Justin Morrison puuttuivat. Vuosi sitten oli 2,2 miljoonaa euroa. Molemmat joukkueet ottivat neljällä maalilla kuokkaan Raumalla (4-0 ja 6-2). Hiio hoi. Mikä järki on laskeskella paljonko on rahaa jonain pelipäivänä joukkueessa kiinni? Aivan sama, ei ole mitään merkitystä. Ihan turha on julkisuudessa laskea pelaavan kokoonpanon palkkoja, tällä kaudella TPS vetää säästölinjalla ja sillä hyvä. Jos oikein huonosti käy, niin saadaan vieläkin vähemmän rahaa kaukaloon. Ei siihen tarvita kuin yksi loukkaantuminen lisää. Näillä mennään. Toistan. On aivan turha ottelun jälkeen selitellä materiaalista sen enempää. Näillä mennään, hei.

Jatkoajan otteluraportissa Virta sanoi, että ykköskenttä puuttui kokonaan. No niinpä, ja on puuttunut koko kauden ajan. Hieman alkaa Virrankin puheissa olemaan selityksen makua, kun jatkuvasti pitää ylpeänä pojista ottaa turpaan.

Jatketaan kadoksissa olevan ykköskentän pohtimista. Periaatteessa TPS:n ykköskenttä on ollut Berg – Kiprusoff, Morrison – Johansson – Teemu Laine / mahdollinen hankinta (toimitusjohtajan lausuntojen tulkinnoista riippuen). Yhtään ottelua ei ko. kenttä ole pelannut, että sinänsä varsin teoreettista jaarittelua.

Bergin tilanne on heikoin, ilmeisesti hän on koko kauden poissa. Mikä automaattisesti tarkoittaisi korvaajan hankintaa, normaalissa taloustilanteessa. Mutta nyt on ollut hiljaista, vaikka Bergin sairasloman pituus on seurajohdon tiedossa ollut jo kauan. Kiprusoffin selkä on välillä kunnossa ja välillä ei.

Ei ole hyvällä mallilla Tepsin ykköskentän puolustus. Eikä ole hyvällä mallilla koko joukkueen puolustus, yksi mies lisää tarvittaisiin, jotta kausi saadaan jollain mallilla vietyä läpi. Tuo mies taitaa vaan olla poika nimeltä Niko Kluuskeri. Hassuna sattumana viime kauden miljoonajoukkueessa oli myös ongelmana puolustajien määrä.

Ykkösketju. Eric Johansson lähtee Ruotsiin, hän on saanut koko kauden sopimuksen Jönköpingistä. Mikä on pienen sortin ihme. Kahden viime kauden otteet Morasta toivat koeaikasopimuksen Tepsiin. TPS:n paidassa huonolla asenteella vähän tehoja. En tiedä oliko vika palkassa, Turussa, pelitavassa, peliajassa, ketjukavereissa, joukkuemenestyksessä, valmennuksessa vai missä, ihan sama. Tervemenoa, ei TPS tarvitse löysäilevää ulkomaalaisvahvistusta. Morrison hankittiin Ruotsin veropakolaisena alkukauden kuntoilijaksi ja ”varmaksi” ratkaisijaksi. Suunnitelma meni pieleen ensimmäisessä harjoitusottelussa, kun Morrison loukkaantui. Korvaajaa ei hankittu (Hrdinaa ei lasketa, kallis vitsi). Jäljelle jää Laine tai hankinta, jota ei (ole) tehty. Realismin nimissä otetaan Laine. Hän on tehnyt 9 ottelussa viisi maalia ja 7 pistettä, joka on joukkueen paras lukema. Hyväksyttävä saldo, varsinkin kun TPS:n parhaalla keskushyökkääjällä on kaksi syöttöä. Ja Rautee ei ole edes pelannut Laineen kanssa.

Lopputulema on se, että TPS on vedenjakajalla juuri nyt. Joko hankitaan lisää miehiä tai sitten mennään näillä. Lisähankinnoilla voi olla mahdollista nousta kympin sakkiin. Voi olla. Ainoa varmuus lisähankinnoissa on rahanmeno. Jos mennään näillä jää taloudellinen tappio mahdollisimman pieneksi. Kuinka pieneksi on sitten eri kysymys. Jo tällä hetkellä on tappiota tiedossa, jos ei yleisömäärä nouse budjetoituun.

Päivän aviisin mukaan HC TPS Oy:n hallitus haluaa saada tappioputken poikki ja tämä tapahtuu maalintekijän hankinnalla. Voi villu ja pittu mitä logiikkaa. Yhdellä hankinnallako nuori joukkue kääntää kurssinsa? Varsinkin, kun tärkein kriteeri hankinnassa on kustannukset. Halvalla pitäisi saada hyvä keskushyökkääjä loppukaudeksi. Ykköskeskushyökkääjän perään olen minäkin huudellut, mutta silloin oli puolustus paremmassa kunnossa. Luulin Bergin palaavan tammikuussa ja uskoin lapsellisesti muiden pysyvän kunnossa siihen asti ja maalivahtien hoitavan loput. Lapsenusko kesti noin viisi ottelua.

- Hallitus on asettanut tiukan linjan, jolla talous pitää saada kuntoon. Hyvään tulokseen emme tällä kaudella pääse millään, sillä kulurakenteemme on edelleen liian korkea. Pyrimmekin nyt tyydyttävään tulokseen. Pelillisesti Nordic Trophyn pelit ja alkukausi tyydyttivät, mutta viimeiset neljä peliä eivät.

Sanoo toimitusjohtaja Sutela. Minun päähän ei mahdu tiukka talouslinja ja lisähankinnat. Minun päähän ei mahdu vieläkin liian korkea kulurakenne. Mihin Tepsin rahat kuluvat? Ei ainakaan vuorineuvostason palkkoihin. Minun päähän ei mahdu miten kolmen ottelun tappioputki saa jo sormen paniikkinappulan läheisyyteen. Niin, kolmen ottelun tappioputki. Koska jo perjantaina hallitus on antanut luvan satsata vielä yhteen lisähankintaan. Ei kuulosta kovin järkevältä toiminnalta.

Ei kai kukaan odottanut, että TPS ilman ykköskenttää pystyy taistelemaan pudotuspelipaikasta? Jopa minä, puusilmien puusilmä ja värilasimies, en uskonut siihen. Ja nyt sitten hyvin odotetun tappioputken jälkeen satsataan lisää rahaa joukkueeseen, vaikka ollaan tulojen suhteen jääty jälkeen budjetoidusta. Toisaalta ilmoitettu pelaajabudjettikaan (1,6 miljoonaa) ei ole toteutunut, vaan jossain vaiheessa kerrottiin, että 1,4 milliä on kiinni joukkueessa. Josta 870 000 oli kaukalossa lauantaina. Aika kallis pakkikaksikko, veropakoilija ja koeaikamies.

Niin, minä en satsaisi latin latia hankintoihin. Mentäisiin näillä ja leikattaisiin kulurakennetta entisestään. Tai sitten joku taho kaivaa kuvetta ja paikkaa taloutta & palkkaa lisää pelaajia. Niin muuallakin tehdään, jos ei joukkue muuten pysy pystyssä.

1 kommentti:

Niko kirjoitti...

Olen samaa mieltä tosta että joku taho kaivaa kuvetta ja pelastaa... missä on nyt esim dennis ja varamiespalvelu kun meidän tepsi tarvii RAHAA. ei luulis olevan näillä tukijoilla parista kovan luokan hankinnasta kiinni, jos saadaan nostettua samalla seuran sijoitusta sarjassa ja oman yrityksen näkyvyyttä! Olihan viimekaudellakin "Varamiespalvelu" Barret. Missä ne nyt on?