sunnuntaina, tammikuuta 06, 2008

Ei ollut mikään superpeli

Otsikon loihti teini-ikäinen kotijoukkueen kannattaja ottelun jälkeen. Olen samaa mieltä. Aika perusnysväys puolityhjässä hallissa. Ei aiheuttanut oloa suurempia tunteita, paitsi jääkaappipakastimen kokoisen vitutuksen kolmannen erän alkupuolella. Tunne säilyi ottelun loppuun asti. Sellainen instant vitutus. Kesto on vähintään pari tuntia, vieläkin tuntuu tulevan huokosista sitä.

Saavuin Areenalle karseaan vastatuuleen puskien niin ajoissa, että ehdin lämmittelyn katsomaan kokonaan. Hannu Virta seurasi 10 minuuttia pelaajien touhuamista. Doug Shedden 12 minuuttia. Shedden tuijotti koko ajan tepsiläisiä. Pelaajia siis. Tuskin kertaakaan käänsi katsetta omiin pelaajiin. Alkulämpöjen paras hetki oli lopussa kun Alasella lämärissä hajosi maila. Puolet mailasta lensi katsomoon. Huoltaja huuteli mailanpätkän ottaneelle pojalla aikansa ja poika palautti saaliinsa. Kai siitä vielä peliväline hitsataan kasaan.

TPS:n kokoonpano oli lähes sama kuin eilisen peli lopussa. Ramstedtia tosin ei ollut ollenkaan mukana ja Kokkala pelasi alusta alkaen nelosketjussa. Joonas Järvinen tuli mukaan leikkiin toisessa erässä, jos oikein havainnoin.

Ensimmäinen erä

Ottelu alkoi Jokerien ykkösketjun parilla hyvällä vaihdolla. Molemmissa Ville Leino pääsi laukaisemaan suhteellisen hyvästä maalipaikasta. Paikat olivat identtiset, Salakista katsoen vasemmalta puolelta. Tepsiläisiä ei ollut lähimaillakaan. Ensimmäinen avautui vahingossa, kun kiekko jäi Stapletonin perseeseen jumiin hetkeksi, toinen oli pelattu alusta loppuun. Ei ollut mukava katsella tuollaista alkua. Sitten TPS sai kaksi ylivoimaa peräkkäin.

Kummallakaan ylivoimalla ei tapahtunut yhtään mitään. No kerran kilahti tolppaan, mutta ei toiminut ylivoima ollenkaan. Enkä ihmettele, ykkösketju oli tänään jäässä ja muutenkin mitä tekee Johannes Alanen ykkösketjussa ja ykkösylivoimassa? Ykkösylivoima perustuu siihen, että kiekko pelataan väkisin Teemu Laineelle, joka tekee jotain. Tänään teki vääriä ratkaisuja, mikä johtui varmaan siitä, että Laineelle ei annettu ylimääräistä tilaa ja aikaa. Onko pakko pelata aina saman miehen kautta? Varsinkaan kun ei mitään konkreettista synny? No, kerran Laine väkisin teki vetopaikan Alaselle. Laukaus meni täysin pipariksi puolustajan ehdittyä lähes iholle.

Erän puolivälin jälkeen TPS lähti hyökkäykseen omasta päästä. Lee Sweatt ja Antti Halonen syöttelivät kerran, pari ja sitten kiekko keskelle Markku Hurmeelle. Hurme ylitti hyökkäyssinisen ja laukaisi kiekon maalin. Ehkä Markkanen oli vähän unessa tai oma pelaaja peitti jonkin verran kiekkoa laukaisuhetkellä, mutta helposti meni sisään. Maalivahdin imaisu kumminkin. Minä tuuletin katsomossa.

Teemu Lainetta selvästi kuumennettiin. Yhdenkin vaihdon päätteeksi sekä Clarke Wilm että Arto Koivisto (nimi piti luntata kokoonpanosta, Wilmin tunnistin) napauttivat Lainetta pohkeille, kun luistelivat vaihtoon. Laine sai myöhemmin estämisestä jäähyn ja protestoi aika reippaasti. Suu kävi ja kävi. Minusta vähän turhaan, kun vihelletty kerran on. Tilanteessa Laine antoi aktiivista mailahäirintää ja maila jäi jumiin, jonka jälkeen molemmat pelaajat kaatuivat.

Laineen jäähy tapettiin mallikkaasti. Jäähyn lopussa Jesse Saarisella oli kiekko omalla alueella. Lähellä oli omia pelaajia, lähin jokeripelaaja keskialueella. Saarinen sijoitti kiekon millintarkasti katsomoon. En tiedä mitä mies yritti tilanteessa, painetta ei ollut kuin meikäläisen rakossa. Tuli ihan suomalainen potkupalloilija mieleen, ikinä ei tiedä kumpi lähtee, kenkä vai pallo, kun potkaisee. Nyt meni kiekko katsomoon ja Saarinen jäähyaitioon.

Saarisen erikoisratkaisujäähy tapettiin myös. Loput erästä oli pelailua. Tepsin peli kulki vähän yskien ja erityisesti kotijoukkueen ykkösketju Leinon johdolla rakensi paikkoja. Salak esitti akrobaattia useamman kerran ja ehti kiekon eteen joka kerta.

Toinen erä

Toisessa erässä pelailunysväys jatkui. Matti Aho sai kampitusjäähyn taklattuaan myöhässä. Jokereiden tasoitusmaali syntyi kotijoukkueen ykkösketjun tekemänä. Sellainen ottelulle (ja ko. ketjulle?) tyypillinen maali. Ykkösketju pyöritti peliä Tepsin päässä, Salak torjui patjalla laukauksen. Kiekko pomppasi torjunnasta hassusti parhaalle maalintekosektorille, jonne saapui Tim Stapleton, joka pisti kiekon maaliin. Hurme yritti turhaan Stapletonia estellä. Varmuuden vuoksi vieressä oli toinenkin jokeri.

Erän lopussa Cole Jarrett sai ryntäyksestä jäähyn. Jarrett ajoi maalille, Salak lensi hasekmaisesti selälleen verkon perukoille. Päätuomari Favorin vihelsi heti jäähyn. Minusta näytti siltä, että Favorin vihelsi lähinnä Salakin loppuasennon takia. Allu jäi vielä kypärästä(?) jumiin verkkoon. Jarrett protestoi voimakkaasti jäähyä. Favorin näytti tuimasti boksia.

Ylivoima oli taas kuraa, kunnes Mikko Jokela (saattoi olla joku muukin) epäonnistui purkukiekossa. Jokela tuli oman maalin takaa kiekon kanssa, pyyhki lumet kiekosta ja kaatui. Antti Erkinjuntti otti kiekon, riplasi maalin eteen, sutaisi kohti, Markkanen torjui, Hurme nosti paluukiekon sisään. Jarrett tuli jäähyaitiosta ja mussutti Favorinille.

Kolmas erä

Samaa pelailua taas, paitsi Jokerit teki kaksi maalia minuutissa ja esirippu laskeutui. Minua vitutti.

Tasoitusmaali oli laukaus siniviivalta, joka ohjattiin maalin edestä sisään. En nähnyt oliko ohjaus hallittu vai perseen kautta. Salak oli sivuttaisliikkeessä ja kauhoi tyhjää. Ajattelin, että tulipas turhan aikaisin kavennus. Minuutin päästä TPS lähti hyökkäykseen ja avaus meni karvaajan häirinnän takia Tony Virran lapaan. Virta syötti Wilmille, joka yksin Salakin edessä nosti nätisti sisään. Esirippu.

Loput erästä oli pelailua, vaikka pari loistopaikkaa TPS sai aikaan. Alivoimalla Rautee pääsi täysin ilmaiseksi Markkasen eteen kiekon kanssa. Harhautus ei tehonnut. Maalipaikka syntyi jännästi, TPS sai purettua omalta alueelta, joku jokeri jatkoi purkukiekon kohti omaa päätyä. Aho polki laidalla kiekon perään ja roiskaisi kiekon suoraan maalille luistelleelle Rakulle. Toisessa paikassa Erkinjuntti syötti Hurmeelle maalin eteen. Hurmeen hattutemppu ei ollut lähelläkään, laukaus suoraan päin Markkasta.

Lopussa TPS otti maalivahdin pois ja menetti aloituksen jälkeen kiekon. Jokerit teki neljännen maalin. Istuin sitkeästi ottelun loppuun. Olen masokisti, en ole ikinä lähtenyt kesken ottelun pois. Ulkona tuuli edelleen ja vitutuksen kuorrutukseksi satoi lunta.

Sekalaiset huomiot

Jokerit nojaa ykkösketjuunsa. Jokerit nojaa yksilöihin. Siinäpä se. Ville Leino tekee mitä haluaa, lähinnä rakentaa maalintekopaikkoja kaatuilun lomassa. Vai oliko se toisinpäin? Hieno pelimies kiekon kanssa. Kelpaisi minulle, tuntui että jokaisessa vaihdossa sai paikantynkää rakennettua.

Tepsin paras puolustaja oli jälleen kerran Marko Kiprusoff. Kerran jopa näytti, että kyllä purkukiekko lähtee rivakasti, kun paikka on tiukka. Lämäri näytti Kiprun kovimmalta vuosiin. Heikoin lenkki puolustuksessa oli tänään vt. kapteeni Saarinen. Simon Backman oli näkymätön ts. hoiti hommansa.

Lee Sweatt pelaa jännällä tavalla hyvin ja huonosti. Välillä ratkaisut kiekon kanssa ovat oikein näppäriä. Tänään mm. ohitti karvaajana toimineen Leinon syöttämällä selän takaa laidan kautta itselleen. Leino kaarsi keskelle, Sweatt otti kiekon haltuun. Välillä taas ei oikein ajatus kulje, ensimmäisessä erässä peruutteli kiekon kanssa karvaajaa pakoon, lopulta oli jo oman maalin takana. Siellä hän kääntyi ympäri ja lähti kiekon kanssa eteenpäin. Karvaaja oli tässä vaiheessa jo rinnalla, otti kiekon pois ja toimitti sen maalille.

Sweattin paras puolustussuoritus oli heittäytyminen, jolla blokkasi laukauksen kohti tyhjää maalia. Allu voimisteli siinä tilanteessa maalin vieressä.

Tepsin parasta hyökkääjää en osaa nimetä. Rauteen ketju oli hyvä, Hurmeenkin ketju toimi kohtalaisesti. Nelosketjussa Kokkala pisti ottelun alussa pari vastustajaa todella hienosti vipuun (kiekko vastustajan jalkojen välistä pari kertaa, kiss kiss), muuten nelonen oli suhteellisen näkymätön. Kannattaisiko Makkonen laittaa keskelle ja Tommi Laine laitahyökkääjäksi? Laine ei ainakaan aloituksia voita.

Max Kolu oli erittäin lähellä ensimmäistä maaliaan. Rautee katkaisi syötön hyökkäysalueella ja antoi syötön Kolun lapaan, kiekko karkasi heti, mutta Kolu sai luistimella pysäytettyä kiekon lopullisen karkaamisen. Sitten pieni veivi ja nosto jäi 10 senttiä liian matalaksi. Päätyi heittäytyneen Markkasen räpylään. Vähän ylemmäs jos olisi saanut nostettua rystyltä... Avot.

Muutenkin Kolun peli näytti paljon paremmalta kuin syksyllä. Sitä se tekee, kun jaksaa yrittää ja pääsee Rauteen ja Matti Ahon viereen. Ei Kolusta mitään pistelinkoa saa, mutta sellaisen suhteellisen kontrolloidun koohottajan. Aho näytti pirtsakalta, pelasi hyvällä asenteella.

Tepsin heikointa hyökkääjää en myöskään pysty sanomaan. Lundbohm oli kehno, samoin Alanen. Koko ykkösketju oli heikolla hapella tänään. En ymmärrä mitä Alanen tekee ykkösketjussa, ei ole alkuunkaan luontainen maalintekijä. Ykkösketju pitää uudistaa, Laineen ja Lundbohmin rinnalle joku muu kuin Alanen. Vaikka Sinisalo.

Areenan tunnelma oli vaisu. Molempien päävalmentajien huudot kuuluivat yläkatsomoon, samoin pelaajien huudot.

TPS:n pelissä oli ajatusta ajoittain. Salak piti pystyssä pitkään, mutta lopulta epäonnistumisten suhde kääntyi ympäri ja peli oli siinä. Pari lisäonnistumista puolustuksessa tai hyökkäyksessä olisi tuonut pisteen tai jopa kolme pistettä. Nolla pistettä vituttaa aina.

3 kommenttia:

Niko kirjoitti...

Virta on taas itkenyt materiaalista. Luulisi jo äijän tajunneen mikä tilanne on. Eikä se valittamisesta parane. Lopettais moisen ja keskittyis omaan tekemiseen jne.

http://www.jatkoaika.com/smliiga.php?ottelu=21261&versio=raportti

- Kun menet lihakauppaan ja ostat rahalla pelaajia, niin kyllä kaverilla on laadukkaampia, maailmanluokan pelaajia. Eilen pelattiin hyvää peliä ja tänään jatkettiin siitä. Tällä kertaa se vaan ei riittänyt, Hannu Virta selitti ottelun jälkeen tappion perimmäisiä syitä. BY Hannu Virta

Anders kirjoitti...

Niin no onhan Hantta oikeassa, kyllähän se tänäänkin näkyi maalintekopaikoissa. Vikassa erässä. Jos vielä joku valmentaisi noita maailmanluokan miehiä... TPS olisi saanut tennislukemin turpaan.

Eiköhän tuo ole vaan turhautumista enemmän kuin itkemistä. Niin lähellä miljoonamiesten kaatamista ja nolla pistettä tuloksena. TPS oli ihan hyvin mukana pelissä, mutta pari virhettä molemmissa päissä jätti pisteet Helsinkiin.

Enemmän valmennus oikeita asioita tekee Tepsissä kuin Jokereissa. Sanon minä, joka ei tiedä pätkääkään kummankaan joukkueen valmennuksesta. Kunhan katselen nimiä pelipaitojen selässä ja miten nimet kaukalossa suorittavat. Yhdessä ja erikseen.

Oikeassa olet kyllä siinä, ettei päävalmentajan paljon kannata ääneen huudella, että ”uudet jaot”. Näillä mennään ja joskus tulevaisuudessa on rahaa enemmän kukkarossa lihakaupassa asioitaessa.

Jari Nikkola kirjoitti...

Kyllähän se Tepsillä on talenttivajetta siinä missä kokemattomuuttakin. Sikäli Little-Hannu on oikeassa ja ennen kaikkea realistinen kommenteissaan. Hyvä pointti toki on sekin, että koutsin kannattaisi/pitäisi keskittyä vain koutsaamiseen ja jättää politikointi ja seuran johtaminen muille.