lauantaina, tammikuuta 05, 2008

Kohujoukkue

Kauden kohujoukkue (positiivisessa mielessä, huom) on Turussa tänään. JYP:llä on nimekäs ja tehokas hyökkäys, heikompi puolustus ja tuntematon maalivahti Mika Wallinheimon ”ulosvuokrauksen” takia. JYP:n hyökkäys on niin kova, että Tepsistä Jyväskylään siirtynyt Tomi Sykkö jatkaa SM-liigan marginaalipelaajana. Ei varmaan Sykkö viime maaliskuussa arvannut uran menevän ojasta allikkoon. Jämäminuutit Turussa vaihtuivat jämäminuutteihin Jyväskylässä. Toivottavasti edes palkka nousi.

TPS:n kausi alkoi hyvin, joukkuepeli kehittyi ja sarjapisteitä kertyi hyvällä tahdilla. Pienessä päässäni, suuressa egossani aloin jo marraskuussa miettiä kuudennen sijan saavuttamista runkosarjassa. Mikä olisi pykälän parempi kuin viime kauden floppijoukkueen suoritus. Mutta sitten tuli musta joulukuu ja kehityskäyrä kääntyi laskuun.

Mikä on mennyt pieleen? Vastaus on helppo, ainakin minun mielestä. Nuoret ja nälkäiset ovat edelleen nuoria ja nälkäisiä, mutta heitä on liian vähän. Ei ole mitenkään mahdollista antaa pelaajamäärässä tasoitusta. TPS on pelannut vajaalla miehistöllä ja aktiivinen pelitapa ei toimi kolmella ketjulla. Oli kuntopohja mikä tahansa.

Loukkaantumisista ovat kärsineet myös muut joukkueet, mutta näistä joukkueista noin 12 veikattiin Tepsin edelle ennen kautta mm. pelaajamateriaalin laadun ja määrän takia. TPS antoi tasoitusta jo kauden alkaessa kummassakin kohdassa. Kauden edetessä laatu on parantanut (Hurmeen ja Lundbohmin hankinnat, Laineen ennätyskausi, Sweatt ja Erkinjuntti ovat pelimiehiä, Järvisen läpimurto jne), mutta loukkaantumisia on paikattu... Käytännössä ei mitenkään. No, junioreista Reivonen sai pelipaikan ja näytti lupaavalta, kunnes loukkaantui.

Tällä hetkellä tilanne on vähän valoisampi, kun mm. Makkonen, Alanen ja Suominen ovat pelikunnossa ja Teemu Laine palaa yhden ottelun sairauslomaltaan. Kyllä, yhden pelaajan poissaolo vaikuttaa ihan törkeästi näin laihassa joukkueessa.

Mutta olen skeptinen Laineen nopeasta paluusta. Laineella oli lievä reisivamma ja toivottavasti vamma on oikeasti parantunut, koska mieluummin Laine saisi olla poissa viisi ottelua kuin pelata puolikuntoisena loppukauden/loukata uudestaan reitensä. Teemu Laineen paras ominaisuus kaukalossa on luistelu, ja ilman sitä Laineen erottaa vain kultakypärästä ja aktiivisesta mailahäirinnästä.

Valmennus on tutkinut maalinteon sietämätöntä vaikeutta ja tutkimuksen tulos on Kalle Kaskisen mukaan selvä:

- Suurin ongelma meillä on ollut pelinopeus.

Syykin on yllättäen selvä:

- Monta peliä ollaan jouduttu menemään vajaalla miehistöllä ja kuormittamaan kärkipelaajia. Kyllähän se sitten vaikuttaa myös siihen pelinopeuteen.

Kuten ratkaisukin:

- Uskon kyllä, että meidän oma peli nopeutuu, kun saadaan tasaisesti neljällä ketjulla rummutettua.

Viikko sitten Pelicansia vastaan rummutettiin neljällä ketjulla ja peli oli uomissa, vaikka tappio tuli. Edellinen ottelu (Lukkoa vastaan) taas oli kolmella ketjulla rimpuilua (lisäksi ilman Lainetta!) ja maalit jäivät kokonaan tekemättä. Tänään olisi taas rummutuspäivä, jos kokoonpano on sama kuin Pelicansia vastaan.

TPS teki lokakuussa uroteon ja voitti JYP:n vieraissa 2-4. Marraskuussa TPS taisteli 3-2 jatkoaikatappion Jyväskylässä. Nyt olisi hyvä paikka palata voittojen tielle vai onko sarjanelonen sittenkin liian kova?

JYP haluaa varmasti kunnon revanssin Tepsistä ja on lisäksi kuntopuntarin kärkipäässä (ja TPS häntäpäässä). Ei hyvältä näytä Tepsin kannalta, mutta uskon vahvasti aktiiviseen pelitapaan ja silti pelkään alakulon jatkuvan. TPS pärjää vain "täydellisellä" pelillä, another day at the office –pelillä ja asenteella TPS ei sarjan kärkijoukkueille pärjää mitenkään.

Harmikseni sukulointivelvoitteet estävät Turun reissun, mutta huomenna menen leuka ylhäällä Jaffalaan, kävi tänään miten tahansa.

2,40 – 4,00 – 2,10

2 kommenttia:

Jari Nikkola kirjoitti...

Ryhtiliikkeen paikka tässä olisi. Ja mahdollisuus näyttää pitkästä aikaa hyvältä illan Urheiluruudussa kun Inka lukee rintarossi väpättäen tuloksia.

Viimeiset viisi peliä Tepsillä 1-4, JYP:illä 3-2. Tepsi voitti KalPan, JYP mm. Kärpät ja Jokerit. Tähän voitto ja hunaja virtaa loppuillan.

Iso kuva on silti murheellinen mutta ei surra sitä vielä tai ainakaan tässä ja nyt. Tää on meidän matsi, hei.

Anders kirjoitti...

Inkalla valitettavasti vapaailta, mutta TPS näytti hyvältä. Sarjanelonen lähti tyhjin käsin kotiin. Ei tosin niin tyhjänä kuin Kertsi Tampereelta. TPS on viime aikoina turannut ja turannut, mutta ei mitään 10-1 rökäletappiota ole esittänyt.

Isoa kuvaa ei juu kannata surra, ei se suremalla muuksi muutu.