perjantaina, tammikuuta 11, 2008

Mopo ei riitä

Reippailin eilen kapakkaan katsomaan Ilves-TPS –ottelun. Poistuin paikalta pää painuksissa ja turvoksissa. Tappio vitutti tietenkin ja sitten siitä alkoi syntymään kunnon kerä, kun tappion syitä pohdiskelin. Kerästä riipaisen muutama huomion. Huomiot ovat tietenkin oikeita, koska minä tuopin pohjan läpi kaiken näin ja mm. matsiselostus sekä studio-osuudet menivät ohi korvien johtuen mm. kapakan muista asiakkaista. Joten jos Ika Lehtonen on eri mieltä kuin minä, niin voi voi. Kumpi mahtaa olla moniala-asiantuntija? Niinpä.

Ylivoimapeli oli surkeaa. Ilveksen alivoima pelasi hyvin, tappoi jäähyt erittäin helponoloisesti. Parhaimmat maalipaikatkin syntyivät Ilvekselle. Ylivoiman tunnusmerkkeihin kuului hidas lähtö omasta päästä. Niin hidas, että tasan tarkkaan Raipekin ehti sitomaan omien luistimiensa lisäksi Viitakoskenkin luistimien nauhat ja laittamaan lisää erkkaa rollaattoriin ennen kuin kiekko oli edes punaviivan tuntumassa. Tuo ylivoiman hidastelu on jotain psykologista, johon liittyy tietenkin kiinteästi kolikon toinen puoli ts. alivoimapelaajien aktiivinen puolustaminen. Lopputuloksena TPS heitti kiekkoa päätyyn, jahtasi kiekkoa ja haki taas vauhtia omasta päästä.

Alivoimapelissä TPS:n neliö oli passiivinen. Ilves sai kiekon alueelle helposti ja mylly pyöri. Pyörityksen päätteeksi syntyi lähes aina maalintekopaikka. Lopussa Ilves saikin sitten ylivoimamaalin aikaan – ihan hyvin yv-maali olisi voinut tulla jo aikaisemminkin. Paikkoja oli paljon ja Tepsin alivoimapelaaminen ei vakuuttanut ollenkaan.

Tasakentällisin TPS oli ajoittain hyvin mukana. Tosin näennäishallinnaksihan ”hyvin mukana” oleminen menee, kun ei ”sota-alueelle” ole asiaa kiekon kanssa. Muutama maalipaikka oli ja pääasiassa ”väärät” miehet viimeisenä kiekossa. Se nyt on tasan tarkkaan niin, ettei Kolu tai Alanen saa kiekkoa maaliin kymmenelläkään yrityksellä.

Ilves osasi lukea oikein TPS:n hyökkäyspeliä ja pakotti tepsiläiset lyömään kiekkoa päätyyn. Tähän pakotuksen onnistumisen liittyy myös se, että ensimmäisenä päädyssä kiekon kimpussa oli lähes aina Ilves-pelaaja ja hyökkäys oli sitten siinä. Yleistäen voisi sanoa, että syöttelemällä ei ollut asiaa hyökkäysalueelle. TPS:n karvauksen alta Ilves pääsi helposti keskialueelle ja sieltä tulivat syöttelemällä hyökkäysalueelle. Ei siis kuitenkaan näyttänyt hyvältä, vaikka TPS kiekkoa pystyikin pitämään hallussa. Piti vaan väärissä paikoissa.

Maalit

Ilves teki kolme ensimmäistä maaliaan TPS:n virheistä. Neljäs maali oli kuorrutus ja osoitus ylivoiman toiminnasta.

Kipru sähläsi ensimmäisessä maalissa kaksi kertaa. Ensin huono syöttö hyökkäyssinisellä (kiekko metrejä ohi Järvisen) ja toisessa päässä Koivisto kiersi kiekon kanssa Kiprun kuin keilan ja vastassa enää Salak sekä vieressä ilvesläinen. Klap - klap - kiekko maalissa. Pahaan paikkaan tuli Kiprun kiekollinen virhe. Mielelläni tietenkin vaihtaisin tilalle jonkun toisen puolustajan, mutta virheitä sattuu parhaimmillekin.

Toisessa maalissa Rautee antoi hyökkäyspäässä metrin korkuisen lätyn siniviivan tuntumassa. Laidasta keskelle eikä se tietenkään ihan lavassa pysynyt - kelauksen jälkeen se jättiläinen viritti, viritti ja mahtipommi tolpan vierestä sisään. Allu olisi voinut tämän ottaakin, kun ei maskia ollut, mutta tarkka ja kova laukaus kaarelta on juuri sitä. Joskus jää hanskaan, joskus tolppaan, joskus sisään.

TPS:n ainoan maalin teki vt. kapteeni Saarinen hänelle tyypillisellä nousulla maalille. Edellisen kerran onnistui vastaavasta paikasta elokuussa. Epäonnistumisen sattuessa ei Saarinen ehdi omalle tontille, vaikka Teemu Laine kiskoisi miestä perässään. Hyvä, tietenkin että nousee rohkeasti hyökkäyssiniseltä maalille, mutta mutta. Väärä mies tuollaisiin kurkkauksiin nykyisellä onnistumisprosentilla & luistelunopeudella.

Kolmannessa Ilveksen maalissa oikea kaista oli auki jostain syystä ja Pasi Määttänen ajoi sisään, kiersi, kiersi ja pisti kiekon maaliin. Näytti vaihtovirheeltä tai sitten joku seisoskeli kun piti luistella. Ei siellä muuten noin vapaasti ajettu sisään ja maalille. Tai sitten virhe on minun päässä ja kaikki tepsiläiset tekivät oikeita asioita… väärässä paikassa, väärällä vauhdilla.

Ottelu ratkesi TPS:n muutamaan virheeseen. Virheistä Ilves teki maaleja. Sammakkoperspektiivistä ylöspäin siirryttäessä voi sanoa ottelun ratkenneen joukkueiden väliseen materiaalieroon ja taktiikkaan. Minusta TPS ei ollut oikeasti lähelläkään voittoa.

Ilves osaa pelata TPS:n vastaan. Parhaimpana osoituksena tästä on TPS:n tekemien maalien määrä Ilveksen verkkoon tällä kaudella. Kolme ottelua, kolme tehty maalia, nolla pistettä. Ja jos näppärästi käy, niin Ilves tulee ensimmäisellä pudotuspelikierroksella vastaan ja se on sitten siinä. Jotain tarvitsisi tehdä. Lisäksi pudotuspelipaikkakin on nykyisellä pelillä vaarassa.

Eilinen näytti karulla tavalla TPS:n hyökkääjien laadullisen ja määrällisen vajeen. Jotain pitäisi tehdä. Rahaa ei uusiin pelaajiin ole. Vaihtokaupoilla voi jotain parannusta yrittää. Mutta sitä ennen pitää ketjuja muokata uusiksi. Eiliset ketjut eivät toimineet. Piste.

Enkä tietenkään pysty edes ehdottomaan miten vähät pelaajat pitäisi ketjuihin heitellä. Sen verran ehdotan (käsken), että Alanen pois ykkösketjusta ja -ylivoimasta. Suominen, Erkinjuntti tai Makkonen tilalle. Ei ykkösketjussa voi pelata laitahyökkääjä, joka ei osaa maaleja tehdä.

Ei kommentteja: