torstaina, tammikuuta 17, 2008

Tennistä

Otsikosta voi joku raketinlähettäjä arvata HIFK-TPS –ottelun lopputuloksen. 6-0 ei paljon selittämistä tarvitse. Miehet vastaan Pojat. Kokeneet vastaan kokemattomat. Kädelliset vastaan kädettömät. Pojilta ei onnistunut mikään. Ei yhtään mikään. Kaikki tekeminen oli pahasti hukassa.

Ei muuten vituta

Ottelun alku oli parempi kuin lauantaina. HIFK tuli kovempaa päälle Turussa. Mutta sitten kävi niin kuin etukäteen pelkäsin, ettei Juha Kuokkanen vaan riitä. Kuokkasen olisi pitänyt pitää pystyssä joukkuetta. Yhtään paraatitorjuntaa, gamesaveria, ei esittänyt. Kahden päästetyn maalin jälkeen torjui pari kertaa ja vähän näytti kiekot jäävän kiinni. Sitten tuli kenttäpelaajien avustuksella kolmas maali ja työpäivä oli ohi. Kuokkanen olisi halunnut jatkaa maalilla, tuli pois vasta kun Allu oli jo luistellut nenän eteen.

Kuokkanen ehti vajaassa vartissa torjua 7 kertaa ja Salak torjui: 0+14+10=24. Aika jännää, ettei Salakille tullut ensimmäisessä erässä torjuntoja, vaikka oli maalilla noin 7 minuuttia. Siinä oli kuitenkin HIFK:n ylivoimakin. Kertoo jotain kotijoukkueen tasosta ja ottelun loppulukemat vielä enemmän vierailijoitten tasosta.

Ei tietenkään yksin Kuokkaseen kaaduttu. TPS:n maalilla sai aika vapaasti heilua. Mutta Kuokan olisi pitänyt ensimmäinen maali maagisesti kopata. Ilman magiaa maalissa ei tule sarjapisteitä. Tämän kauden TPS ei nimittäin voi antaa yhtään tasoitusta maalivahtipelissä.

Ensin kaaduttiin maalivahtipeliin ja sitten maalintekoon. Tasavertaisesti. TPS:n hyökkäykset menivät munille hyökkäyssinisen jälkeen. Kunnon maalintekopaikkoja ei yksinkertaisesti saatu rakennettua. Tästä kertoo jo vastustajan maalivahdin torjuntamäärätkin: 7+2+5=14.

Markku Hurmeella ja Tuomas Suomisella oli parhaat maalipaikat. Toisessa erässä Hurme oli taas tutulla paikalla, maalivahdista katsottuna vasemmalla, ja taas meni veto suoraan patjaan. Tänä vuonna olen nähnyt Hurmeen samassa paikassa kuusi tai seitsemän kertaa ja joka kerta on osunut patjaan. Se on 10 yritystä ja yksi maali. Jos onnistumisprosentti olisi parempi pelaisi Marwin jossain muualla.

Suominen sai ylivoimalla kolmannessa erässä loistavan poikittaissyötön takatolpalle. Kiekko kuitenkin piti ensiksi asetella hyvin ja siinä vaiheessa Länki-Lundell oli ehtinyt raahautua oikeaan paikkaan ja avata länget. Laukaus meni suoraan tissien väliin.

4-0 maalin jälkeen Max Kolu pääsi alivoimalla etenemään. Syötti tietenkin keskelle suoraan päin heittäytynyttä puolustajaa. Ehdin jo huutaa, että älä syötä, kun näin pakin tulevan kovaa. Ja sitten kirosin, kun syötti. Kiekko kuitenkin ponnahti takaisin puolustajasta Maxille ja Max laukaisi kait tolppaan. Tai sitten Lundell torjui. En ole ihan varma, kun toisesta päädystä katselin. Kolun ensimmäinen maali lähenee ja lähenee. Saattaa ehtiä kuparisen rikkoa ennen kauden loppua...

Siinä taisi olla TPS:n parhaimmat paikat. Lopuissa tilanteissa kiekko ei ollut enää omissa käsissä parhaalla maalintekosektorilla. Ei naurata. Oikeasti ekan erän paikat olivat jotain omituisia pomppuja ylöspäin ja siitä sitten Lundellin rintaan.

TPS:n pelin rakenne oli alussa ihan kohdillaan, paitsi hyökkäyspään osalta. Sitten tuli puolustuspään virheitä ja maali, toinen sekä kolmas, jonka jälkeen pieni rutistus ensimmäisen erän lopussa. Ja niskalaukaus toisen erän alussa, jonka jälkeen vaan pelattiin matsi pois alta.

Marko Kiprusoff ei pelannut ensimmäisen erän jälkeen. En tiedä minkä takia, mutta se näkyi selvästi puolustuksessa. Simon Backman paikkasi parhaan kykynsä mukaan ja pelasi ihan hyvin Simoniksi.

Toisen erän alussa Rauteen jäähyn aikana vt. kapteeni Saarinen esitti bravuurinsa eli purkukiekko katsomoon. Itse asiassa tällä kertaa oli vielä ns. kovempi versio eli pidennetyltä maaliviivalta nosti kiekon muikkuverkkoihin. Hyvin sä vedät!

Myöhemmin Saarinen esitti toisenkin bravuurinsa, alimpana miehenä unohti kiekon peliä avatessaan. Karvaaja huomasi kikka kolmosen ja vei kiekon. Salak otti kiinni. Jotta paha karma olisi täydellinen onnistui Saarinen ylivoimalla tekemään jotain oikein ja silti päin helvettiä. Laukaisi siniviivalta metrin ohi maalin ja kiekko tietenkin pomppi vastustajalle, joka pääsi vapaasti hyökkäämään.

Niin, Jesse Saarinen pelasi ylivoimaa. Taisipa Max Kolukin olla ylivoimalla kaukalossa. Se oli sellaista valmennuksen kokeilua. Ei paljon auttanut.

Pelaajista puhtaat paperit voisi antaa Alexander Salakille. Kohtalainen suoritus myös Matti Aholta, Lee Sweattilta ja Antti Haloselta, vaikka Halosen ylivoimapelaaminen on täynnä virheitä. Halosella on suuri vaikeuksia viivalla, mutta eiköhän tuosta jotain opi ja ensi kaudella peli sujuu jo paremmin. Lopuille pelaajille hiiriä yhdestä kolmeen.

TPS:n on pakko tehdä ketjumuutoksia. Nykyisistä ketjuista parhaiten toimii Aho – Rautee – Kolu ja hyvänä kakkosena on Suominen – Hurme – Erkinjuntti. Ykkönen ja nelonen eivät toimi. Nelosketju saa paljon anteeksi sillä, ettei siellä ole edes pelimiehiä. Tommi Laine yrittää, Lassi Kokkala yrittää ja tulos on mitä on. Vähäiset minuutit menevät tsemppaamiseen.

Tänään Jussi Makkonen aloitti David Lundbohmin ja Johannes Alasen kanssa ns. ykkösketjussa. Toisessa erässä Tomas Sinisalo tuli tilalle ja Makkonen joutui nelosketjuun. Toisaalta suurin vika on Lundbohmin pelissä. Tulosta ei tule ja mies näyttää haluttomalta. Pari onnistunutta ratkaisua ja loput kikkeliskokkelis. En tiedä mikä vaivaa, onko todellakin kaikki kiinni Teemu Laineen (ei pelannut tänään reisivamman takia) pelaamisesta?

Enkä edelleenkään ymmärrä mitä Alanen tekee noin hyökkäävässä roolissa. Alanen voi olla urheilija ja asenteeltaan täysi kymppi, mutta taidot eivät riitä hyökkäyspäässä. Silti vaan sitkeästi pelaa ykkösylivoimassa.

Paljon pitää tapahtua ennen lauantaina, jotta Kärpät eivät nouda helposti pisteitä. Ketjumuutoksia! Jos ei pelaaja(vaihto)kauppoja tapahdu. Niin ja Allu maaliin. Kuokkasen itseluottamus on Nokian veden tasolla.

TPS kaatui tennissukat jalassa. Ei hyvä.

Tunnelma hallissa oli vaisu. Ennen oli enemmän mölyä ja ennen oli myös enemmän katsojia. Vasta kolmannessa erässä alkoi tapahtua. Ottelu oli silloin ohi ja kotijoukkue otti jäähyjä. Väitän, että enemmän tunnelmaa oli lauantaina Turussa. Ainakin enemmän oli HIFK:n kannattajilla ääntä Turussa kuin kotona.